Андрій Пеньков: Рентген чистий, кров у нормі, а в людини пневмонія - ВІДЕО

05.02.2020 09:00 Суспільство
Фото: Фейсбук/Андрій Пеньков Фото: Фейсбук/Андрій Пеньков
Який вид грипу підкошує в цьому сезоні жителів Харківської області, чим підступна вірусна пневмонія та чи загрожує нам коронавірус. На ці та інші запитання в ексклюзивному інтерв’ю «СК» відповів лікар-педіатр, кандидат медичних наук Андрій Пеньков.

Підступна хвороба

– Яка зараз ситуація із захворюваністю на грип?

– Наразі йде епідемія грипу. Можливо, екватор захворюваності ми вже перейшли, але вважаю, що в найближчий місяць ми будемо мати ще доволі багато випадків грипу. Особливість цієї епідемії полягає в тому, що вперше за історію спостереження за грипом фіксується великий відсоток грипу групи В.
Грип В відомий більш важкою формою перебігу. І те, що ми почали бачити більшу кількість вірусних пневмоній у цьому сезоні, саме свідчить, що це особливість вірусу В (наразі це грип Вікторія).

Водночас спостерігається і багато випадків грипу групи А (близько 50 %), з них половина – це грип H1N1 (відомий як пандемічний штам).

Мінімум три–чотири різні штами вірусу грипу є в кожну епідемію. Але наразі, як я зазначав вище, половина випадків – грип В. Але не тільки в нашій країні. Наприклад, у США був період, коли 51 % був грип В. Це небачені цифри. Саме цим і можна пояснити таку велику кількість вірусних пневмоній сьогодні.

– У чому підступність вірусної пневмонії?

– У тому, що часто кров не реагує на зміни. Ми підозрюємо пневмонію, робимо знімок – він чистий, аналіз крові – також у нормі. Тобто немає змін, характерних для бактеріальної пневмонії. Важкість і рентгенологічні зміни з’являються пізніше – на сьомий–дев’ятий день.

Окрім цього, є вірусна пневмонія, яку грип викликає. Однак нерідко трапляються випадки, коли грип прокладає дорогу для повторної бактеріальної інфекції. Ми з вами носії трильйонів мікроорганізмів. І от наші особисті мікроорганізми починають викликати запалення. Є ускладнення у вигляді отитів, синуситів, гайморитів тощо. Також є вторинні так звані домашні бактеріальні пневмонії. Однак вони непогано лікуються антибіотиками. Згідно зі статистикою ВООЗ, ускладнення після грипу мають від 5 до 15 % захворілих.

– Які найефективніші засоби профілактики?

– Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я і міжнародних організацій, які артикулюють цю тему, найефективніший метод – вакцинація. Щеплення можна робити впродовж усієї епідемії грипу. Сьогодні про це говорять усі міжнародні експерти.

Також вони сходяться на думці: якщо у вас важка форма грипу з вираженими респіраторними симптомами, високою температурою, то ефективними будуть противірусні препарати, але не ті, які переважно вживають українці. Ефективним є озельтамівір. І якщо в перші 48 годин почати приймати цей препарат, то впродовж 1-2 діб спадає температура, хвороба протікає легше, і кількість ускладнень менша. Якщо не приймати цей препарат, у більшості випадків у перші п’ять діб ми не бачимо дуже тяжких проявів. Однак потім або є поступові погіршення, або після деякого покращення спостерігається повторне погіршення.

– Окрім вакцинації, як ще можна себе захистити?

– Бажано уникати контакту з хворими, мити частіше руки. На різних поверхнях віруси можуть зберігатися від кількох хвилин до кількох діб – наприклад, вірус H1N1 у сприятливих умовах може залишатися активним до п’яти діб. На долонях вірус грипу може залишатися впродовж п’яти хвилин. Щодо шкіряних антисептиків, не дуже сподівайтеся на них, вони ефективні проти бактерій, а проти вірусів – не завжди.

Маска після 20 хвилин використання вже не захищає. Є спеціальні респіратори, дієвість яких підтверджено ВООЗ, але в нас ви їх не купите.

Читайте також: Медреформа на Харківщині: які ризики існують для лікарень області

Порада телефоном

– Якщо людина почувається не дуже добре, як вона повинна діяти?

– Якщо ви маєте класичні симптоми грипу (біль у горлі, ломоту в усьому тілі, головний біль, озноб, високу температуру), то зазвичай у перші три доби, окрім поганого самопочуття, людині нічого не загрожує. На заході пацієнти знають: якщо температура три дні, до лікаря не потрібно йти, а от якщо вона не нормалізується через три дні, то необхідно звернутися до лікаря.

