Харківський багатоквартирний будинок кілька діб без електрики: що кажуть в обленерго

08.06.2024 11:26 Суспільство
Фото: google.com/maps Фото: google.com/maps

Через відсутність електричної енергії, а також у деяких квартирах водопостачання, мешканці багатоповерхівки звернулися до поліції.

Про це медіа «Слобідський край» стало відомо від мешканців будинку, які звернулися до редакції.

Йдеться про житловий дім по вулиці Велика Кільцева, 4, який четверту добу залишається без світла, а у низці квартир через це немає й води. Причиною називають непорозуміння між юридичними особами.

«ПАТ «Харківенергозбут», АТ «Харківобленерго» і ТОВ «Агентство нерухомості «Рестріелт», яка є управляючою компанією нашого дому, не можуть порозумітися, за якими тарифами мають сплачувати мешканці будинку за електрику. Компанії на даний час перебувають у стані апеляційного судового процесу», — пишуть жителі будинку, посилаючись на Єдиний державний реєстр судових рішень. 

У зверненні мешканці багатоповерхівки також пишуть: «За неперевіреною інформацією 04.06.2024 співробітниками ПАТ «Харківенергозбут», АТ «Харківобленерго» будинок все ж таки був відімкнутий від електромережі. Чисельні звернення мешканців на гарячу лінію, а також телефони відповідних служб успіху не дали».

Жителі будинку 6 червня викликали поліцію та подали колективну заяву за порушення їхніх прав.

На звернення «Слобідського краю»  в АТ «Харківобленерго» за коментарем по ситуації там назвали мешканців будинку по Великій Кільцевій, 4 заручниками недоброчесних дій.

Речниця акціонерного товариства Марина Шевченко надала інформацію, що у 2016 році до «Харківобленерго» звернувся на приєднання до електричних мереж будівельних механізмів для спорудженням багатоквартирного житлового будинку на вул. Велика Кільцева, 4. Був укладений договір на розподіл електричної енергії, постачання електрики на будівельний майданчик здійснювалося за тарифом для юридичних осіб.

У відповіді АТ «Харківобленерго» сказано, що після виконання всіх робіт забудовник мав би отримати декларацію про закінчення будівництва. Власники квартир відкрили б особисті рахунки та сплачували електроенергію за побутовим тарифом. Однак забудовник, не отримавши документ про закінчення будівництва, у будинок заселив мешканців.

«Для укладання договорів з власниками квартир таким чином не було правових підстав. Тоді для вирішення тарифного питання замовник, який на той час перетворився у керуючу компанію, звернувся до суду з позовом щодо зміни юридичного на побутовий тариф, — сказали в «Харківобленерго». — З кінця 2023 року керуюча компанія недобудови залишилася без постачальника електричної енергії. Про необхідність укладання договору з новим постачальником заздалегідь надсилалися попередження, однак відповідних заходів так і не було вжито. Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії не допускається споживання електроенергії споживачем без укладення договору з електропостачальником. В такому випадку відсутній будь-який механізм сплати за використані кіловат*години. Щоб було зрозуміло, вся спожита без відповідного договору електрика одразу перетворюється на збитки “Харківобленерго” без можливості в подальшому стягнути таку “заборгованість”. Але й боргів у недобудови на вул. Велика Кільцева, 4, накопичених за попередній час, вистачає — з урахуванням завданих збитків ця сума складає 860 тис. грн.  Вона зібралася майже за два роки, бо остання сплата за електрику надходила влітку 2022 року».

В акціонерному товаристві також зазначають, що їх юридична служба провела зустріч з ініціативною групою мешканців будинку: «З'ясувалося, що люди навіть не мали уявлення про поточний стан речей. Більше того, за словами мешканців, вони повністю сплачували за електроенергію керуючій компанії, проте ці гроші до енергопостачальника не надходили».

АТ «Харківобленерго» заявляє про величезні збитки та намір відстоювати власні інтереси, у тому числі через суд, разом з тим, зауважує, що готове до діалогу.

Раніше «Слобідський край» писав, що Харківщина отримала масштабну партію потужних генераторів та обладнання.