На Харківщини отримали перший врожай інжиру після тривалих експериментів

16.09.2024 18:19 Агропром
Фото: Сергій Авраменко Фото: Сергій Авраменко

 

В Ізюмському районі Харківської області вперше за 15 років зібрали врожай інжиру. Цей вид смоковниці самозапильний і росте у відкритому ґрунті.

Про це повідомив Сергій Авраменко, головний спеціаліст та науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр'єва НААН.

Випробування сортів інжиру та його адаптація до кліматичних умов Харківщини тривала близько 15 років. Це не нові, а вже відомі для нашого регіону сорти.

- Ми працювали над цим 15 років, випробовуючи близько 100 сортів смоковниці на нашому городі, відпрацьовували різні технології вирощування, стикалися з помилками та невдалими спробами. І ось, нарешті, отримали перший вагомий результат – зібрали один кілограм плодів. Ще не все ідеально, але ми сподіваємося на подальші поліпшення, – зазначив Сергій Авраменко.

Він також додав, що експериментував з різними способами укриття інжиру на зиму, оскільки він чутливий до морозів і шкідників. Інжир вирощували кущами, оскільки в нашому регіоні смоковниця не росте як дерево. Серед сортів, які успішно адаптувалися до кліматичних умов Харківщини – пізньостиглі та самозапильні інжири, такі як «Золотистий», «Магарачський» та «Чикаго Харді». Є також кілька сортів, які можуть добре адаптуватися в майбутньому, зокрема ті, що дають плоди на прикореневій порослі без укриття на зиму.

Ще кілька сортів знаходяться під питанням. Решту великих кущів будемо розпродавати, оскільки для нашого регіону вони трохи не підходять,– додав науковець.

За словами Авраменка, інжир можна вирощувати також у горщиках на сонячних підвіконнях. За таких умов, він достигає раніше , аніж у відкритому ґрунті та дає врожай два рази на рік. 

Раніше ми повідомляли, що аграрії Харківщини цього року зібрали 384,2 тисячі гектарів зернових та зернобобових культур. Лідируючими за результатами жнив стали господарства Лозівського та Красноградського районів. Загалом, урожайність зернових у 2024 році виявилася нижчою за торішню. Це значною мірою зумовлено погодними умовами, що склалися навесні, коли спостерігалися заморозки та бездощів’я.

Автор:
Вікторія Молоткова