Чим небезпечне підживлення органікою
Фото: ooogumat.com.ua
Звичайно, ґрунту навесні потрібні мінеральні добрива. Але це не означає, що слід відмовитися від внесення віками перевіреної органіки. Але робити це слід розумно, враховуючи всі наслідки. От про них і поговоримо.
Дехто починає удобрювати ділянку дуже рано, поверх снігу. Але ефективність такого методу невисока, адже разом з талим снігом внесені речовини можуть легко «поплисти» з ділянки, і тоді буде незрозуміло — отримала земля потрібні поживні речовини чи слід ще її підживити. А надлишок поживних речовин не менш небезпечний, ніж їх нестача.
Якщо у ґрунті надлишок органічних добрив тваринного походження (перегною, гною, гуміну), молоді рослини уражаються грибком. Ознаки цього недугу: на рослині з’являється велика кількість жовтих і бурих листків, темніють стебла, утворюється світлий нальот на нижній частині рослини та ґрунті навколо неї.
Грибок вражає рослини безпосередньо із землі, його спори напряму проникають у кореневу систему, поступово уражаючи всю рослина цілком. Розсада помідорів, перців і баклажанів, висаджена у відкритий ґрунт, найбільш схильна до такого зараження.
Щоб унеможливити подібну неприємність, удобрювати навесні ґрунт органікою потрібно помірно. Навесні слід віддати перевагу більш «сухим» поживним речовинам, щоб уникнути будь-яких гнильних процесів у землі. Адже вологи в землі і так вистачає, рівень ґрунтових вод, завдяки нещодавньому сніготаненню, ще дуже високий. І унеможливити розвитку грибку на грядках, призначених для висаджування розсади, можна, якщо на початку травня внести в землю помірну кількість сухого перегною і нейтралізувати ґрунт доломітовим борошном, змішаним з деревною золою у пропорції 1:1.
Якщо розсада таки зазнала грибкового ураження, можна спробувати врятувати її, знявши з грядки верхній шар ґрунту і припудривши землю золою. Полив треба на певний час припинити, щоб не створювати сприятливе середовище для збудників хвороби, і згодом замульчувати грядку прожареним річковим піском.
Ще одне застереження щодо удобрення органічними засобами: не можна використовувати для підживлення свіжий гній. Річ у тому, що коли гній потрапляє у вологий і теплий ґрунт, він активно починає розкладатися, у результаті чого виділяється тепло. Через це весь урожай може просто «згоріти». Саме тому гній у свіжому вигляді використовується тільки як добриво тоді, коли культури вже зміцніли, та й то при цьому його розводять у воді — і лише тоді поливають міжряддя. Також можна спочатку висушити гній, а потім розсипати його між рядками тонким шаром.
—