Чим можна лікувати сад, коли він плодоносить

15.08.2021 16:09 Корисно
u.farmafans.ru u.farmafans.ru
Зараз, коли дозрівають яблука і груші, боротися проти хвороб, що уражають плодові дерева, стає складніше. Адже потрібно, щоб застосовані засоби не зашкодили людям, які їстимуть плоди.

З огляду на це є сенс замість «хімії» звернутися до перевірених (і безпечних!) народних засобів. Звичайно, охопити всі можливі випадки хвороб, що уражають яблуні та груші, в одному матеріалі неможливо. Тому зупинимося на найпоширеніших для цих культур — борошнистій росі та парші.

 

Борошниста роса

Фото: agroflora.ru

Борошниста роса — грибок, який уражає майже всі рослини й забирає з них поживні речовини. Розвивається на листкових пластинах, стеблах, пелюстках і навіть на плодах. Сприятливою для розвитку інфекції є тепла суха погода. Коли на рослині з’являються перші ознаки хвороби, їх часто приймають за пил або бруд, але на відміну від бруду, якщо протерти пальцем — такий наліт згодом усе одно повертається. Грибок має вигляд світло-бежевих або сірих плям, які через певний час грубіють і темніють, набуває бурого кольору.

У багатьох випадках борошниста роса не є фатальною для рослини. Але якщо її не лікувати, вона поглине поживні речовини, внаслідок чого листки в’януть і засихають. Крім того, плоди на заражених рослинах стають особливо уразливими перед сонцем, їхній смак може погіршитися.

Щоб уникнути такого захворювання, насамперед вчасно позбувайтеся заражених частин рослин і не додавайте в компост хвору траву. Періодично обробляйте всі рослини фунгіцидами. «Правильні» органічні фунгіциди для боротьби з борошнистою росою містять сірку, вапно і бікарбонат калію. Вибірково обрізайте густі ділянки для збільшення доступу повітря — це допоможе зменшити вологість навколо рослин.

Якщо ви побоюєтеся фунгіцидів, є безліч інших варіантів усунення цієї проблеми, у тому числі таких, які можна використовувати й під час дозрівання врожаю.

Харчова сода. Може бути дуже ефективною в поєднанні з рідким милом і водою. Але це швидше профілактичний, ніж лікувальний засіб, слід це пам’ятати. Розчиніть в 1 л води 1 ст. л. харчової соди та 0,5 ч. л. рідкого мила. Розпорошіть отриману суміші на уражені ділянки.

Ополіскувач для ротової порожнини. Цей гігієнічний засіб, функція якого — боротьба з мікробами, також може бути ефективним і для знищення спор цвілі. З’єднайте ополіскувач з водою у співвідношенні 1:3 і використовуйте отриману рідину для боротьби з борошнистою росою.

Молоко. Це теж доволі сильний засіб для боротьби з борошнистою росою. Речовини, що є в молоці, можуть діяти як антисептик і фунгіцид, а також потенційно збільшити загальний імунітет рослини. Ефективне співвідношення суміші — 1 частина молока на 2‒3 частини води.

Вода. У боротьбі з борошнистою росою може допомогти… звичайне рясне поливання. Але використовуючи цей метод, важливо вчасно зупинитися, адже перенасичення вологою може призвести до виникнення у рослин інших проблем. Ефективно бореться з борошнистою росою зброджена вода. Її роблять з бур’янів. Пів відра подрібненого бур’яну залийте до країв гарячою водою. Приготований розчин зброджується кілька днів, після чого його проціджують ‒ і засіб готовий.

Сироватка або кефір. Вони також не менш результативні в боротьбі з цією проблемою. Розведіть сироватку з холодною водою у пропорції 1:10 і обробляйте хворі рослини.

Деревна зола. Залийте 0,5 склянки золи 1 л окропу й залиште настоюватися на дві доби. Далі добре розведіть в 1 склянці води 5 г мила і влийте отриманий розчин у суміш, що настоялася. Готовим засобом необхідно обробляти уражені рослини з інтервалом у тиждень, не менш ніж двічі.

 

Парша

Фото: barra.com.ua

Парша викликана патогенними грибами та актиноміцетами і бактеріями, що уражають поверхневі тканини листя, плодів, квіток, пагонів і бульб. Яблучна і грушева парша виникає всюди, де вирощуються ці культури, і може бути дуже серйозним захворюванням, надто для молодих дерев. Вона знижує врожайність, плоди втрачають товарний вигляд, дерева слабшають, знижується їх життєздатність, вони гинуть взимку, не маючи сил протистояти морозам.

Спочатку на листках дерева в місцях зараження з’являється наліт оливкового кольору й оксамитової текстури. Далі ці плями темніють, стають світло-бурими. І нарешті молоді пагони дерев чорніють, сохнуть і никнуть, листя передчасно опадає, на гілках дорослих рослин з’являються тріщини, на плодах утворюється безліч плям темно-коричневого кольору, плоди падають.

Знизити ризик зараження паршею допоможе правильне планування насаджень і догляд за ними. Не висаджуйте дерева на ділянці занадто густо, щоб виключити зайву загущеність і затінення. Краще за все, якщо вони ростимуть на місці з достатньою кількістю сонячного світла, такому, що добре продувається. Рекомендується проводити періодичне обрізування яблунь, прибирати підозрілі, сухі і хворі гілки, а також поросль, яка надто загущує крону. Восени землю біля дерев слід перекопувати, щоб закрити спори у глибокі шари ґрунту. Навесні цього робити не можна, щоб не витягнути їх назад на поверхню. Якщо навколо дерева газон і можливості перекопати ґрунт немає, необхідно провести обробку хімічними фунгіцидами.

Обробити дерева проти цієї напасті можна як хімічними, так і народними засобами. Останні зазвичай використовуються на початковій стадії захворювання, а також у профілактичних цілях.

Гірчиця. Візміть 80 г сухої гірчиці і змішайте з невеликою кількістю води. Потім цю пасту розведіть у відрі підігрітої води.

Використовуйте отриманий розчин для обприскування пристовбурних кіл, стовбура, листя. Обробки робіть відразу після дощу, навесні і влітку їх може бути досить багато (оптимально – 3‒4).

Перманганат калію (марганцівка). Зробіть яскраво-рожевий (навіть злегка темнуватий) розчин марганцівки й обприскуйте ним уражені рослини. Незважаючи на те, що кора після обробки стає темною, це ніяк не нашкодить деревам. Як і у випадку з гірчицею, обробок потрібно багато.

Коров’як. Щоб зробити лікувальний настій, розмішайте 500 г коров’яку у 20 л теплої води, дайте настоятися протягом двох тижнів. Потім розведіть (10 л настою на 20 л води) і обробляйте плодові дерева.

Польовий хвощ. Покладіть хвощ у відро, щоб він зайняв 1/3 об’єму, і залийте водою до країв. Через 3 дні рясно обприскайте отриманим настоєм уражені паршею рослини.