На Харківщині готуються до проведення операцій з трансплантації органів

05.02.2024 10:38 Область Online
Фото ілюстративне / life.pravda.com.ua Фото ілюстративне / life.pravda.com.ua

На Харківщині заклади охорони здоров’я подали пропозиції щодо можливості проведення операцій з трансплантації органів.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію.

Два заклади охорони здоров’я в Харківській області вже подали пропозиції щодо підписання договору за пакетом «Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів».

– Від початку 2024 року операції з трансплантації фінансуються Національною службою здоров’я України в межах Програми медичних гарантій і, відповідно, є безоплатними для громадян, – розповіла Олена Логвинова.

Впродовж 2023 року в Україні здійснили майже 590 органних трансплантацій у межах трирічного пілотного проєкту МОЗ, який стартував у 2021 році. Наприкінці минулого року на розвиток трансплантацій в країні було спрямовано додаткові 212 мільйонів гривень. Органні пересадки в Україні проводять 25 центрів трансплантації, які успішно пересаджують серце, печінку, легені, нирки, підшлункову залозу, а у 8 центрах провели 342 пересадки кісткового мозку.

Нагадаємо, що у Лозівській громаді Харківської області виділили майже 200 тисяч гривень на підтримку подружжя молодих лікарів, які чекають на дитину.

Раніше ми писали, що 31 січня до Чугуївської центральної лікарні надійшла фура з різними медикаментами та медичними виробами.

Автор:
Валерія Ткаленко