Агресивна дрібнота: що робити, якщо покусала мошка

31.07.2024 17:20 Корисно
Фото: uainfo.org Фото: uainfo.org

Ось начебто жоден комар не підлетів, а червоний пухир, який свербить і не проходить тижнями, – де й узявся. Це результат укусу мошки, дрібної комахи, яка псує нам шкіру і настрій.  

Мошки – маленькі кровосисні комахи, які можуть завдати багато неприємностей своїми укусами. Їхні укуси часто супроводжуються свербінням, набряком і почервонінням, а в деяких випадках можуть викликати алергічні реакції. 

На відміну від комара, який  просто протикає шкіру своїм хоботком, мошка буквально вгризається у відкриті ділянки тіла, випускаючи при цьому слину. Саме слина й спричиняє алергічну реакцію – свербіж, плями, пухирі. 

Укуси мошки зазвичай припадають на відкриті ділянки тіла та обличчя. Особливо неприємний набряк від укусу буває біля ока: опухла повіка опускається й закриває очі частково або повністю. Однак мошка може проникати й під одяг, тому укуси іноді виявляються в несподіваних місцях.

Люди, схильні до алергії, страждають від укусу настільки, що в них підвищується артеріальний тиск, виникає запаморочення, задишка, в гіршому випадку можливий анафілактичний шок. Але навіть якщо алергії немає – укус мошки – річ дуже неприємна. 

Алергіки під час виходу на природу завжди повинні мати із собою спеціальний набір медикаментів, підібраних лікарем, – для них  укус мошки може бути не просто небезпечний для здоров’я, а призвести до летальних наслідків.

Заходи: запобіжні та лікувальні

  1. Носіть одяг, що закриває руки та ноги: це допоможе захистити вашу шкіру від укусів.
  2. Використовуйте репеленти – наносіть їх на відкриті ділянки шкіри. 
  3. Уникайте місць, де багато мошок. Вони, як правило, активні у вологих і затінених місцях, особливо вранці та ввечері.
  4. Мошка дуже не любить запахів лаванди, гвоздики, м’яти, тому можна використовувати ефірні олії цих рослин для обробки одягу та нанесення на шкіру. Але робити це слід дуже обережно, щоб не викликати алергічну реакцію.

Щойно ви виявили укуси мошки, слід терміново вжити заходів. Тут діє принцип: чим раніше, тим краще.

Другий принцип: не чухати, попри свербіж і нестерпне бажання зробити це. Розчісування укусу лише погіршить свербіж і може призвести до інфікування.

Знезаразьте місце укусу будь-яким спиртовим розчином або зеленкою.  

Прикладіть холодний компрес – це допоможе зменшити набряк і біль. Ви можете скористатися холодною водою або завернути кубики льоду в рушник. Тримати крижаний компрес потрібно 2–3 години, періодично змінюючи в ньому лід.

Зняти набряк допоможе сода, розведена в пропорції 1 чайна ложка на пів склянки води. Взявши шматок тканини (це може бути носовичок), намочіть його в розчині та зробіть компрес. За деякий час пухлина почне спадати. 

Будь-який засіб з ментолом знизить свербіж від укусу на якийсь час, і те місце, куди вп’ялася мошка, не буде свербіти й набрякати. Ментол міститься, приміром, у зубній пасті – просто вичавіть її на кінчики пальців і нанесіть рясно на місце укусу. 

Найпростіші рецепти народної медицини

  • потерти місце укусу розрізаною цибулиною;
  • змастити уражене місце кашкою з листя капусти;
  • розім’яти листочок м’яти і прикласти до укусу;
  • вичавити сік лимона й нанести на набряк;
  • вичавити сік зі щойно зірваної кульбаби й обробити місце укусу.

Раніше ми писали про те, що робити, якщо вкусив кліщ

Ми також писали що треба знати, щоб уберегтися від сказу