Час кавунів і динь: як вибирати, зберігати та не отруїтися

05.08.2024 17:20 Корисно
Фото: pivdenukraine.com.ua Фото: pivdenukraine.com.ua

Літо – це не лише спека та сонце, а й сезон багатства смачних і соковитих баштанних культур. Кавуни та дині – справжні королі літа, які не лише дарують нам насолоду своїм смаком, а й насичують організм корисними речовинами.

Однак не завжди вдається обрати стиглий і солодкий плід. Щоб не розчаруватися, важливо знати, які ознаки свідчать про стиглість кавуна та дині.

Ознаки стиглого кавуна

  1. Шкірка. Вона повинна бути тверда та глянцева, з чітким візерунком зі смуг. Темні, майже чорні смуги свідчать про те, що плід отримував багато поживних речовин, був добре освітлений і мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин. Дозрівши, він насамперед «відключився» від баштану: пересох хвостик (самостійно, а не був відірваний). Потім перестав продукувати тепер уже непотрібний йому хлорофіл – і під дією світла почали з’являтися світлі частини.  До того ж шкірка має бути твердою та глянцевою: матова шкірка свідчить про незрілість, а тьмяна та зморщена – про перезрілість. Проколоти нігтем ви її не зможете ні за що, якщо кавун «готовий»! Коричнева та волога кірка – показник того, що кавун переспів.
  2. Жовта пляма на боці, яким плід лежав на землі, – ознака стиглості. Вона утворюється в місці контакту кавуна із землею, і якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями має бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-оранжевим, але не білий!
  3. Хвостик: помірно сухий – ознака стиглості.  Однак сухим хвостик міг стати й після того, як його насильно відрізали та він висох «по дорозі», тому звернути свою увагу варто на місце його переходу в кавун. Хвостик, як шнурок, проростає з «ґудзика». Так от, мають бути сухими і краї цього ґудзика, а не тільки хвостик. Зате мокрий зелений хвіст – майже гарантія незрілого плода.
  4. Звук: дзвінкий. Кавун має резонувати. Це відбувається тому, що у м’якоті зрілого кавуна мікропорожнечі. По кавуну треба шльопнути (не клацнути по ньому, а гарненько шльопнути). Ця процедура проводиться таким чином: кавун кладуть на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Ви повинні відчути «відлуння» в лівій руці. Глухий звук свідчить про незрілість, а «бавовняний» – про перезрілість.
  5. «Дівчинка» чи «хлопчик». Кожен чув, що за «дупкою» кавуна можна визначити: «хлопчик» це чи «дівчинка», саме другі вважаються більш смачними, кісточок у них менше, а цукру більше. У «хлопчика» низ ягоди опуклий, а кружечок на ній маленький. А у «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий.

Ну, і нарешті: щоб перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе – значить, стиглий. Зрозуміло, що на базарі ви цього робити не будете, але обрати найкращий з декількох вдома перед тим, як прийдуть гості, можна. 

Ознаки стиглої дині

  • Шкірка: тверда та пружна при натисканні пальцем (м’яка шкірка свідчить про перезрілість).
  • Сітка з тріщин: це свідоцтво стиглої дині. 
  • Запах: у стиглої дині він солодкий та приємний. Відсутність запаху свідчить про незрілість, а занадто інтенсивний запах – про перезрілість.
  • Хвостик: сухий і легко відокремлюється від плоду. Зелений хвостик свідчить про те, що плід зірвали недозрілим.
  • Звук: при постукуванні стигла диня, на відміну від кавуна, видає глухий звук, дзвінкий звук свідчить про незрілість.

Як краще зберігати

  • Зберігайте кавуни та дині в прохолодному, але не холодному місці.
  • Не рекомендується зберігати їх у холодильнику.
  • Розрізані кавуни та дині слід вжити протягом декількох днів.

Дотримуючись цих простих порад, ви завжди зможете не тільки вибрати стиглий, солодкий та ароматний кавун чи диню, які подарують вам справжню насолоду літом, а ще й "продовжити" його якості.

Щоб не отруїтися 

Часто влітку люди відчувають нездужання, а то й зовсім потрапляють до лікарні після споживання кавунів або динь. Тому – дотримуємося правил, щоб убезпечити себе від неприємностей. 

  • У жодному разі не варто купувати баштанні у придорожніх прилавках, куди зазвичай звозиться весь бракований товар. 
  • За правилами, кавуни не мають бути звалені в купу на землі, а перебувати під навісом, акуратно складеними на прилавках. Це пов’язано з тим, що навіть через дрібну тріщину в шкірці кавуна можуть з’явитися хвороботворні мікроорганізми, що призведе до отруєння та інших захворювань.
  • Небезпечними також є місця біля дороги, оскільки баштанні легко вбирають важкі метали, які виділяються автомобілями.
  • Зазвичай на шкірці кавуна залишається ґрунт, пил, яйця глистів та інші мікроорганізми. Відповідно, варто ретельно мити кавуни перед їх споживанням, інакше це може призвести до захворювання кишковою інфекцією або гельмінтозом.
  • Також не рекомендується купувати биті кавуни, в яких пошкоджена або зім’ята шкірка, а також розрізані плоди – в них швидко розмножуються бактерії, що призводить до шлунково-кишкових розладів. 
  • Розрізані баштанні треба зберігати в прохолодному місці.
  • Продавець обов’язково повинен мати документи, які підтверджують якість і безпеку продукту, а також результати лабораторних досліджень щодо вмісту нітратів і пестицидів у кавуні.

Не рекомендується давати баштанні дітям, молодшим двох років, адже їх організм ще нездатний боротися з бактеріями.

Раніше ми писали про те, Як вижити влітку без холодильника та не отруїтися

А ще ми писали,  про те, що робити, якщо вкусив кліщ

Автор:
Ірина Мнішек