Новий рік: як найкраще зустріти Зеленого Дракона

21.12.2023 18:20 Корисно
Фото: parlament.ua Фото: parlament.ua

2024 рік за східним календарем – рік Зеленого Дерев’яного Дракона. Дракон – це взагалі єдина міфологічна істота з усіх 12 тварин східного гороскопу. На Сході Дракон асоціюється з аристократією і вважається покровителем імператорів. І ще він має складний та владний характер. Як зустріти та вшанувати такого поважного гостя?

Рік Дракона вважається роком процвітання та достатку, особливо в економічній сфері. Щоб забезпечити процвітання наступного року, важливо розпочати з прибирання та організації свого будинку чи робочого місця перед початком нового року.

Готуємось зустрічати Зеленого Дракона креативно

Згідно з міфами, дракони люблять усе блискуче і дороге, тому після прибирання треба прикрасити будинок або квартиру. Дерев’яний Дракон гідно оцінить оформлення, якщо в ньому буде присутня яскравість, простота, креативність і незвичайність. Тому навіть у маленькій квартирі всі зони мають бути охоплені, але водночас не потрібно купувати дорогих елементів декору, щоб сподобатися Дерев’яному Дракону. Наприклад, прикраси, зроблені своїми руками, порадують його і всіх мешканців не менше ніж покупні. Головне – обрати правильні кольори.

Головним кольором у 2024 році буде зелений та всі його відтінки, також актуальні золото та срібло. Яскраві переливи благородних металів порадують Дерев’яного Дракона та створять у будинку святкову атмосферу. Та якщо вам не подобається велика кількість золота або срібла, їх можна розбавити червоними та жовтими тонами, або смарагдовим і фіолетовим кольорами. А ось синій, чорний та темно-шоколадний кольори Дракону не подобаються: вони символізують буденність та спокій.

Дракон також любить насичені кольори та гру світла – тому яскраві лампочки обов’язково піднімуть усім домочадцям настрій та зроблять його святковим.

Згідно зі східними легендами, Дракон харчується перлами, тому на стіл треба обов’язково поставити щось у формі кулі. А ще подбати про особливо святкове прикрашення столу, адже ви готуєтеся до зустрічі особливої істоти. 

Одним з основних символів наступаючого року є вода. Це не означає, що замість традиційного шампанського потрібно поїти ваших гостей водою. Замість цього воду можна використовувати як прикрасу столу. Наприклад, поставте на стіл пару неглибоких тарілок, опустіть у них кілька маленьких ялинових гілочок і налийте воду, а на її поверхню покладіть плаваючі свічки. Або зробіть підводну композицію: покладіть у прозору вазу квіти і різні прикраси, а потім наповніть її водою і поставте в центрі столу.

Стіл також варто прикрасити яскравими серветками та свічками. І не забудьте поставити на стіл фігурку хазяїна Нового року – скляну, дерев’яну, текстильну або з інших матеріалів, але головне – не металеву.

Бюджетне меню для Зеленого Дракона

Дракон – хижак, а значить, заохочуються м’ясні та рибні страви. Їх можна приготувати з декількома видами овочів. Бажано, якщо це будуть овочі оранжевого, жовтого, червоного кольору, які так любить примхливий Дракон. І не забудьте про приправи і зелень: петрушка, кардамон, перець, імбир, базилік – усе, що наситить готову страву ароматом.

Водночас на святковий стіл у рік Дракона не варто подавати страви із зайця або кролика – це може образити міфічного покровителя року, адже за однією з легенд Дракон урятував цю тварину від біди. Не дуже подобається йому також напівфабрикати та консерви, але ж вправна господиня завжди може щось з ними вигадати, головне – не ставити їх на стіл у первісному вигляді.

Нагадаємо, що Дракон полюбляє креатив, тож головне – зробити щось незвичайне та різноманітне, але це не означає з найдорожчих продуктів.

Перлинки для Дракона

Ви ж пам’ятаєте, що Дракон харчується перлинами? Тож приготуйте йому цю страву – до речі, уже бюджетну та водночас ефектну. Запевняємо – її із задоволенням з’їдять ваші гості та родина.

Знадобляться: 

  • Крабові палички – 1 пачка
  • Плавлений сирок – 2 шт.
  • Варене яйце – 2 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Горіхи (які є) – 100 г
  • Зелена цибуля – 50 г
  • Сіль – за смаком

Крабові палички, сирок, яйця та часник натерти на тертці. Додати майонез, посолити, можна додати перець. Усе перемішати.

Горіхи подрібнити, зелену цибулю нарізати дуже дрібно, залишити в окремих мисках.

З маси взяти одну столову ложку, скачати кульку і обваляти в горіхах та в цибулі. І так повторити кілька разів, поки не закінчиться маса.

Раніше ми писали про рецепти імбирних пряничків, які можуть бути їстівними прикрасами вашої ялинки

Можна подавати на тарілці, прикрашеній листям салату. 

Куряча печінка з мандаринами

Ця страва також Дракону сподобається, адже яскравий колір мандаринів поєднується в ній з м’ясом.

Знадобляться: 

  • Куряча печінка – 700 г
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Соус соєвий – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста –  1 шт.
  • Мандарин – 4 шт
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Мед квітковий – 1,5 ст. л.
  • Часник – 3 зубчики
  • Зелень – за смаком

Розігріти олію на сковороді і додати цукор. Коли він розтопиться, додати мандаринові дольки. Потомити їх у карамелі, що утворилася, кілька хвилин.

Тим часом нарізати цибулю. Додати її до мандаринів разом з нарізаними часточками часнику і соєвим соусом.
Тушкувати, зрідка помішуючи, 10 хвилин.

Печінку промити, очистити від прожилок.

Звільніти сковороду від мандаринової заправки і обсмажити на ній печінку протягом декількох хвилин з двох боків (можна додати ще трохи олії).

Потім повернути мандарини з цибулею на сковороду і тушкувати страву ще 5 хвилин до повної готовності.

Подавати печінку з гарніром, присипавши цибулею або іншою зеленню за бажанням.

Яскравий десерт «Мозаїка»

Поєднання улюблених кольорів Дракона має яскравий вигляд, але головне – цю легку та ефектну страву можна приготувати напередодні. 

Знадобляться: 

  • Сметана (жирністю 10 %) – 500 г
  • Желе червоного кольору – 1 пачка
  • Желе жовтого кольору – 1 пачка
  • Желе зеленого кольору – 1 пачка
  • Желатин – 40 г
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Вода (для желе) – 700 мл
  • Меліса (для прикраси, за потреби) – 1 гілочка

Приготувати три желе згідно з інструкцією на упаковці, зменшивши кількість води до 200 мл на кожне. Прибрати в холодильник остигати.

У глибоку каструлю влити воду, всипати желатин і залишити на 15 хвилин набухати.

На повільному вогні прогріти кілька хвилин, постійно помішуючи. Дочекатися, поки всі гранули розчиняються, і вимкнути вогонь. Дати трохи остигнути, але щоб не загуснув желатин.

Спробуйте приготувати також курку, запечену у духовці  з різними смаками

В окремому посуді змішати сметану із цукром, ретельно збити.

Влити желатин із водою в сметанну суміш, перемішати та остудити.

Застиглі кольорові желе нарізати невеликими кубиками і розкласти у підготовлену форму.

Влити суміш із желатину та сметани, відправити на 2–3 години в холодильник.

Готове желе нарізати шматочками, викласти на тарілку і прикрасити листочками меліси.

А ще можна приготувати на новорічний стіл канапе у вигляді ялинок з пастою з крабових паличок

Автор:
Ірина Мнішек