Місцеві податки і збори та фіскальна прибутковість: ТОП-10 громад Харківщини

28.02.2024 12:54 Економіка
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

У 2023 році в середньому по Харківській області місцеві податки і збори на 1 мешканця склали 1849 гривень, що майже на 400 гривень менше ніж середній показник по країні. 

Про це медіа «Слобідський край» повідомили у Регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Харківській області.

Місцеві податки і збори

Місцеві податки і збори – це основа фінансової спроможності місцевого самоврядування, надходження, на які ОМС мають прямий вплив шляхом встановлення ставок, пільг, а також інструменти безпосередньої роботи з платниками. До них відносяться податок на майно (плата за землю, податок на нерухоме майно та транспортний податок), єдиний податок, збір за паркування та туристичний збір.

Серед громад  Харківській області значення показника коливається від 126 грн до 6743 грн, тоді як по Україні граничні значення показника знаходяться в межах від 7 грн до 43904 грн.

10 громад-лідерів Харківської області

Харківська область, місцеві податки і збори 2023

Місцеві податки і збори на 1 мешканця за 2023 рік / Інфографіка Регіонального офісу «U-LEAD з Європою»

– Високі показники місцевих податків і зборів на 1 мешканця можуть бути наслідком як певної структури економіки в громаді (наприклад, переважання сільськогосподарського виробництва над промисловим, високий рівень розвитку підприємництва, наявність великого платника плати за землю, наприклад залізниці, та ін.), що впливає на структуру доходів бюджету, так і активних дій місцевої влади щодо залучення усіх можливих резервів наповнення бюджету. Цей показник є свідченням меншої залежності бюджету громади від загальнодержавних податків (ПДФО, акциз, рента тощо), – розповіла радниця з питань муніципальних фінансів та управління Марина Гончаренко.

Фіскальна віддача території громади

– Фіскальна віддача території громади є новим показником у практиці бюджетного аналізу, вона розраховується  як співвідношення надходжень загального фонду до території громади. Тримаючи на контролі цей показник, можна відслідковувати «фіскальну прибутковість» громади та більш виважено планувати її стратегічний розвиток, – наголошує Марина Гончаренко.

За 2023 року в середньому по області показник фіскальної віддачі території склав 21,3 гривні на 1 мешканця. Максимальне значення показника в громадах області становить 135 грн, тоді як по Україні цей показник сягає  2467 гривень.

10 громад-лідерів Харківської області

Харківська область, Фіскальна віддача території громади, 2023

Фіскальна віддача території громади на 1 мешканця / Інфографіка Регіонального офісу «U-LEAD з Європою»

За словами Марини Гончаренко, результати постійного моніторингу цього показника можуть стати підґрунтям для  управлінської оцінки ефективності виконання бюджетів, що сприятиме поліпшенню якості прийняття бюджетних рішень і позитивно вплине на перспективи реалізації всього середньострокового бюджетного циклу.

Нагадаємо, надходження до загального фонду бюджетів територіальних громад Харківської області у 2023 році склали 22 млрд грн, що на 12,8 % більше, ніж у 2022 році, і на 170 млн грн перевищує надходження довоєнного 2021 року.

Автор:
Галина Гришко
Теги: