Нічні спалахи у небі 1 травня: що саме бачили харків’яни

01.05.2024 15:02 Суспільство
Фото: BBC Фото: BBC

Яскраві спалахи у небі в ніч на 1 травня, що спостерігали мешканці Харківської та кількох областей України, мають природне походження і не становлять загрози.

Про це медіа «Слобідський край» повідомив начальник Чугуївської спостережної станції Науково-дослідного інституту астрономії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, кандидат фізико-математичних наук Олександр Голубаєв.

Болід у небі над Харківською областю спостерігався 1 травня о 1:15 за київським часом. З’явилися у мережі інтернет свідоцтва тих, хто спостерігав явище в різних областях. 

За словами вченого, спостережний болід, який побачили у небі над низкою регіонів України, має суто астрономічну природу. Явище – яскравий спалах у небі – схоже на те, що побачили увечері 19 квітня 2023 року над Києвом. 

– Ми були свідками вльоту в земну атмосферу невеликого метеороїда метрових розмірів, який, рухаючись у шарах атмосфери зі швидкістю 15-30 кілометрів на секунду, розігрівається до температур кілька тисяч градусів. Від цього світиться і руйнується. Зараз важко казати про характеристики космічного тіла. Науковці вже зайнялися обробкою спостережень. Цей процес не дуже швидкий, – говорить Олександр Голубаєв.

Втім, судячи з яскравості, вчені припускають, що астероїд міг бути вагою пару сотень кілограмів, а кінцеві спалахи свідчать про дроблення космічного тіла. Таким чином можливе падіння уламків на земну поверхню. Ці метеорити будуть невеликого розміру, не більше за горіх. Узагалі до поверхні Землі долітає не більше 3 % речовини метеороїдів. 

– Для жителів України та інфраструктури немає ніякої загрози, – запевнив вчений і наголосив, що болід таких масштабів є дуже рідкісним, але має важливе значення для науки.

Для досліджень болідів необхідно зібрати якомога більше фото та відеоматеріалів з різних місць. Тож вчені закликали тих, хто має такі матеріали, приносити їх до обсерваторій.

Щодо того, чи може повторитися таке явище найближчим часом, Олександр Голубаєв зазначив, що метеорний потік Ета-Аквариди, пов’язаний з кометою Галлея, спостерігається наприкінці квітня – початку травня. Його максимум припадає приблизно на 5 травня.

Раніше «Слобідський край» писав, скільки триватиме комендантська година на Великдень, який цьогоріч припадає на 5 травня.

Автор:
Федір Штефанович