Харківщина отримає кошти на фінансування проєктів регіонального відновлення

07.02.2024 17:19 Економіка
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

Місцеві бюджети низки областей отримають майже 4,5 млрд гривень субвенції з державного бюджету на 2024 рік для фінансування 136 проєктів регіонального відновлення. Харківщина – 55 млн гривень, найменше з регіонів, куди надходить фінансування. 

Відповідне розпорядження було затверджено під час засідання уряду 6 лютого 2024 року, повідомляє «Децентралізація» із посиланням на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Субвенція дає громадам можливість продовжити реалізацію проєктів відновлення.

Загальна сума субвенції – майже 4,5 млрд гривень. Кошти підуть на відновлення 136 проєктів у громадах тих регіонів, які постраждали внаслідок російської військової агресії. 

Джерелом субвенції є кошти, виділені Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) у рамках спільної програми України та ЄІБ «Програма з відновлення України». 

Субвенція буде розподілена між місцевими бюджетами тих громад, проєкти яких було схвалено Європейським інвестиційним банком для реалізації у 2022-2023 роках.

Кошти на відновлення закладів освіти, охорони здоров’я, центрів надання адміністративних послуг, об’єктів життєзабезпечення населення отримають у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях.

Як можна побачити з інфографіки, яку приводить у своєму матеріалі джерело, Харківська область має отримати 55 млн гривень субвенції. Натомість як Сумська – 110 млн гривень, Дніпропетровська та Полтавська – понад 600 млн грн, а Київщина взагалі – 1,8 млрд гривень.

Субвенції з державного бюджету на 2024 рік

Розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на 2024 рік / Інфографіка Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Нагадаємо, за 2023 рік до бюджетів Харківської області надійшло 584,2 мільйона гривень рентних платежів за видобуток газу.

Автор:
Павло Тарсов