Гівеч на зиму
Знадобляться:
баклажани – 1 кг,
перець болгарський – 500 г,
помідори – 1,3 кг,
морква – 300 г,
цибуля ріпчаста – 300 г,
часник (за бажанням) – 2–3 зубчики,
петрушка свіжа – за смаком,
сіль, чорний мелений перець – за смаком,
олія – для обсмажування.
Баклажани помити, порізати великими шматками, посолити і залишити на 20–30 хвилин. Болгарський перець помити, почистити від насіння і перегородок і порізати великими скибочками. Цибулю почистити і порізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці. У глибокому сотейнику або каструлі з товстим дном розігріти олію і обсмажити на ній порізану цибулю до м’якості. Потім додати натерту моркву і обсмажити ще 5 хвилин, посолити і поперчити, перемішати і викласти в окремий посуд. У сотейник долити ще трохи олії, викласти в неї порізаний перець і обсмажити до напівготовності, перекласти до цибулі і моркви. Баклажани промити під проточною водою, злегка віджати, перекласти в сотейник і обсмажити до зарум’янювання. Помідори помити і натерти на тертці м’якоть для отримання томатної маси, шкірку викинути, а саму масу в окремому посуді проварити на повільному вогні 10–15 хвилин. Коли баклажани підрум’яняться, перекласти до них уже обсмажені перед цим овочі, перемішати, влити томатну масу, додати порізану зелень, подрібнений часник, довести до кипіння, додати сіль і мелений перець і тушкувати на маленькому вогні під кришкою 20 хвилин до м’якості всіх овочів. У гарячому вигляді розкласти у заздалегідь стерилізовані банки, закатати, перевернути, укутати і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці.