Відмічаємо Масляну: готуємо млинці на мінеральній воді
Масляна – стародавнє народне свято, що йде своїм корінням ще в язичницькі часи. У цього свята немає постійної дати, і святкування зазвичай залежить від Великого посту, який починається перед Великоднем. Цього року Масляний тиждень починається 8 березня і триває до 14 березня.
Святкування Масляної в давні часи було пов’язане з прославлянням язичницького бога сонця Ярила і означало закінчення зими та початок весни. Зараз Масляна – це підготовка до Прощеної неділі і Великого посту. Відзначається Масляна зазвичай з великим розмахом.
Читайте також Святкова страва: готуємо салат «Букет нарцисів»
Головний символ Масляної – це млинці, які символізують собою сонце і тепло. Існує безліч рецептів млинців, їх готують на молоці, кефірі та навіть газованій воді, подають самостійно або з різноманітною начинкою. За народною прикметою, чим більше млинців напече господиня і чим більше людей пригостить ними, тим щасливіша буде сама і тим щедріший урожай отримає влітку в господарстві.
фото narodna-pravda.ua
Кожен день Масляного тижня має свою назву:
Понеділок – Зустріч, у цей день ходять по гостях і випікають перший святковий млинець. У давнину його віддавали бідним, щоб вони пом’янули покійні душі.
Вівторок – Загравання, або ж Сватання, коли в селах улаштовували оглядини.
Середа – Ласунка. У цей день теща пече млинці і пригощає ними зятя. Вважалося, чим різноманітніший і багатший був стіл, тим краще теща до зятя ставилася. Саме від цього дня пішов вислів «до тещі на млинці».
Четвер – Розгуляй. У цей день починається Широка Масляна: хороводи, пісні, ігри і, звичайно ж, млинці.
П’ятниця – Тещині вечірки, коли вже зять пік млинці і пригощав ними тещу. До того ж зазвичай теща приходила не сама, а з подругами, щоб усі побачили, з якою повагою зять ставиться до мами своєї
дружини.
Субота – Посиденьки зовиці. У передостанній день Масляного тижня молоді невістки запрошували до себе в гості сестер чоловіка.
Неділя – Проводи. Завершується Масляна Прощеною неділею, в цей день прийнято просити у всіх пробачення.
Закінчувався день урочистим спаленням опудала Масляної.
Млинці «Бісквітні» на мінеральній воді
фото povarenok.ru
Товстенькі, та й ще легкі і ніжні млинці, які можна їсти самостійно, а можна використовувати для млинцевого торта.
Знадобляться:
яйце – 4 шт.,
цукор (з гіркою) – 2 ст. л.,
сіль – щіпка,
борошно пшеничне – 1 склянка,
кориця – за бажанням,
молоко – 150 мл,
вода газована мінеральна – 70 мл,
соняшникова олія – для змащування сковорідки.
Чотири яєчні жовтки збити разом з цукром і корицею, додати молоко і газовану воду, розмішати, потім всипати просіяне борошно і знову як слід розмішати. Білки збити окремо із сіллю в міцну піну, потім потроху додавати в тісто, ретельно перемішуючи до однорідності. Смажити відразу ж на добре розігрітій сковороді, змащеній олією.
Читайте також Готуємо вдома цукерки «Рафаелло» — швидкий спосіб
Якщо такі млинці змастити кремом і скласти стопкою, виходить дуже смачний млинцевий торт – чудова заміна бісквітного торта. Або ж можна зробити з млинців трубочки, змастивши кремом і згорнувши рулетиком. Спробуйте!