Як пришвидшити сходження насіння

06.05.2024 17:20 Корисно
Фото: "Слобідський край" Фото: "Слобідський край"

Швидке сходження насіння – запорука успішного вирощування будь-якої культури. Існує безліч способів прискорити цей процес, не використовуючи хімічних стимуляторів. Надаємо кілька простих та доступних методів, які допоможуть вам отримати дружні сходи. 

Зрозуміло, можна просто замочити насіння у теплій воді (20–25°C) на кілька годин (час замочування може варіюватися залежно від культури).

Можна використати старий термос, якщо він у вас є. Замочити насіння в термосі з теплою водою (40–50°C) та залишити насіння в ньому на кілька годин, а потім промити його чистою водою перед посівом.

Раніше ми писали, що робити, якщо розсада не сходить вчасно 

А ще до води можна додати те, що в кожної господині є, що називається, під рукою. 

З чим можна замочити насіння для пришвидшення сходження

  1. Замочування насіння з медом. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та мед (1 чайна ложка на 1 літр води). Замочити насіння в теплій воді на кілька годин (час замочування може варіюватися залежно від культури). Додати до води 1 чайну ложку меду на 1 літр води. Перемішати насіння і залишити замочуватися ще на кілька годин. Після промити насіння чистою водою перед посівом.
  2. Замочування насіння з алое вера. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та сік алое вера (1 столова ложка на 1 літр води). Діяти так само, як і в попередньому випадку – покласти насіння в теплу воду на кілька годин. Потім додати до води 1 столову ложку соку алое вера на 1 літр води. Перемішати насіння і залишити замочуватися ще на кілька годин. Потім промити насіння чистою водою перед посівом.
  3. Замочування насіння в соку картоплі. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та сік картоплі з розрахунку 1 столова ложка на 1 літр води. Натерти на дрібній терці одну картоплю, віджати сік, додати до води та замочити насіння в розчині на 2–3 години. Потім промити насіння чистою водою перед посівом.
  4. Замочування насіння в настої лушпиння цибулі. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та сухе лушпиння цибулі (2–3 жмені). Залити лушпиння цибулі окропом і настоювати протягом 12 годин. Процідити настій. Замочити насіння в настої на 6–8 годин. Після промити насіння чистою водою перед посівом.

А щоб зрозуміти, чи не надто довго ваше насіння "сидить" у грунті, скористайтесь цією інформацією - адже ще є час щось пересіяти. 

Ми писали також, як навесні захистити сад від лишайників та моху

Термін проростання насіння городини

Огірки – 3–8 днів

Цвітна капуста – 3–8 днів

Капуста броколі – 2–3 дні

Петрушка, пастернак – 10–14 днів

Кабачки, цукіні, патисони, гарбуз – 3–10 днів

Капуста – 3–10 днів

Баклажани – 5–10 днів

Боби – 5–10 днів

Горох, квасоля – 5–7 днів

Помідори – 6–10 днів

Картопля – 5–7 днів

Кукурудза цукрова – 5–7 днів

Цибуля – 5–12 днів

Морква – 8–10 днів

Селера, ревінь – 7–14 днів

Перець – 7–15 днів

Дайкон, редис, редька – 4–7 днів

Кавун – 5–15 днів

Диня – 6–8 днів

Ріпа – 8–10 днів

Салат – 7–10 днів

Буряк столовий – 5–8 днів

Шпинат – 10–14 днів

Полуниця, садова суниця – 14–30 днів 

Автор:
Ірина Мнішек