Якщо є всі ознаки ГРВІ, у перші два–три дні можна лікуватися вдома. Однак за умови, що це не дво- або тримісячне немовля. Чим менша дитина, тим небезпечнішим може бути перебіг вірусного захворювання. І, звичайно, такі діти потребують негайного медичного втручання.

Усі інші в перші дні грипу можуть не звертатися до лікаря, вживати симптоматичне лікування. Але тут постає питання противірусної терапії. Якщо все ж таки у вас температура під 40 градусів і всі інші симптоми грипу, то краще провести тест на грип. Його можна зробити і в домашніх умовах (тести продаються в аптеках), а від лікаря отримати схему противірусної терапії. Тобто, якщо ви підозрюєте грип, потрібно зв’язатися зі своїм лікарем і запитати його, що робити, де зробити тест тощо.

– Звернутися до лікаря – це піти до лікарні?

– Я, мабуть, зараз наражуся на критику, але багато речей можна вирішувати онлайн чи телефоном. Якщо лікар знає свою справу та знає пацієнта, то своєчасну пораду можна дати й телефоном.

– Нашим читачам доводилося стикатися із ситуацією, коли вони не можуть потрапити до свого лікаря на прийом, хоча дуже погано почуваються, бо в нього вже все розписано на кілька днів наперед. Коли потрапляють, їх направляють до ЛОРа, там знову ж таки черга...

– Якщо б наша медична система (так звана модель Семашка – радянська система охорони здоров’я), якою досі пишаються деякі співвітчизники, була пацієнт-орієнтованою, то в медзакладі під час епідемій можна було б перебудувати роботу структури. Можна ж розширити прийоми, вивести додаткових фахівців тощо.

Хто в результаті відповідає за те, щоб пацієнт отримав допомогу своєчасно? Це все вирішується на організаційному рівні. А чому менеджмент не включається? Тому що не система охорони здоров’я існує для людини, а людина є додатком до системи.


 У тему

З початку цього епідемічного сезону на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції перехворіло 2,9 % населення Харківської області – 79 405 осіб, з них діти до 17 років – 61,6 %. Про це повідомили в Харківському обласному лабораторному центрі. За даними відомства, минулого тижня порівняно з попереднім кількість захворілих зросла на 35,1 %, переважно за рахунок дитячого населення (на 52,1 %). Загалом захворіло 6469 осіб.
Та, попри зростання рівня захворюваності, медики його оцінюють як низький. «Показник захворюваності становить 243,20 на 100 тисяч населення, що нижче показника епідемічного порога на 42,4 %», – повідомили в обласному лабцентрі.
Проте перевищено рівні епідемічних порогів у місті Первомайський (на 26,8 %), Валківському (на 5,9 %), Зміївському (на 13,5 %), Куп’янському (на 13,8 %), Нововодолазькому (на 19,9 %), Красноградському (на 23,3 %), Великобурлуцькому (на 80 %), Коломацькому (у 2,2 раза) районах.
Найвищий показник по області зареєстровано у Коломацькому районі – 1101,32 на 100 тисяч населення, найнижчий – у Лозовій – 103,54 на 100 тисяч населення. Госпіталізовано 231 особу, з них 175 дітей.
З початку епідемічного сезону за даними вірусологічного моніторингу обстежено 1136 хворих з підозрою на грип та ГРВІ, позитивні результати виявлені у 440 осіб (38,7 %). У 82 осіб (18,6 %) виявлено віруси грипу, з них у дев’яти осіб (10,9 %) – вірус грипу типу А(H3), у 25 (30,5 %) – вірус грипу типу А нетипований, у 22 (26,9 %) – вірус грипу типу А(Н1) та у 26 (31,7 %) – вірус грипу типу В. У 42,5 % хворих виявлено вірус парагрипу, у 31,2 % – РС-вірус та у 7,7 % – аденовірус.
Фахівці зазначають, що сумісна циркуляція вірусів грипу дає підстави прогнозувати подальше зростання захворюваності та епідемічне поширення вірусу грипу на території області.


Читайте також: Через грип в кількох районах області школи закрито на “карантин”

Глобальна загроза

– Зараз у всіх не сходить з язиків коронавірус, чим він відрізняється від інших вірусів і яку загрозу несе?

