Як безоплатно отримати ліки за е-рецептом з телефоном та без нього: покрокова інструкція

07.02.2024 10:20 Суспільство
Фото: life.pravda.com.ua Фото: life.pravda.com.ua

Державна програма «Доступні ліки» дає можливість отримати деякі ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Час від часу уряд доповнює перелік новими препаратами та медичними засобами. Ефективно використовувати цю можливість можна за електронним рецептом навіть за відсутності телефона взагалі, головне – знати, як це зробити правильно. 

Електронний рецепт отримують пацієнти на телефон у вигляді звичайного смс-повідомлення. Воно містить номер і код погашення, який потрібно показати в аптеці для отримання лікарських засобів, зокрема й препаратів за програмою «Доступні ліки».

Раніше ми писали про новий перелік доступних ліків у 2023 році.

Тому головна умова отримання ліків за програмою – ваше звернення до лікаря. 

Покрокова інструкція з отримання безоплатних ліків 

Якщо є телефон

Наявність телефона, до того ж не обов’язково смартфона – вам вистачить і кнопкового, це умова вашої зручності. Наприклад, якщо ви приймаєте ліки на постійній основі, то зможете отримувати такі е-рецепти дистанційно – не потрібно буде кожного разу ходити на прийом до лікаря і чекати в чергах.

  1. Щоб отримати рецепт на препарат, необхідно обов’язково потрапити до лікаря на прийом. Лікар розповість, які ліки можна отримати за програмою та на яких умовах. 
  2. Під час огляду лікар зареєструє вас в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та за потреби сформує е-рецепт на необхідні для лікування препарати. 
  3. Після цього ви отримаєте смс-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення. 
  4. Обов’язково переконайтеся ще під час прийому, що ви отримали смс із номером і кодом погашення рецепта.
  5. Знайдіть аптеку, яка відпускає ліки за програмою: зазвичай на ній є відповідна позначка «Аптека – учасниця програми «Доступні ліки». 
  6.  Повідомте фармацевту реквізити із смс.
  7. Фармацевт запропонує наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив лікар, – так ви зможете обрати ліки з програми. 

Якщо ви втратили доступ до старого номера телефону чи змінили його, необхідно актуалізувати дані, щоби смс-повідомлення завжди коректно надходили на ваш номер.

Якщо немає телефона

Якщо ви з якихось причин не маєте навіть кнопкового телефона, це не означає, що ви не можете скористатися програмою «Доступні ліки».

А ще ми писали, як отримати лікарняний без візиту до лікаря

Це можна зробити за документами, які підтверджують вашу особу. Але в цьому випадку вам потрібно буде кожного разу для отримання рецепта йти до лікаря. 

  1. Прийдіть до лікаря на прийом з документами, які підтверджують вашу особу.
  2. Під час огляду лікар за потреби зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) за документами – це один зі способів автентифікації в системі.
  3. Після виписування е-рецепта лікар роздрукує вам інформаційну довідку, яка міститиме код погашення е-рецепта, – саме за нею ви можете отримати потрібні ліки за програмою «Доступні ліки».
  4. Знайдіть аптеку, яка відпускає ліки за програмою: зазвичай на ній є відповідна позначка «Аптека – учасниця програми «Доступні ліки». 
  5. Повідомте фармацевту потрібні реквізити з інформаційної довідки.
  6. Фармацевт запропонує вам наявні в аптеці лікарські засоби, які містять діючу речовину, що призначив лікар, – так ви зможете обрати ліки відповідно до вашого бюджету.


Зверніть увагу: 

Ви можете придбати ліки за електронним рецептом за програмою «Доступні ліки» в аптеці протягом 30 днів (якщо це наркотичні ліки, то протягом 10 днів).

Якщо у вас є питання чи проблеми, повʼязані з електронним рецептом на рецептурні ліки, ви можете звернутися на гарячу лінію за коротким номером 1677 (гілка «7»). Оператори підтримки проконсультують вас та допоможуть знайти аптеки, в яких відпускають ліки за програмою. Також вони перевірять, чи включений ваш препарат до програми. 

Автор:
Ірина Мнішек