Скільки коштуватиме новорічний стіл для мешканців Харківщини

«СК» підрахував, наскільки святкування Нового 2013 року «полегшить» гаманці мешканців Харківщини.
«Зміїний стіл» дорожчий за «драконячий»
Святковий стіл Чорної Змії 2013 коштуватиме приблизно на 15–20 % дорожче, ніж пригощання Дракона 2012. Це пов’язано в першу чергу із подорожчанням алкогольних напоїв, м’ясних і молочних продуктів, фруктів і борошна. Мінімальна сума, яку доведеться викласти родині з чотирьох чоловік на стіл, складе приблизно 650 грн. У цю суму входять два традиційні новорічні салати – «Олів’є» і «Оселедець під шубою», м’ясна страва, птиця, м’ясна і сирна нарізка, бутерброди з червоною ікрою, алкоголь (по пляшці шампанського, вина і коньяку), безалкогольні напої, фрукти і солодощі.
Різкого стрибка цін перед Новим роком експерти не прогнозують. Цукерки закономірно подорожчають на 10 %, адже в Україні зросли ціни на какао-боби. Через святковий ажіотаж і збільшення попиту перед святами подорожчають м’ясо та цитрусові – приблизно на 20 %. У супермаркетах прогнозоване подорожчання продуктів буде значно меншим, ніж на ринку, тому в останні дні перед Новим роком покупки в таких магазинах обійдуться дешевше приблизно на 10 %. А деякі мережі навіть пропонують передноворічні знижки на різні види продуктів. Зекономити можна, якщо заздалегідь купити міцні напої, цукерки та м’ясо.
Завдяки рішенню Кабінету Міністрів, у грудні найдешевша півлітрова пляшка горілки у роздрібній торгівлі подорожчала з 26,1 грн до 28,5 грн. Мінімальні роздрібні ціни на коньяк зросли на 17,6 %–20,2 %, і півлітрова пляшка найдешевшого коньяку «три зірки» коштуватиме 38,9 грн, «п’ятизірковий» напій коштуватиме мінімум 49,4 грн. Що стосується вина, то пляшка напівсолодкого коштуватиме приблизно 40–45 грн, а «Советское Шампанское» коштує 30,6–32 гривні.
Відрізняються ціни на ринку на домашнє та фермерське м’ясо. Так, домашня свина м’якоть коштує 50 грн за кілограм, відбивна і підгорок – 55, фермерські аналоги дешевше приблизно на 5–7 грн за кілограм, причому напередодні Нового року ціни можуть зрости на 20 %. А от м’ясо птиці навряд чи подорожчає, максимум на 2–5 %, прогнозують експерти. Це пов’язано з тим, що виробники м’яса птиці зроблять ставку на більші обороти, а не на націнку. На продовольчому базарі гусак коштує 43 грн за кілограм, качка – 37 грн, курка бройлер – 31 грн. При цьому середня тушка курки важить приблизно 3 кілограми. Господиням, що звикли на Новий рік готувати холодець, цікаво буде знати, що домашній півень коштує 45 грн за кілограм, а свина «галяшка» (ціла) обійдеться приблизно у 20 грн.
Цього року радують ціни на овочі, адже аграрії зібрали добрий врожай, тому вітчизняні картопля, буряк, капуста і морква подорожчають не більше ніж на 10 %. Не набагато зростуть ціни й на молочні продукти. Високій пропозиції на внутрішньому ринку сиру сприяли «сирні війни» з Росією і скорочення обсягів переробки. Твердий сир у магазинах коштує від 50 грн, масло вершкове вагове – 5 грн за кілограм, масло сорту «екстра» у брикетах – 64 грн за кілограм.
Споживачам слід підготуватися до зростання цін на борошняні вироби. Хоч ціни на соціальні сорти хліба виробників зобов’язали не підвищувати, але популярні на новорічному столі батон і багет зараз коштують у середньому три і чотири гривні відповідно. Якщо підсумувати гастрономічні витрати, то отримаємо приблизно таку ціну новорічного столу на чотири особи (грн):
Салат «Олів’є» – 49,20
Салат «Оселедець під шубою» – 27,20
Запечена курка – 90
Свині відбивні – 55
М’ясна нарізка – 37
Сири – 34,40
Червона ікра – 83
Соки і безалкогольні напої – 42
Алкогольні напої – 145
Цукерки – 54
Фрукти – 45
Хліб – 7
Всього – 658
Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №153 від 22.12.2012