Як харків’янам отримати компенсацію за пошкоджене майно, а житло в іпотеку

05.08.2022 16:45 Суспільство
Наразі в Україні працює декілька програм для громадян, що стосуються купівлі житла або відшкодування збитків за пошкоджене майно. «Слобідський край» розбирався, як жителі Харківщини можуть отримати пільгові кредити на нове житло та як одержати компенсації за пошкоджене майно внаслідок збройної агресії рф.

Пошкоджене житло

Одне з найхвилюючих питань для жителів Харківщини – чиє житло знаходиться у зоні бойових дій, як отримати компенсацію за пошкодження чи знищення своєї нерухомості внаслідок агресії рф. Слід зауважити, що компенсації виплачуватимуть лише за нерухоме майно. Побутова техніка, транспорт, нежитлові приміщення чи новий ремонт не входять у програму. Усі власники квартир, житлових будинків та приміщень мають подати заяву про їх пошкодження або знищення.

Стосовно компенсацій, то над цим питанням уряд ще працює, напрацьовує варіанти. Найімовірніший такий механізм – людина подає заяву на оцінку та виплату компенсацій, спеціальна комісія оцінює збитки та визначає суму виплат, після цього кошти зараховуються власнику будинку. Втім, у деяких випадках можливі й інші види компенсації. Якщо пошкоджене житло не підлягає відновленню – фінансується нове будівництво або надається інше житло.

«Нове житло має бути аналогічної житлової площі, але не більше 150 кв. м; у тому ж населеному пункті або за бажанням в іншому, але аналогічної категорії. Можна отримати житло вищої вартості, профінансувавши різницю самостійно. Компенсація на ремонт визначається за результатами оцінки, а гранична сума компенсації не може перевищувати вартості будівництва нового житла», – пояснює ініціаторка законопроєкту про компенсацію за пошкоджене або зруйноване майно Олена Шуляк.

У квітні на Харківщині компенсації за пошкоджене житло отримали 12 власників домоволодінь Олексіївської громади. Так одноразову матеріальну допомогу отримали 11 власників домогосподарств села Олексіївка та один власник із села Киселі. Загальна сума виплат склала 193 тисячі гривень.

Для отримання грошової компенсації за зруйноване житло необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування або військово-цивільної адміністрації за місцем розташування зруйнованого житла з документами.

Подати документи може власник, або людина, яка також прописана у будинку. Заява на фіксацію пошкоджень пишеться на місці. 

Перед тим, як подавати її, треба зібрати копії таких документів: паспорт та ІПН власника, технічний паспорт будинку і документи, що посвідчують право на власність, та роздруковані фотографії пошкоджень. Якщо будинком володіє декілька людей, треба зібрати документи всіх співвласників. За словами учасниці комісії з фіксації пошкоджень Золочівської громади Тетяни Забейовороти, якщо документи згоріли чи загубилися, то можна зібрати копії в державних реєстрах та нотаріусів.

– Строку давності у пошкоджень немає, якщо сьогодні з вашим будинком щось сталося – не треба одразу бігти та фіксувати, – каже учасниця комісії з фіксації пошкоджень.

За законом фіксування пошкоджень повинно проводитися після завершення активних бойових дій на території населеного пункту.

– Але, якщо ви вже подали заяву і вам знову «прилетіло», треба повторно звернутися, щоб оглянули будинок, тоді буде складений новий акт, – пояснює Тетяна.

Подати заявку на компенсацію за зруйноване житло можна й на порталі та в мобільному додатку «Дія».

Звернулися до міжнародного суду

Українці, чиє житло постраждало від російської агресії, можуть отримати компенсацію від 5 000 до 30 000 євро. Для цього потрібно подати заяву до Європейського суду з прав людини протягом чотирьох місяців від моменту порушення прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року. Окрім того, звернутися до ЄСПЛ можуть громадяни, які через війну втратили родичів, отримали поранення, були незаконно позбавлені волі, зазнали катувань або були зґвалтовані.

Для заяви необхідно зібрати докази фактів правопорушень та причетності до них рф. Це можуть бути фото, відео, пояснення свідків. А також факт звернення до правоохоронних органів України та росії (витяг з ЄРДР та скріншот заяви до Слідчого комітету рф), паспорт громадянина України, документ про право власності на майно.

Таким чином уже троє харків’ян відправили до ЄСПЛ свої заяви. Наразі ще 26 заяв жителів Харкова оформлюють юристи.

Для початку одна з харків’янок подала заявку на отримання компенсації за знищене війною житло через «Дію», їздила до регіонального центру надання адмінпослуг. Після цього жінка звернулася до юристів, щоб подати скаргу до Європейського суду з прав людини. У харків’янки зібралося 175 сторінок справи, вона витратила на це три тижні.

