Авіакатастрофа під Чугуєвом: нові подробиці трагедії

Фото Суспільне.Харків Фото Суспільне.Харків
За попередньою інформацією фахівців, у літаку Ан-26 у Чугуєві відмовив датчик у двигуні. Літак зачепився за землю, упав і загорівся.

Про це 26 вересня на місці події повідомив міністр оборони України Андрій Таран.
— Усе йшло за планом. Літак виконував тренувальні польоти для навчання курсантів. За штурвалом літака знаходилися постійно льотчик-інструктор, курсанти сідали в праве крісло для отримання навиків здійснення керування літаком. Попередній аналіз свідчить про те, що, скоріше за все, літак зачепився крилом за землю. Чорний ящик зараз знаходиться ще в літаку, після аналізу інформації, яка там записана, можна буде робити якісь висновки, — сказав Андрій Таран.

Фото Павла Пахоменка

За словами міністра, попередня інформація про те, що в літаку відмовив двигун, не відповідає дійсності. Двигун ще мав більше п'яти тисяч льотних годин  до чергового ремонту. 

— Що стало причиною, сказати важко. Попередня оцінка фахівців з льотної безпеки: відбулася відмова якогось датчика в лівому двигуні. Більш детально зараз сказати не можемо. За попередньою інформацією, двигун не відмовив. Якийсь датчик відмовив, — додав він.

Фото Суспільне.Харків

Глава відомства уточнив, що літак 1977 року випуску, але він не вилітав свого ресурсу. Літак міг працювати ще три роки.
За словами міністра, протягом учорашнього дня літак здійснив шість благополучних зльотів і п'ять благополучних посадок. Він мав ще працювати до 23:00. "15 хвилин — вони злітають, роблять коло, сідають", — додав Андрій Таран.

Читайте також: В авіакатастрофі під Чугуєвом загинуло 22 людини

Створена Державна комісія для з'ясування обставин авіакатастрофи та допомоги постраждалим, яку очолив віцепрем'єр Олег Уруський. Проводиться огляд місця події слідчими органами ДБР та військової прокуратури. За словами голови ХОДА Олексія Кучера, щоб ідентифікувати тіла загиблих, треба буде проводити генетичну експертизу. Для родичів загиблих організовується розташування поблизу місця події.

26 вересня у Харківській області оголошено день жалоби в пам'ять загиблих у авіакатастрофі. У зв'язку з цим деякі масові та розважальні заходи в Харківській області скасовуються.

Нагадаємо, військовий літак АН-26 розбився близько 22:00 при заході на посадку під Чугуєвом. На борту були 27 людей (одного курсанта не допустили до польоту): курсанти та офіцери Університету Повітряних Сил імені Кожедуба. 22 людини загинули, двоє у лікарнях Харкова. Ще трьох курсантів, які вважаються зниклими безвісти, шукають. Вони можуть бути під уламками літака. Про це вночі 26 вересня на місці трагедії повідомив заступник начальника Служби з надзвичайних ситуацій Харківської області Анатолій Торяник.

— Слідчі не дозволяють піднімати уламки літака. Ми вважаємо, що ці три чоловіки, яких не можуть знайти, знаходяться десь під уламками літака, — сказав Анатолій Торяник.

Автор:
Тамара Кіч