– Клас коронавірусів давно знайомий людству. Джерело коронавірусів – тварини. Загроза трапляется коли вірус переходе до людини. Найвідоміші епідемічні спалахи – SARS (важкий гострий респіраторний синдром, який у ЗМІ називають атиповою пневмонією), який спалахнув у 2002–2003 роках у Китаї, MERS (Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром) у 2012 році спалахнув у Саудівській Аравії. У Південно-східній Азії першими розповсюджувачами вірусу були гризуни, на Близькому Сході – верблюди, в Ухані підозрюють змій.

Насправді коронавіруси, які передаються від тварин, відомі. А «уханський» коронавірус, за словами фахівців, передається вже від людини до людини. І людина здатна поширувати вірус до появи перших симптомів хвороби. Таким чином, виявити інфікованого неможливо. Тому карантинні заходи при коронавірусі малоефективні. Вони тільки затримують швидкість поширення інфекції. 

Провідні вірусологи та епідеміологи висловлюють свої побоювання, що глобальне розповсюдження – можливе.

– На вашу думку, Україна готова до цього виклику?

– Ми можемо згадати наш досвід зі свинячим грипом у 2009–2010 роках. Коли Україна зробила багато речей всупереч рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. ВООЗ попереджувала: якщо вам стало зле, залишайтеся вдома, не ходіть у лікарню, не заражайте інших; якщо ви відчули важкі симптоми, зверніться до лікаря, можливо, вам буде потрібне лікування противірусною терапією. У Великій Британії можна було зайти на сайт, відповісти на запитання чек-листа щодо стану здоров’я, і якщо стан підпадав під важкий початок свинячого грипу, то озельтамівір привозили пацієнту додому. Лікування потрібно було почати в перші дві доби.

Що було в нас? Усе це політизували. Отримати противірусний препарат можна було лише в лікарні, на умовах суворої звітності. Тобто хворі повинні були приходити в лікарні й тільки там отримувати противірусну терапію. Що ми мали в результаті? Велике скупчення людей у лікарнях, а Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала мінімально концентрувати таких пацієнтів у лікарнях. Бо якщо застосовувати противірусний препарат усередині шпиталей, то доволі швидко формується стійкість до препарату. А головне політики приховували дійсне становище речей.

Читайте також: В яких районах області з’являться опорні лікарні

– Тож який вихід?

– Мені здається, що зараз уся наша медична спільнота, представники влади повинні вивчити кожне слово міжнародних експертів. Можливо, нас ця епідемія і обмине, але готуватися потрібно. Варто розуміти, що ми можемо зробити, що ні, які ресурси нам потрібні, яка консультативна допомога міжнародних експертів нам потрібна.

У мене просте запитання: тестувати хворих на короновірус? Станом на 30 січня в Україні таких тестів не було. Американці та китайці виробили такі тести, нам також потрібно придбати кілька сотень або тисяч на всю країну. Щоб у нас була перший час можливість тестувати хворих з підозрою на коронавірус. З досвіду минулих років, тестування на H1N1 (свинячий грип) Україна закупила лише під кінець епідемії.

Розумієте, якщо коронавірус дістанеться України, то нашим лікарям спочатку потрібно буде якось його виявляти. Також потрібне розуміння, як ми далі працюємо з такими хворими та їх контактами. Що ми робитимемо, якщо будуть важкі випадки? Куди потрібно везти таких хворих? Чи там до кожного ліжка кисень підведено? Достатньо там персоналу? Наприклад, уряд Китаю командирував в Ухань 6 тисяч медичних працівників.

– Чи можна в цьому разі казати про якусь профілактику?

– Куди полетіти з планети Земля (сміється)? Профілактика така сама, як і при вірусній інфекціі (пневмонії), з одним «але» – відсутні вакцина та противірусні препарати. Поки що тільки підтримувальне лікування. Пройшла інформація, що начебто антиретровірусна терапія допомагає, однак багато фахівців спростовують цю інформацію.

– Наскільки Харківщина готова до коронавірусу?

– Переконаний, що в принципі українська система охорони здоров’я наразі не готова до великих і серйозних викликів як система. Скільки  в нашому місті ліжок з підведеним киснем? Скілки залежних від кисня пацієнтів ми зможемо лікувати одночасно? Скільки дихальних аппаратів є в нашому регіоні? У нас є хороші лікарі, класні фахівці, але система працює недостатньо злагоджено. Виправдання – відсутність санстанцій – це чиста маніпуляція. Під час спалаху дифтерії в 1991–1992 роках санстанції в нас були. Свинячий грип – також санстанції працювали, проте Україна вважається однією з найбільш постраждалих країн. Справа у невігластві та відсутності чітко злагодженої системи, яка б працювала на єдиних протоколах і стандартах надання допомоги.

Читайте також: В Україні вводять електронні лікарняні