«Ми зібрали великий пакет документів – копії заяв від ДСНС, СБУ, прокуратури. Потрібне було офіційне звернення від постраждалих до російського міністерства оборони, туди ми написали офіційну скаргу з прикріпленням фотофіксації злочинів, які рф вчинила стосовно мене. До заяви до суду також прикріпили всі фото пошкоджень, долучили документ про оцінку майна до війни, техпаспорт квартири, документи на право майнової власності, документи мої, батька, бо він власник, а я прописана у квартирі. Писали офіційну заяву: що, коли, як сталося, що було у квартирі, яка вартість того, що ми втратили. Загалом – 175 аркушів», – розповідає заявниця.

Варто знати, що для звернення до ЄСПЛ дається всього чотири місяці, вони рахуються з дня руйнування. За цей час юрист має встигнути зібрати докази й підготувати заяву. Тому рекомендується звертатися до юристів одразу після руйнування майна.

Кредити на житло для ВПО

Для внутрішньо переміщених осіб існує програма «‎Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам»‎. Скористатися нею можуть тільки переселенці, які не мають у своїй власності іншого житла, що розташоване на підконтрольній території України.

Пільговий кредит надається строком до 20 років. Утім, варто врахувати, щоб людина не досягла за цей час пенсійного віку. Загалом нормативна площа житла складає 21 квадратний метр на особу +10,5 метра квадратних на сім’ю. Сума кредиту та площа житла визначається залежно від кількості членів сім’ї, яку користувач вкаже у заяві.

Вартість одного квадратного метра не має перевищувати встановлену граничну норму. Якщо ж перевищення нормативної площі або вартості є – позичальник має сплатити її своїм коштом. У день укладення кредитного договору необхідно внести на свій особистий рахунок не менше 6 % вартості житла. А також вартість площі житла, що перевищує нормативну, якщо така є.

Українці можуть самостійно обрати житло за кредитні кошти. Втім, житловий будинок має знаходитися в експлуатації не більше 50 років або бути реконструйованим не більше 25 років тому.

Ще однією умовою надання пільгового кредиту є підтвердження платоспроможності. Так, після сплати щомісячного платежу по кредиту залишок середньомісячного доходу сім’ї не повинен стати меншим за прожитковий мінімум. З 1 липня 2022 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 2508 гривень.

Подати заяву на цю програму можна в «Дії» або офлайн у Держмолодьжитло та його регіональних управліннях. Заява розглядається протягом одного робочого дня. Після опрацювання заяви людина отримає рішення про внесення або відмову у внесенні до реєстру кандидатів на отримання пільгового іпотечного кредиту. Після включення до реєстру кандидатів на отримання послуги починається відбір переможців. Їх обиратиме Держмолодьжитло шляхом випадкового вибору чисел. Дата проведення розіграшів повідомляється завчасно. Якщо людина перемогла у відборі та відповідає усім вимогам – можна отримати кредит.

Іпотека на житло

З 1 жовтня для чотирьох категорій громадян запрацює програма «Доступна іпотека». Уряд затвердив умови забезпечення масового іпотечного кредитування для держкомпанії «Укрфінжитло» в рамках програми «Доступна іпотека», ініційованої Президентом Володимиром Зеленським. Урядовці вважають, що така програма зможе частково розв’язати проблему з нестачею житла в Україні.

Отримати пільговий кредит під 3 % на 20 років зможуть:

військовослужбовці, працівники сектора безпеки та оборони;

медики;

вчителі та педагогічні працівники;

науковці.

Для купівлі житла за іпотекою треба буде зробити початковий внесок у розмірі 20 % від його вартості. Роботодавці цих категорій зможуть компенсувати їм початковий внесок та частину тіла кредиту. Зробити це можна буде коштом бюджетних програм, розмір компенсації буде залежати від вислуги. Пізніше коло учасників програми розширять – усі українці, чия житлова нерухомість не перевищує 52,5 квадратного метра +21 квадратний метр на кожного члена сім’ї, зможуть скористатися пільговим кредитом.

«Таким чином українці, і насамперед наші військові, правоохоронці, лікарі та вчителі, зможуть придбати квартири на пільгових умовах. Це частково вирішить проблему нестачі житла, поверне українців, які втратили свій дім, з-за кордону та активізує галузь будівництва завдяки зростанню обсягу замовлень», – пояснила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Якщо говорити про Харків, то будинок має знаходитися в експлуатації не більше десяти років. Окрім того, його вартість не повинна перевищувати оціночну, визначену оцінником або співробітником банку.

Також вартість одного квадратного метра не має перевищувати опосередковану вартість спорудження, визначену Мінрегіоном та збільшену в 2,5 раза для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тисяч осіб, на відстані до 15 км від Києва, у два рази – для міст з населенням 100–300 тисяч осіб, в 1,75 раза – для інших населених пунктів.

Окрім того, нове житло обов’язково застрахують від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на його повну оціночну вартість. Оформити заявку на кредит можна буде через портал «Дія».

Автор:
Анастасія Хушану