Скільки коштуватиме новорічний стіл для мешканців Харківщини

25.12.2012 13:34 Економіка
http://www.legkogotovit.com/ http://www.legkogotovit.com/

«СК» підрахував, наскільки святкування Нового 2013 року «полегшить» гаманці мешканців Харківщини.

«Зміїний стіл» дорожчий за «драконячий»

Святковий стіл Чорної Змії 2013 коштуватиме приблизно на 15–20 % дорожче, ніж пригощання Дракона 2012. Це пов’язано в першу чергу із подорожчанням алкогольних напоїв, м’ясних і молочних продуктів, фруктів і борошна. Мінімальна сума, яку доведеться викласти родині з чотирьох чоловік на стіл, складе приблизно 650 грн. У цю суму входять два традиційні новорічні салати – «Олів’є» і «Оселедець під шубою», м’ясна страва, птиця, м’ясна і сирна нарізка, бутерброди з червоною ікрою, алкоголь (по пляшці шампанського, вина і коньяку), безалкогольні напої, фрукти і солодощі. 

Різкого стрибка цін перед Новим роком експерти не прогнозують. Цукерки закономірно подорожчають на 10 %, адже в Україні зросли ціни на какао-боби. Через святковий ажіотаж і збільшення попиту перед святами подорожчають м’ясо та цитрусові – приблизно на 20 %. У супермаркетах прогнозоване подорожчання продуктів буде значно меншим, ніж на ринку, тому в останні дні перед Новим роком покупки в таких магазинах обійдуться дешевше приблизно на 10 %. А деякі мережі навіть пропонують передноворічні знижки на різні види продуктів. Зекономити можна, якщо заздалегідь купити міцні напої, цукерки та м’ясо.

Завдяки рішенню Кабінету Міністрів, у грудні найдешевша півлітрова пляшка горілки у роздрібній торгівлі подорожчала з 26,1 грн до 28,5 грн. Мінімальні роздрібні ціни на коньяк зросли на 17,6 %–20,2 %, і півлітрова пляшка найдешевшого коньяку «три зірки» коштуватиме 38,9 грн, «п’ятизірковий» напій коштуватиме мінімум 49,4 грн. Що стосується вина, то пляшка напівсолодкого коштуватиме приблизно 40–45 грн, а «Советское Шампанское» коштує 30,6–32 гривні.

Відрізняються ціни на ринку на домашнє та фермерське м’ясо. Так, домашня свина м’якоть коштує 50 грн за кілограм, відбивна і підгорок – 55, фермерські аналоги дешевше приблизно на 5–7 грн за кілограм, причому напередодні Нового року ціни можуть зрости на 20 %. А от м’ясо птиці навряд чи подорожчає, максимум на 2–5 %, прогнозують експерти. Це пов’язано з тим, що виробники м’яса птиці зроблять ставку на більші обороти, а не на націнку. На продовольчому базарі гусак коштує 43 грн за кілограм, качка – 37 грн, курка бройлер – 31 грн. При цьому середня тушка курки важить приблизно 3 кілограми. Господиням, що звикли на Новий рік готувати холодець, цікаво буде знати, що домашній півень коштує 45 грн за кілограм, а свина «галяшка» (ціла) обійдеться приблизно у 20 грн.

Цього року радують ціни на овочі, адже аграрії зібрали добрий врожай, тому вітчизняні картопля, буряк, капуста і морква подорожчають не більше ніж на 10 %. Не набагато зростуть ціни й на молочні продукти. Високій пропозиції на внутрішньому ринку сиру сприяли «сирні війни» з Росією і скорочення обсягів переробки. Твердий сир у магазинах коштує від 50 грн, масло вершкове вагове – 5 грн за кілограм, масло сорту «екстра» у брикетах – 64 грн за кілограм.

Споживачам слід підготуватися до зростання цін на борошняні вироби. Хоч ціни на соціальні сорти хліба виробників зобов’язали не підвищувати, але популярні на новорічному столі батон і багет зараз коштують у середньому три і чотири гривні відповідно. Якщо підсумувати гастрономічні витрати, то отримаємо приблизно таку ціну новорічного столу на чотири особи (грн):

Салат «Олів’є» – 49,20
Салат «Оселедець під шубою» – 27,20
Запечена курка – 90
Свині відбивні – 55
М’ясна нарізка – 37
Сири – 34,40
Червона ікра – 83
Соки і безалкогольні напої – 42
Алкогольні напої – 145
Цукерки – 54
Фрукти – 45
Хліб – 7

Всього – 658

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №153 від 22.12.2012

Джерело: SLK
Автор:
Администратор сайта