Харківське шампанське заправлятимуть на спиртозаводі під Харковом

Днями виповнюється місяць, як після чотирьох років простою знову запрацював Івашківський спиртовий завод.
Про те, як підприємство подолало труднощі та про плани флагмана спиртової промисловості Слобожанщини в ексклюзивному інтерв’ю «СК» розповів директор підприємства Михайло Захаренко.
– Наше підприємство – це кілька заводів в одному: на території спиртокомбінату розташовано завод з випуску сухих кормових дріжджів потужністю близько 10 тонн готового продукту на добу, у нас також є вуглекислотний цех і цех з випуску хлібопекарських дріжджів. І все це виробляється з відходів спиртового виробництва. Обладнання, безумовно, потребує певного оновлення, ремонту, але воно в нормальному стані. Хоча хлібопекарських дріжджів років 10 не випускали, кормових – і того більше. По-перше, ми можемо виробляти вуглекислоту, яка використовується у виробництві газованої води, шампанського. Якщо вартість однієї тонни вуглекислоти 3000 грн, а можливості нашого заводу – 10 тонн на добу, то проста арифметика показує, що ми можемо реалізовувати продукції на 30 тис. грн на добу. Зараз підприємства Харківщини їздять у Донецьку область за вуглекислотою, тому нам вигідно відкрити у нас це виробництво. Але зараз ми не використовуємо цієї можливості з різних причин, зокрема, і технологічних. Тому, у першу чергу, ми відновимо виробництво вуглекислоти. Це дасть ще 40 робочих місць. Взагалі завод розраховано на 300–360 працівників.
Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №111 від 15.09.2012