Взяття на військовий облік жінок: що змінилось

05.02.2022 14:30 Корисно
Фото: rubryka.com Фото: rubryka.com
17 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства оборони України з розширеним списком професій жінок, які зобов’язані стати на військовий облік. 23 грудня 2021 року на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України було розміщено петицію, де було запропоновано скоротити цей Перелік. Її підтримали понад 37 тисяч громадян. Що з цього вийшло – пояснює наш юридичний консультант адвокат Роман Чумак.

Як розповів адвокат Роман Чумак, 23 грудня 2021 року на сайті офіційного інтернет-представництва Глави Держави громадянка Яна Рашевченко розмістила петицію, де було запропоновано скоротити цей Перелік. Петицію підтримали понад 37 тисяч громадян. Відповідаючи на неї, Президент зауважив, що, відповідно до Конституції України, захист суверенітету й територіальної цілісності держави є справою всього українського народу, громадяни мають рівні конституційні права й свободи та є рівними перед законом, і не може бути привілеїв чи обмежень за ознакою статі. Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено, що жінок, які мають спеціальність чи професію, визначену в Переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, беруть на військовий облік.

Водночас Глава Держави зауважив, що суспільний резонанс, який відображає, зокрема, подана електронна петиція, був викликаний не так нормами Конституції та законодавством України, як їх невдалою реалізацією, а саме: недостатньо обґрунтованим і тому надто широким переліком спеціальностей та професій, згідно з яким жінок беруть на військовий облік, а також відсутністю чітко визначеної процедури постановки їх на такий облік.

Читайте також: Військовий обов’язок для жінок: що змінилося в законодавстві

Президент звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу вирішенню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціаль­ністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедурі постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік; урегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок.

Також він поставив завдання вирішити питання щодо застосування виважених і суспільно прийнятних підходів щодо адміністративної відповідальності за несвоєчасну постановку на військовий облік військовозобов’язаних жінок до завершення процесу остаточного врегулювання згаданої процедури й визначення тих професій та спеціальностей, які справді необхідні з точки зору постановки жінок на військовий облік.

Автор:
Ірина Мнішек