Як погода у січні вплинула на озимі Харківщини, розповіли фахівці

03.02.2024 17:03 Агропром
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

На полях Харківської області станом на початок лютого зійшов 91 % посівів озимини.

Про це повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов, передає «Слобідський край».

За даними моніторингу, який проводить Департамент агропромислового розвитку ХОВА, озимі культури в області знаходяться у стані спокою, протягом декади пробудження рослин не спостерігалося.

Минулої осені аграрії області засіяли озимими культурами майже 240 тисяч гектарів полів, у тому числі 237 тисяч гектарів пшениці. Добрива використовували при сівбі 70 % озимини.

«Внаслідок бойових дій та непростої логістичної ситуації у 2022 році мало господарств могли дозволити собі застосувати мінеральні добрива при сівбі. Нині аграрії відновлюють свій бізнес та налагоджують роботу», – розповів Євген Іванов. 

У Харківському регіональному центрі з гідрометеорології розповіли, що погодні умови впродовж третьої декади січня були достатньо сприятливими для перезимівлі озимих зернових колосових культур.

«Внаслідок теплої погоди, на полях Харківської області сніг ущільнювався та розтавав, з’явилися прогалини. На переважній частині області середня висота снігу не перевищувала 0 – 2 см, за винятком південних районів, де снігу не було.  У найхолодніші дні, на початку декади мінімальна температура ґрунту на глибині вузла кущіння (3 см) озимих культур знижувалася до 0 - 4° морозу, що значно вище за критичну температуру вимерзання озимини», – йдеться у повідомленні.

За розрахунками агрометеорологів, критична температура вимерзання озимини становила: у фазі «3-го листка» 13,1 – 14,0° морозу, у фазі «кущіння» 14,3 – 16,2° морозу.

Нагадаємо, аграрії Харківської області за місяць отримали більше 245 мільйонів гривень на розвиток за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9».  

Автор:
Галина Гришко