Подорожчання електрики: як це впливає на субсидію

12.06.2024 10:20 Суспільство
visnyk.lutsk.ua visnyk.lutsk.ua

З 1 червня почав діяти новий єдиний тариф на електроенергію для населення – 4,32 грн за кіловат. Також протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт⸱год за умови споживання ними в цей період до 2000 кВт. 

Що буде тепер з нарахуванням субсидії? Коли та яким чином її перерахують? 

Постанова Уряду від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» передбачає, що перерахунок житлової субсидії в межах установленого строку її призначення у разі зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги відбувається без звернення громадян.

Тобто одержувачам уже призначених субсидій для здійснення перерахунку розмірів виплат у зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію звертатись до органів Пенсійного фонду України не потрібно: такий перерахунок буде проведено автоматично. 

Щодо термінів виплати, то, як повідомляють у Пенсійному фонді, оскільки зростання тарифу на електроенергію відбулося з 1 червня, сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, яку одержувачі отримають у наступному місяці – липні.

Раніше ми писали, кому призначать автоматично субсидію на неопалювальний сезон 

Дивіться також розрахунок від ПФУ: