Грошова допомога для військових: куди звертатися і з якими довідками

06.12.2020 12:47 Корисно
Фото: voi.com.ua Фото: voi.com.ua
Захист незалежності і територіальної цілісності держави є конституційним обов’язком українців. Тож зі свого боку держава передбачила соціальні права і гарантії для військовослужбовців.

– У деяких випадках служба може стати причиною загибелі, отримання інвалідності чи часткової втрати працездатності військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів. Держава, розуміючи всі ризики проходження служби, передбачила на такі випадки надання одноразової грошової допомоги відповідним особам, – розповідає адвокат Роман Чумак.

Щоб отримати таку допомогу, безпосередньо військовослужбовцю, військовозобов’язаному, резервісту або членам сім’ї померлої особи треба подати комплект документів до військкомату за місцем проживання військовослужбовця.

– Прийнявши всі документи, військкомат готує висновок про виплату одноразової грошової допомоги, після чого направляє його разом з документами до Комісії при Міністерстві оборони України. Ця Комісія своєю чергою приймає рішення про виплату або не виплату допомоги, – пояснює юрист. 

Читайте також: У Харківській області представили нового начальника поліції

Залежно від підстави отримання грошової допомоги (загибель, настання інвалідності або втрата працездатності без встановлення інвалідності) комплект документів буде різним.

Наприклад, у разі настання інвалідності необхідно подати такі документи:

1. Заяву на виплату грошової допомоги.
2. Копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності.
3. Постанову військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення або захворювання.
4. Документ, який свідчить про причини та обставини поранення.
5. Копії паспорта та ідентифікаційного коду.

Розраховуючи на отримання такої допомоги, варто взяти до уваги, що загибель, поранення, інвалідність та інше не повинно бути наслідком:

1. Вчинення військовослужбовцем кримінального або адміністративного правопорушення.
2. Дій у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння.
3. Навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження.

Читайте також: Президент підписав закон, на який чекали громади Харківщини 

Якщо описані вище факти буде встановлено, це буде підставою для відмови у призначенні і виплаті одноразової грошової допомоги.

– Не варто забувати, що, отримавши право на отримання одноразової грошової допомоги, реалізувати його можна протягом трьох років з дня виникнення такого права. Таким чином, законодавець передбачив достатню кількість часу для збору та підготовки необхідних документів, – додає Роман Чумак.

Автор:
Олександр Гречаний