Готуємо із залишків гороху: традиційні українські оладки-горохляники
Якщо у вас залишився із зими горох і ви не знаєте, що з нього робити, адже зараз і гороховий суп, і горохова каша – не на часі, рекомендуємо приготувати горохляники. І запаси використаєте, і родину смачненьким нагодуєте.
Спробуйте їх приготувати – з ніжним йогуртовим соусом та сметаною оладки з гороху смакують залюбки!
Рецепт горохляників із старого гороху
Знадобляться:
Горох – 1 склянка
Вода – 2 склянки
Борошно пшеничне – 5 ст. л.
Кухонна сіль – 0,5 ч. л.
Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
Петрушка сушена – 1 ч. л.
Соняшникова олія – 100 мл
Куряче яйце – 1 шт.
Сухарі панірувальні – 5 ст. л.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Заздалегідь горох промиваємо і заливаємо холодною проточною водою – краще на ніч. Води для замочування потрібно стільки, щоб вона покривала горох на один сантиметр. Зранку промиваємо вдруге, воду зливаємо, додаємо чисту з розрахунку 1:2 або м’ясний бульйон.
Ставимо каструлю на середній вогонь, доводимо до закипання, потім вогонь зменшуємо, горох підсолюємо за смаком. Коли горох буде варитися, регулярно помішуємо його. Готуємо до розварювання гороху і випаровування рідини. Якщо вона випаровується завчасно, додаємо ще трохи, поки горох повністю не розвариться і не перестане хрустіти.
Якщо необхідно, то мнемо горох товкачем до пюреподібної маси та даємо охолонути.
Цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо. У соняшниковій олії (2 ст. л.) на сковороді обсмажуємо її. Додаємо обсмажену цибулю до горохового пюре.
Вбиваємо куряче яйце, всипаємо борошно пшеничне, петрушку сушену, сіль, перець чорний мелений. Усе добре перемішуємо.
З отриманої горохової маси формуємо горохляники круглої форми і обвалюємо у панірувальних сухарях.
Обсмажуємо на розігрітій сковороді із соняшниковою олією до золотистого кольору. Горохляники готові.
Їх можна їсти зі шкварками, товченим часником, олією, сметаною або йогуртовим соусом.
Рецепт горохляників із зеленого горошку
Якщо у вас мало часу, але є зелений морожений горошок, можна пришвидшити приготування.
Знадобляться:
зелений горошок (свіжий або морожений) – 2 склянки
яйце – 1 шт.
борошно або панірувальні сухарі – 2 ст. л.
сіль, перець – за смаком
олія – для смаження
сметана або йогурт – для подачі
Горошок відварюємо хвилин п’ять у киплячій підсоленій воді. Коли горох буде готовим, подрібнюємо його блендером або перекручуємо м’ясорубкою. Додаємо яйце, борошно або панірувальні сухарі. Солимо, перчимо, добре вимішуємо.
Ліпимо невеличкі котлетки та смажимо їх на добре розігрітій і змащеній олією пательні. Подаємо зі сметаною або натуральним йогуртом.
Раніше ми писали, як приготувати з лаваша м'ясний рулет та рулет з сиром та ягодами.
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.
Читайте також:
Салати з весняної зелені нашвидкуруч