На Харківщині отримати ліки проти епілепсії та розладів психіки можна у 920 аптеках

16.07.2024 14:51 Суспільство
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

З початку 2024 року 1560 пацієнтів отримали цьогоріч ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою «Доступні ліки» у Харківській області.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу НСЗУ.

До переліку препаратів, які пацієнти можуть отримати за програмою «Доступні ліки», входять медикаменти з такими діючими речовинами:

  • Фенобарбітал (Phenobarbital)
  • Леветирацетам (Levetiracetam)
  • Хлорпромазин (Сhlorpromazine)
  • Оланзапін (Olanzapine)
  • Кветіапін (Quetiapine)
  • Арипіпразол (Aripiprazole)
  • Діазепам (Diazepam)
  • Пароксетин (Paroxetine)
  • Сертралін (Sertraline)
  • Есциталопрам (Escitalopram)

– Отримати ці ліки можна у понад 920 аптеках та аптечних пунктах Харківської області. У 2023 році на Харківщині за програмою «Доступні ліки» препарати цієї категорії отримали 1726 пацієнтів, у 2024-му – 1560, – розповіла директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Аби отримати препарати проти розладів психіки, поведінки та епілепсії за програмою «Доступні ліки», пацієнту необхідно звернутись до лікаря-психіатра, який складає план лікування та випише рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки». При епілепсії звернутися потрібно до невролога або до психіатра.

Лікар випише електронний рецепт. Якщо медичний заклад знаходиться у зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, можлива виписка із паперового рецепта. За цими рецептами можна звертатися вже до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар зможе виписати рецепт на основі плану лікування, який раніше склав лікар-спеціаліст.

З рецептом – звернутися в аптеку, яка має договір з НСЗУ. Дізнатись це можна за наліпкою «Тут є «Доступні ліки» на фасаді аптеки, або спитавши у працівника. 

Аптекар після пред'явлення рецепта пропонує ліки, які містять потрібну діючу речовину, та повідомляє, який з препаратів є безоплатним, а за який потрібна доплата.

Термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.

Нагадаємо, у Харківській області договір на лікування гострого інфаркту міокарда з Національною службою здоров’я мають 3 заклади. У цих закладах пацієнт має можливість безоплатно отримати весь необхідний перелік допомоги.

У Харківській області допомогу при інсульті надають 15 закладів, які мають договір з Національною службою здоров’я України.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор:
Галина Гришко