Школи та садки без опалення: чому бюджетники Харківщини не можуть закупити газ

18.10.2021 16:04 Суспільство
І досі опалювальний сезон на Харківщині не може стартувати повною мірою. Садки, школи та інші заклади в громадах не опалюються через відсутність договорів на постачання газу між бюджетниками та НАК «Нафтогаз України». Попри те, що в компанії обіцяли узгодити цей процес до 15 жовтня, укладання договорів в області ще триває. Що говорять у громадах та які побоювання є щодо старту опалювального сезону – розбирався «Слобідський край».

Старт є, опалення немає

8 жовтня на Харківщині офіційно оголосили про старт опалювального сезону. Відповідне розпорядження № 511 «Про початок опалювального періоду» підписав виконуючий обов’язки голови Харківської ОДА Михайло Черняк. Згідно із документом, рішення про початок опалювального сезону рекомендували прийняти на рівні тергромад.

За санітарними правилами, опалення у бюджетних і комунальних закладах та будинках жителів має з’явитися не пізніше ніж коли протягом трьох діб середньодобова температура перетне межу у 8 градусів.

Також громадам рекомендували першочергово розпочати опалювати дитсадки, школи і лікарні та заклади соціальної
сфери.

Попри те, що офіційний старт опалювального сезону в області відбувся більше тижня тому, чимало дитсадків, шкіл та
інших бюджетних та комунальних установ області, станом на 18 жовтня, не опалюються. Зокрема, у перелік тих, де й досі
холодно, потрапили заклади з індивідуальним опаленням, які мають власні котли для опалення і підігріву води. Ці установи
закуповують газ напряму, у постачальників. Зазвичай відповідні договори на постачання газу вони укладали на початку року.

Проте перед опалювальним сезоном, коли ціна газу в країні перевищила 30 грн/м3, постачальники почали масово розривати договори, або ж пропонувати закупляти газ за ринковими цінами, що є непід’ємним для бюджетників.

Ситуацію, яка склалася абсолютно по всій країні, 30 вересня розглянули під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента Володимира Зеленського. 

Тоді було підписано меморандум про непідвищення тарифів на опалення і на газ для населення та бюджетних установ.

Згідно з документом, до кінця опалювального сезону 2021–2022 років тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Ціна газу становитиме 7,42 грн/м3 для постачальників тепла населенню та 13,66 грн/м3 (16,8 грн/м3 з ПДВ) – для бюджетних установ і постачальників тепла бюджетним установам.

Продавати газ за такими цінами бюджетним та комунальним установам має газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», що входить до групи «Нафтогаз».

Проте для цього установи мають укласти з компанією договори. Саме на цьому етапі й сталася затримка.

Читайте також: Борг жителів Харківської області за комуналку перевищив 5 мільярдів гривень

Спрощена процедура

Серед питань, які необхідно було вирішити на рівні держави у першу чергу, – дозволити бюджетникам укладати договори за скороченою процедурою.

Адже, відповідно до умов НАК «Нафтогаз Україна», новий договір має укладатися винятково з дотриманням вимог Закону
«Про публічні закупівлі». Це означало необхідність проведення тендерних процедур, які б могли затягнутися на кілька місяців. Аби дозволити бюджетникам діяти за спрощеною процедурою, в регіонах, й зокрема на Харківщині, відбулися засідання регіональних комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Відповідно до затвердженого протоколу, на засіданні регіональної комісії вирішили визнати ситуацію з відсутністю постачання газу в бюджетних установах надзвичайною та підготувати відповідні звернення до ДСНС України стосовно прийняття остаточного рішення.

За словами Михайла Черняка, завдяки проведенню обласної КТЕБ, яка відбулася 8 жовтня, технічний момент з договорами було вирішено.

– Розпорядження про початок опалювального сезону підписано ще минулого тижня, і всі юридичні підстави для його початку є. Врахувавши наявність певних загроз, пов’язаних із ціною на газ, було прийняте рішення провести засідання КТЕБ на регіональному рівні. Також засідання відбулося й на рівні держави. Станом на сьогодні (13 жовтня. – Авт.) «Нафтогаз» готовий підписувати договори.

Контрактування розпочинається на зрозумілих умовах – це спрощена процедура укладення договорів та зафіксована ціна, –
прокоментував ситуацію Михайло Черняк.

Побоювання є

За заявою НАК «Нафтогаз України» до 15 жовтня компанія готова була підписати договори зі споживачами соціальної сфери – школами, садками та лікарнями. Проте цей процес не вдалося завершити вчасно.

За словами голови Близнюківської селищної ради Геннадія Короля, станом на 18 жовтня питання з опаленням бюджетних установ у громаді повною мірою не вирішено.

На Близнюківщині без опалення лишаються вісім закладів, серед яких – два дитсадки та шість шкіл. Поки ситуацію рятує той факт, що з 18 жовтня школярі громади пішли на канікули, зокрема й через захворюваність на коронавірус.

– Тому трохи часу є. Зараз бюджетні установи громади знаходяться на стадії укладання договорів. Це заповнення анкет та інші паперові процедури. Щодо наших очікувань, то ми маємо надію, що протягом цього тижня повністю завершимо процес підписання договорів про постачання газу. Наші побоювання – чи справиться «Нафтогаз Трейдинг», зокрема чи вистачить у компанії спеціалістів та часу, аби укласти договори з тисячами організаціями по всій Україні. Чи можливо це технічно, – говорить Геннадій Король.

У Коломацькій громаді без опалення через відсутність договору лишаються три школи та один дитсадок. За словами голови Коломацької селищної ради Володимира Гуртового, ситуація, яка відбувається в газовій сфері, викликає занепокоєння.

– На днях отримали алгоритм дій від «Нафтогазу». Зараз намагаємося укласти договори. Проте, компанія хоче укласти договори майже на 1,5 року. Але ми не знаємо, як можна укласти на наступний рік, коли бюджет у громади затверджено тільки до кінця цього року. Тому до кінця ситуація не вирішена, – зазначає Володимир Гуртовий.

За його словами, ціна в 16,8 грн/м3 уже є доволі обтяжливою для бюджету громади. Загалом у цьогорічному фінансовому документі селищної ради на газопостачання було закладено витрати у 8 грн/м3. 

Автор:
Олена Загребельна