Рецепт на Великдень: готуємо паску «Духову»

25.04.2021 16:15 Корисно
Фото russianfood.com Фото russianfood.com
Незабаром Великдень, а це значить, що настає час великодніх пасок. За цим рецептом зі здобного дріжджового тіста паска виходить ніжною, легкою і дуже смачною.

Знадобляться:
борошно – 450–500 г (+0,5 ст. л.),
молоко – 150 мл,
дріжджі сухі 3 ч. л. (9–10 г) або дріжджі свіжі – 30 г,
цукор – 150 г,
сметана (15 %) – 100 г,
вершкове масло – 100 г,
жовтки – 2 шт.,
яйце – 1 шт.,
лимон – 1 шт.,
родзинки – 150 г,
цукати – 100 г,
ванільний цукор – 20 г,
соняшникова олія – 30 мл,
сіль – 1–2 щіпки.

Борошно просіяти в миску. Молоко підігріти до ледь теплого стану. У тепле молоко висипати сухі дріжджі, 1 ст. л. цукру і 2 ст. л. борошна, перемішати все добре. Накрити миску з опарою рушником і залишити на 10 хвилин. Лимон помити, обсушити і акуратно натерти цедру лимона (тільки жовту частину, без білої). У глибокій мисці збити жовтки, яйце, ванільний цукор і решту цукру, сіль до світлої пишної маси.

Цукати і родзинки промити і залити гарячою водою на 10 хвилин, потім воду злити, а продукти обсушити. Вершкове масло розтопити та остудити до теплого стану. Опару, яка вже піднялася, перемішати. Додати в неї збиті яйця з цукром, вершкове масло і цедру лимона, перемішати. Додати просіяне борошно і замісити тісто. Стіл і руки посипати борошном, перекласти на стіл тісто і вимішувати його 10–15 хвилин. Якщо тісто липке, то руки і поверхню столу краще змастити соняшниковою олією. Готове тісто має бути м’яким, не липнути до рук.

Читайте також Смачний обід: готуємо легкий рибний суп з карася

Викласти тісто в миску, змащену олією, накрити рушником і поставити в тепле місце на дві години. За цей час його потрібно обім’яти два рази, через кожні 40 хвилин. Потім обваляти в борошні родзинки та цукати і вмішати їх у тісто (руки також краще змащувати соняшниковою олією).


фото russianfood.com

Розділити тісто на кілька частин (за кількістю формочок), кожну частину округлити і викласти в форму. Накрити знову рушником і поставити в тепле місце, поки тісто не займе весь об’єм форми. Потім форми помістити в розігріту на 180 градусів духовку на 30–40 хвилин. Якщо верх починає сильно підрум’янюватися, можна зверху накрити фольгою. Готові паски вийняти з духовки, дати їм охолонути і прикрасити глазур’ю.

Читайте також Готуємо ніжну паску «Крафін» з волоськими горіхами та родзинками

Рецепти глазурі:

Білкова
Знадобляться: цукрова пуд­ра – 100–120 г, яйце – 1 шт., сік лимона – 1 ч. л., харчовий барвник – за бажанням.
Відокремити білки від жовтків і викласти білки в миску. Почати збивати їх міксером на маленькій швидкості, через півхвилини збільшити швидкість до середньої, ще через півхвилини додати сік лимона. У процесі збивання підсипати трохи цукрової пудри. Коли маса стане блискучою, гладкою і однорідною, збивати вже не потрібно. Прикрасити паску відразу, бо білкова маса швидко засихає.

Шоколадна
Рецепт 1. Знадобляться: шоколад – 100 г, вершки (33 %) – 50 мл.
Шоколад розламати на шматочки, залити вершками і поставити на водяну баню. Як тільки маса стане однорідною, прибрати з вогню. Кількість вершків у процесі приготування можна регулювати, якщо маса вийшла густою, додати їх ще трохи, якщо рідкою – додати ще шоколаду.

Рецепт 2. Знадобляться: какао – 5 ст. л., цукор – 100 г, молоко – 5–6 ст. л., вершкове масло – 80 г.
Змішати всі інгредієнти в сотейнику з товстим дном, потім поставити на вогонь і довести до невеликого кипіння, затим додати вершкове масло. Розмішати в однорідну масу, прибрати з вогню, нанести глазур на паску і прибрати в прохолодне місце для застигання.

Автор:
Олеся Скачко