Психологічне насильство над дитиною під час війни: нове в законодавстві

15.05.2024 10:20 Суспільство
Фото: womo.ua Фото: womo.ua

Як отримати статус дитини, що постраждала від воєнних дій та збройних конфліктів у разі здійснення психологічного насильства. 

Ще у квітні 2017 року Кабмін затвердив порядок установлення статусу дітей, постраждалих від воєнних дій та збройних конфліктів. Але остання редакція постанови більш чітко і детально окреслила пункт про психологічне насильство.

Психологічним насильством вважається:

  •  будь-яке примусове переміщення дитини з її постійного місця проживання,
  •  втрата при цьому батьків, офіційних опікунів чи рідних,
  •  проходження блокпостів, фільтраційних центрів чи таборів,
  •  різка зміна місця проживання. 

Усе це є підставою класифікувати такі дії як психологічне насильство над дитиною. 

Раніше ми писали, що з прикордоння Харківщини примусово евакуюють дітей-сиріт

Право на отримання статусу дитини, що постраждала від воєнних дій та збройних конфліктів, має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії рф не досягла 18 років (повноліття). 

Для надання статусу законний представник дитини або у разі, коли дитина переміщується без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють, її родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха або представник органу опіки та піклування подають до служби у справах дітей заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». 

Також потрібні такі документи: 

  •     свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;
  •     документ, що посвідчує особу заявника;
  •     документ, що підтверджує повноваження законного представника дитини або родинні стосунки між дитиною та заявником;
  •     довідка про взяття дитини на облік як ВПО (у разі наявності);
  •     паспорт громадянина України, виготовлений у формі книжечки (у разі наявності);
  •     паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (у разі наявності);
  •     витяг з реєстру територіальної громади (у разі наявності).

Якщо документів немає, доказами підтвердження знаходження дитини в зоні бойових дій або ТОТ можуть бути відомості, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, або документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно, або свідоцтво про базову загальну середню освіту, або атестат про повну загальну середню освіту, або документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності, або учнівський квиток, або медичні документи, або свідоцтво про народження дитини.

Ми писали також про безоплатний відпочинок в Артеку для дітей цьогоріч

Рішення про надання або відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви про надання статусу за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, зазначених вище.

Рішення про відмову в наданні статусу приймається в разі відсутності одного з документів, зазначених вище, та може бути оскаржене в суді.

Автор:
Ірина Мнішек