Де на Харківщині найактивніші педагоги

15.01.2024 17:20 Суспільство
Фото: glavcom.ua Фото: glavcom.ua

Що показали підсумки сертифікації-2023 для вчителів області. 

 

Другий рік поспіль, попри війну та виклики дистанційного навчання, сертифікація педагогів проходить під девізом «Безпека, доступність, мобільність». 

Безпека – адже учасники й організатори мають перебувати у безпечних місцях, і є план дій під час повітряної тривоги. Усі матеріали для підготовки до сертифікації, процедури її проведення є максимально доступними.

 Мобільність забезпечується тим, що етап вивчення досвіду роботи вчителя проходить швидко – упродовж одного-двох днів.

– Мета добровільної сертифікації – виявляти і заохочувати вчителів з високим рівнем педагогічної майстерності, які впроваджують у своїй професійній діяльності прогресивні ідеї та новації. Процедура сертифікації – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей вчителя, що здійснюється поетапно, шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи, – розповідає начальник управління Державної служби якості освіти в Харківській області Світлана Вольянська.

Раніше ми писали про те, як в умовах війни зменшити освітні витрати на Харківщині

У 2023 році сертифікація вперше стартувала для вчителів базової середньої школи мовно-літературної і математичної освітніх галузей, які викладають у 5–6-х класах за новим Державним стандартом базової загальної середньої освіти. За її підсумками сертифікати отримають 9 учителів математики та 16 учителів української мови і літератури, які навчають дітей у школах Харківської області. Варто окремо зауважити, що один учитель української мови і літератури набрав максимальні 125 балів. 

Найактивнішими учасниками сертифікації є педагоги закладів загальної середньої освіти Дергачівської, Зміївської та Лозівської міських громад, а також міста Харкова. 

Найбільше сертифікованих педагогів цьогоріч у комунальних закладах «Харківський ліцей № 12 Харківської міської ради» та «Дергачівський ліцей № 2» Дергачівської міської ради. І це не випадково, адже саме ці школи пілотують державні стандарти Нової української школи. 

Сертифікат дає право на встановлення 20 % доплати до посадового окладу (ставки заробітної плати), а успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником із присвоєнням йому наступної кваліфікаційної категорії або підтвердженням наявної вищої кваліфікаційної категорії.

Раніше ми писали також про результати опитування щодо зв'язку мовного питання та освіти на Харківщині 

Участь у сертифікації допомагає педагогу підтримувати професійну форму, розвиватися, бути у «тренді» та долучатися до нового в освіті. Сертифіковані вчителі можуть залучатися до супервізії (консультування, наставництва), бути освітнім експертом (брати участь у сертифікації, проведенні інституційного аудиту шкіл), брати участь у робочих групах із розробки нормативних документів та навчально-методичної літератури.

Увага! Реєстрація для проходження вчителями сертифікації у 2024 році буде проходити у два етапи: основний (15–25 січня) – у межах граничної кількості для кожного регіону та додатковий (26–30 січня) – у межах загальної граничної кількості.

Квота педагогічних працівників Харківської області для реєстрації становить: 25 учителів громадянської та історичної освітньої галузі; 51 учитель математики і 50 учителів української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти, а також 81 учитель початкових класів.

Дати проведення наступних етапів сертифікації будуть визначені пізніше.

Автор:
Ірина Мнішек