Презентуємо аронію — горобину чорноплодну
Про рослину
Аронія чорноплідна — уродженка східного узбережжя Північної Америки, звідки її ще в XIX столітті була завезли на Алтай. Рослина так добре прижилася, що незабаром її стали сприймати, як «рідну».
Аронія — невисокий кущ або деревце до 2 м у висоту. Один або кілька стовбурів прямостоячі, рясно гілкуються. Молоді пагони червонуваті, старі — сірі або з коричневим відтінком.
Розмножувати аронію можна насінням і вегетативно, висаджувати на сонячне, захищене від вітру місце. Кущ росте швидко, має потужну кореневу систему. Свіжозібране насіння можна висаджувати в кінці жовтня. Вегетативно аронія розмножується відсадками, пагонами, діленням куща, живцюванням, щепленням. Використовуються одно- та дворічні саджанці.
Зацвітає аронія в червні, дрібні квітки з білим або рожевим віночком зібрані в щиткоподібні суцвіття.
Фото: dobrodar.com.ua
Плоди дозрівають у вересні-жовтні й залишаються на гілках до перших морозів. Чорні із сизим нальотом ягоди кисло-солодкі, їх широко використовують у кулінарії та народній медицині.
Корисна, тому що...
Чорноплідна горобина містить цілий комплекс вітамінів (P, C, E, K, B1, B2, B6, бета-каротин), макро- і мікроелементів (бор, залізо, марганець, мідь, молібден, фтор), цукрів (глюкоза, сахароза, фруктоза), пектинових і дубильних речовин.
Регулярне вживання аронії сприятливо впливає на імунну систему, значно поліпшує захисні функції організму, підвищує його опірність до інфекцій і вірусів, прискорює процеси одужання.
Аронія чорноплідна значно покращує склад крові, очищає організм від шкідливого холестерину, сприяє кровотворенню і попереджає анемію, однак робить кров густіше (що вельми корисно при порушенні згортання крові і не завжди добре, якщо кров надто густа). Пектин і дубильні речовини допомагають очистити кишечник від шлаків, токсинів, важких металів.
Ягоди аронії допомагають зміцнити стінки кровоносних судин, зробити їх менш проникними і більш еластичними. Завдяки цьому поліпшується робота серця, нормалізується тиск (знижується при гіпертонії). Високий вміст йоду в ягодах благотворно позначається на роботі ендокринної системи і щитовидної залози.
Корисна аронія і для травлення, ягоди сприяють перетравленню їжі, збільшують кислотність шлункового соку, діють як жовчогінний засіб і знімають спазми гладкої мускулатури живота.
Народна медицина пропонує
Для лікування гіпертонії, гастриту з низькою кислотністю щодня вживати по 100 г плодів аронії або по 50 г соку тричі на день, за півгодини до їди протягом місяця.
Фото: coastlinesurfsystem.com
Зниженню тиску, підвищенню згортання крові сприяє чай з аронії. Для його приготування 6 ст. л. листя потрібно залити 1 л окропу, настояти півгодини. Пити по 1 склянці тричі на день.
Водний настій (без цукру) для хворих на діабет: 1 ст. л. подрібнених сушених ягід залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Приймати по 2–3 ст. л. тричі на день. Зберігати у прохолодному місці.
Сік аронії показаний при підвищеному і низькому тиску. Приємний на смак напій може забезпечити організм вітамінами і мікроелементами, підвищити стійкість до застуд, стимулювати роботу шлунка, підшлункової залози й печінки.
Для лікування гіпертонічної хвороби у 50 г свіжого соку додати 1 ст. л. меду, вживати тричі на день за півгодини до їди протягом 10–45 днів.
Щоб приготувати натуральний сік, свіжі плоди необхідно подрібнити, прогріти готову мезгу (на 1 кг — 0,5–0,75 склянки води) до 60 °С протягом 10 хвилин і помістити під прес. Після віджимання сировину слід помістити в емальований посуд, залити ледь теплою кип’яченою водою (1:10), витримати 3–4 години, перемішуючи, і знову віджати. Потім з’єднати сік першого і другого віджимання, профільтрувати через марлю, підігріти до 80–85 °С, наповнити стерилізовані банки, поставити їх стерилізувати: півлітрові банки — 10 хвилин, літрові — 12–15, дволітрові – 18–20.
Нарешті, просто смачно
Основне застосування чорноплідної горобини — домашня кухня. Чорноплодну горобину використовують для приготування різних десертів. Це цукати (сухе варення), мармелад, пастила. Плоди аронії застосовують як начинку для різної випічки — пирогів, кексів, пудингів, пряників, шарлоток.
Фото: cookpad.com
З чорноплодної горобини і приправ роблять ароматний соус, який відмінно підходить до м’яса, риби або птиці. У суміші зі спеціями та часником з плодів аронії виходить оригінальна аджика з неперевершеним ароматом.
Чорноплідну горобину використовують при приготуванні м’яса. Приміром, плоди аронії додають при запіканні або тушкуванні баранини, телятини, свинини.
Чорноплідна горобина додає оригінального смаку й аромату салатам і закускам. Аронія добре поєднується з багатьма фруктами і ягодами — яблуками, грушами, сливами, вишнею. Годиться чорноплідна горобина і для овочевих салатів. Її можна поєднувати з морквою, буряком, селерою, ріпою, редисом, огірками. Аронія надає якусь родзинку салатів з м’ясом або птицею.
Увага!
Не варто вживати у великій кількості аронію тим, хто страждає на гіпертонію і стенокардію — передозування може призвести до підвищеного згортання крові і здатне викликати утворенням тромбів.
Так само слід обмежити вживання цих ягід і при схильності до тромбофлебіту.
Не рекомендується взагалі вживати аронію при гастритах з підвищеною кислотністю, виразці дванадцятипалої кишки та шлунку, підвищеному згортанні крові.