Розсада не сходить вчасно: що робити

25.04.2024 18:21 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

Несходження розсади – велике розчарування для городника: багато сил та очікувань, а результату немає. Проте не варто одразу здаватися! Існує низка причин, чому насіння може не проростати, та відповідні дії, які допоможуть виправити ситуацію.

Зверніть увагу, що не все насіння проростає з однаковою швидкістю, деякому може знадобитися більше часу – досвідчені городники про це знають, а от початківці можуть хвилюватися. 

Раніше ми писали також, як швидко підготувати картоплю до посадки в умовах стрімкої весни

Можливі причини несходження розсади

Недотримання температури. Більшість насіння потребує певної температури для проростання. Переконайтеся, що температура ґрунту відповідає потребам культури. 

Недостатня вологість. Ґрунт має бути постійно вологим, але не мокрим. Перевіряйте його щодня й поливайте за потребою.

Надмірна вологість. Занадто вологий ґрунт може призвести до загнивання насіння. Переконайтеся, що контейнери для розсади мають дренажні отвори, і не поливайте надмірно.

Неякісне насіння. Насіння низької якості або з вичерпаним терміном придатності може не прорости. Спробуйте проростити кілька насінин на вологому папері, щоб перевірити їх життєздатність. Якщо воно «не працює» – доведеться пересівати.

Неправильна глибина посіву. Занадто глибоке або мілке загортання насіння може негативно вплинути на його проростання. 

Хвороби та шкідники. Насіння й розсаду можуть вражати грибкові захворювання та ґрунтові шкідники. Використовуйте фунгіциди та інсектициди відповідно до інструкції.

Ми писали також, як навесні захистити сад від лишайників та моху

Дії швидкої допомоги при несходженні розсади

Зрозуміло, що краще насіння перед посадкою обробити стимулятором росту. Можна його або придбати, або використати домашній – це сік алое. Але якщо розсада вже посаджена, то можна зробити наступне: 

  1. Розпушіть ґрунт. Візьміть зубочистку і зробіть невеликі отвори в ґрунті, щоб поліпшити доступ повітря до коріння.
  2.  Перевірте вологість. Натисніть пальцем на землю. Якщо вона прилипає до шкіри, значить, поливу достатньо. У зворотному випадку розсаду потрібно полити.
  3. Забезпечте розсаду світлом і теплом. Розмістіть розсаду на сонячне місце й бережіть від перепадів температури.
Автор:
Ірина Мнішек