На Харківщині поліцейські покривали «чорних лісорубів» – ФОТО

09.04.2020 16:00 Область Online
Фото: npu.gov.ua Фото: npu.gov.ua
Злочинну групу організував житель Зміївського району.

У листопаді 2019 року оперативники Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України одержали інформацію щодо угруповання, яке займалося незаконною заготівлею та переробкою лісу на території Харківської області з подальшою реалізацією. Про це повідомляє прес-служба Нацполіції у Харківській області. 

За зібраними матеріалами внутрішньої безпеки НПУ прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за ч. 4 ст.  246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) та ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Згодом матеріали були передані за підслідністю до ТУ ДБР, розташованого у місті Полтава.

За інформацією прокурора області Олександра Фільчакова, встановлено, що у період 2018-2020 років житель Зміївського району області створив групу чисельністю понад 30 осіб для здійснення незаконної порубки дерев на території Валківського та інших районів Харківської області для подальшої реалізації. Так вказаний чоловік спільно з двома жителями Сумської та Чернігівської областей створили злочинну схему, до якої залучили місцевих поліцейських.

Правоохоронці систематично за грошову винагороду «кришували» незаконні схеми «чорних лісорубів» — супроводжували автотранспорт, який перевозив незаконно зрубану деревину, надавали службову інформацію про заплановані заходи, направлені на виявлення та попередження вказаних злочинів, та іншим чином вживали заходи щодо усунення перешкод у вчиненні злочинів вищевказаною групою.

Зловмисники налагодили потужну мережу заготівлі лісу-кругляку твердих порід (дуб, ясен), його транспортування з подальшим збутом. У результаті вирізалися масштабні ділянки, а відтак держава щоденно втрачала щонайменше 100 тисяч гривень. Загалом унаслідок незаконної порубки дерев збитки можуть становити орієнтовно 300 млн грн (будуть підтверджені після проведення оглядів ділянок, на яких вирублено дерева, та результатів експертних досліджень). 

Сьогодні, 9 квітня, працівники внутрішньої безпеки НПУ, ДБР та прокуратури Харківщини, за фізичної підтримки бійців відділу швидкого реагування ДВБ НПУ, провели майже 50 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів злочинної групи на території кількох областей України, на місцях зберігання готової до збуту деревини та за місцем служби співробітників харківської поліції різних підрозділів.

Виявлено і вилучено велику кількість лісу-кругляку, переробленої деревини, устаткування, а також бензопили, накладні, «чорнову» документацію, банківські картки, мобільні телефони, готівкові кошти у вітчизняній та іноземній валюті. 

За результатами заходів оголошено про підозру організатору групи, 10 цивільним особам, а також чотирьом поліцейським Валківського відділу поліції ГУНП у Харківській області. До суду подано клопотання про обрання їм запобіжного заходу. Також призначено експертизи, висновки яких дозволять встановити масштаби завданої державі шкоди.

«Чорним лісорубам» загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років. А поліцейським-«кришувальникам» – позбавлення волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також: У Вовчанському районі викрито фермера, який незаконно видобував пісок — ФОТО

Автор:
Савелій Мякушко