Як пришвидшити сходження насіння
Швидке сходження насіння – запорука успішного вирощування будь-якої культури. Існує безліч способів прискорити цей процес, не використовуючи хімічних стимуляторів. Надаємо кілька простих та доступних методів, які допоможуть вам отримати дружні сходи.
Зрозуміло, можна просто замочити насіння у теплій воді (20–25°C) на кілька годин (час замочування може варіюватися залежно від культури).
Можна використати старий термос, якщо він у вас є. Замочити насіння в термосі з теплою водою (40–50°C) та залишити насіння в ньому на кілька годин, а потім промити його чистою водою перед посівом.
Раніше ми писали, що робити, якщо розсада не сходить вчасно
А ще до води можна додати те, що в кожної господині є, що називається, під рукою.
З чим можна замочити насіння для пришвидшення сходження
- Замочування насіння з медом. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та мед (1 чайна ложка на 1 літр води). Замочити насіння в теплій воді на кілька годин (час замочування може варіюватися залежно від культури). Додати до води 1 чайну ложку меду на 1 літр води. Перемішати насіння і залишити замочуватися ще на кілька годин. Після промити насіння чистою водою перед посівом.
- Замочування насіння з алое вера. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та сік алое вера (1 столова ложка на 1 літр води). Діяти так само, як і в попередньому випадку – покласти насіння в теплу воду на кілька годин. Потім додати до води 1 столову ложку соку алое вера на 1 літр води. Перемішати насіння і залишити замочуватися ще на кілька годин. Потім промити насіння чистою водою перед посівом.
- Замочування насіння в соку картоплі. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та сік картоплі з розрахунку 1 столова ложка на 1 літр води. Натерти на дрібній терці одну картоплю, віджати сік, додати до води та замочити насіння в розчині на 2–3 години. Потім промити насіння чистою водою перед посівом.
- Замочування насіння в настої лушпиння цибулі. Знадобляться тепла вода (20–25°C) та сухе лушпиння цибулі (2–3 жмені). Залити лушпиння цибулі окропом і настоювати протягом 12 годин. Процідити настій. Замочити насіння в настої на 6–8 годин. Після промити насіння чистою водою перед посівом.
А щоб зрозуміти, чи не надто довго ваше насіння "сидить" у грунті, скористайтесь цією інформацією - адже ще є час щось пересіяти.
Ми писали також, як навесні захистити сад від лишайників та моху
Термін проростання насіння городини
Огірки – 3–8 днів
Цвітна капуста – 3–8 днів
Капуста броколі – 2–3 дні
Петрушка, пастернак – 10–14 днів
Кабачки, цукіні, патисони, гарбуз – 3–10 днів
Капуста – 3–10 днів
Баклажани – 5–10 днів
Боби – 5–10 днів
Горох, квасоля – 5–7 днів
Помідори – 6–10 днів
Картопля – 5–7 днів
Кукурудза цукрова – 5–7 днів
Цибуля – 5–12 днів
Морква – 8–10 днів
Селера, ревінь – 7–14 днів
Перець – 7–15 днів
Дайкон, редис, редька – 4–7 днів
Кавун – 5–15 днів
Диня – 6–8 днів
Ріпа – 8–10 днів
Салат – 7–10 днів
Буряк столовий – 5–8 днів
Шпинат – 10–14 днів
Полуниця, садова суниця – 14–30 днів
Читайте також:
Місячний календар садово-городніх робіт на травень 2024 року