На Харківщині збираються створити залізничну пасажирську компанію

16.06.2021 16:44 Суспільство
Як повідомили в обласній раді 16 червня, нова компанія «Слобожанщина» відповідатиме за доступне та якісне транспортне сполучення Харківської області.

Про це голова Харківської обласної ради Артур Товмасян повідомив 16 червня під час зустрічі з представниками іспанської компанії CAF. Також на зустрічі були присутні перший заступник голови Харківської обласної ради Альберт Кононенко, представники ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», науковці, депутати обласної ради.

Читайте також: У Харківській області створили програму розвитку паліативної допомоги

Разом з іноземною делегацією представники обласної ради обговорили перспективи створення регіональної залізничної пасажирської компанії «Слобожанщина» в межах проекту City Express Програми Президента України «Велике будівництво». 

За словами Артура Товмасяна, у березні цього року до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік внесено розділ щодо реалізації пілотного проєкту зі створення пасажирської компанії. Джерелами фінансування мають бути бюджети різних рівнів, залучені кошти, власні кошти підприємств, інші джерела. 

–    Питання якісного, доступного та безпечного приміського транспортного сполучення залишається актуальним для Харківської області. Оновлення рухомого складу та модернізація залізничної інфраструктури потребує суттєвих інвестицій. Тому співробітництво з іноземними партнерами для нас дуже важливо. Ми зацікавлені розглянути можливість співпраці з інвесторами, які вже брали участь у реалізації подібних проєктів, – зазначив Артур Товмасян.

За словами голови постійної комісії обласної ради з питань розвитку транспорту і зв’язку Віктора Остапчука, дорожньою картою проєкту передбачено, що компанія «Слобожанщина» почне обслуговувати передмістя обласного центру. Кооперація Крюківського вагонобудівного заводу, іспанської компанії CAF, обласної влади дозволить оновити парк залізничного приміського транспорту Харківщини.

Тому цей проєкт важливий і для Харкова, і для Харківської області. 

–    У місто щодня приїздять тисячі людей з усієї Слобожанщини. Наша ініціатива може бути реалізована на території й інших областей – Полтавської та Сумської. Крюківський вагонобудівний завод протягом трьох років зможе створити абсолютно новий модельний ряд електропоїздів. Також у проєкті планується задіяти низку харківських заводів, що сприятиме економічному розвитку регіону, – додав Віктор Остапчук.

Окрім розвитку регіонального сполучення, проєкт дозволить створити нові робочі місця та підвищить мобільність населення області, а також покращить рівень надання послуг для пасажирів.

–    Я більше 20 років відвідую Україну у справах по різних галузях. Для мене особисто дуже важливо зробити внесок у розвиток вашої країни, – зазначив директор з продажу компанії CAF POWER&Automation Йон Амучастеги. – Ми готові робити інвестиції та застосовувати наші технології, потрібні для реалізації цього проєкту.