Справжній тероризм: у Харкові рф б’є по дворах, парках, гіпермаркетах і цивільних підприємствах

29.05.2024 13:20 Суспільство
Терор росії проти харків’ян / Фото: ДСНС Харківщини Терор росії проти харків’ян / Фото: ДСНС Харківщини

Ворогу не вдається досягти бажаного результату на полі бою, тож він продовжує тероризувати та залякувати мирне населення. КАБи, ракети, «шахеди» летять у житлові будинки, магазини та цивільні підприємства у Харкові, забираючи людські життя.

Вдень 22 травня росія вдарила по Шевченківському району Харкова двома УМПБ Д30­СН. Удар прийшовся неподалік житлової забудови, довкола якої багато магазинів, кав’ярень і заправка. За даними поліції, постраждало 12 людей. Зокрема, водій тролейбуса Юрій Орел, якого госпіталізували у важкому стані. Вибухом чоловіку пошкодило ноги: одну медики змогли врятувати. До допомоги водієві долучилися харків’яни, а профком підприємства, на якому працював Юрій, відкрив збір коштів для лікування колеги.

Не залишати чоловіка сам на сам із проблемами пообіцяв і міський голова Ігор Терехов. Юрія будуть підтримувати протягом всього подальшого процесу лікування, реабілітації та протезування.

РОСІЯ ВОЮЄ З ЛЮДЯНІСТЮ

23 травня Харків знову здригався від вибухів. Ворог завдав близько 15 ракетних ударів по обласному центру та Люботину. Було пошкоджено друкарню, один з підрозділів комунального підприємства та об’єкти транспортної інфраструктури.

Одна з ракет влучила у цех друкарні «Фактор-Друк», коли там працювали люди – семеро загиблих (переважно жінки), 16 поранених. Із чотирьох тисяч квадратних метрів виробничої площі зруйновано понад тисячу, пошкоджено обладнання, знищено понад 45 тисяч примірників книг.

Росія вдарила по друкарні «Фактор-Друк» у Харкові/фото: ДСНС Харківщина

Наслідки російського влучання у друкарню / Фото: ДСНС Харківщини

– 23 травня назавжди закарбується в історії типографії «Фактор-Друк» як трагічна дата. Загибель сімох наших колег стала для нас непоправною втратою. Назавжди пам’ятаймо їх: Храпіна Тетяна (друкар-тиснильник), Строгий Роман (машиніст приклеювальної машини), Риженко Світлана (брошурувальник), Курасова Ольга (машиніст швацьких машин та автоматів), Нінадовська Олена (машиніст швацьких машин та автоматів), Минаєва Ганна (машиніст комплектувальної машини), Шило Дмитро (брошурувальник), – йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці друкарні.

«Фактор-Друк» веде свою історію з 1996 року. Це одне з найсучасніших підприємств України та один з найбільших поліграфічних комплексів повного циклу у Східній Європі. Тут друкуються майже всі видавництва України.
 
Відновити зруйноване виробництво в Харкові неможливо без підтримки держави та міжнародної спільноти, заявив в ефірі «Радіо Свобода» Сергій Політучий, власник поліграфічного комбінату «Фактор-Друк».

– Склалася ситуація, коли всі сукупні потужності друкарень України вже не могли забезпечити потреби видавництв. Із руйнуванням нашої типографії сукупна потужність скоротиться на 30–40%. І, таким чином, сам процес друкування книг, включаючи й підручники, які ми друкували, – я не знаю, мабуть, до 50% всіх підручників, які друкувалися в державі. Тому як це будемо робити завтра, я на зараз не знаю. І розумію, що без підтримки і міжнародної спільноти, і держави це питання буде вирішити дуже важко, – сказав Політучий.

Президент України Володимир Зеленський також прокоментував цю чергову атаку росії на Харків.
– Удар росії по Харківській області, внаслідок якого загинули та були поранені люди, зруйнована друкарня і спалено 50 000 книг, демонструє, що росія воює з людяністю і всіма аспектами нормального життя, – заявив він.

На знак скорботи за загиблими у Харкові 24 травня оголосили Днем жалоби.

ЗАГИБЕЛЬ ЛЮДЕЙ У «ЕПІЦЕНТРІ»

25 травня, субота. У будівельному гіпермаркеті «Епіцентр» багато людей. Вибух – і за кілька хвилин будівля перетворюється на палаючий факел. Приліт двох ворожих снарядів.

Пожежа у «Епіцентрі» внаслідок російських обстрілів/фото: Слобідський край

Російські снаряди поцілили в «Епіцентр»/ Фото: Слобідський край

– За даними керівництва торгового центру, на момент прильоту в будівлі перебувало близько 120 містян, а також працівники гіпермаркету, – повідомив міський голова Ігор Терехов. 

У цей же час російські пропагандисти писали, що «ВС РФ наносят сейчас удары по обьектам хранения тыла ВСУ на северном направлении. Удар «Геранями» и ракетой «Искандер-М» нанесен по складам магазина «Эпицентр», где ВСУ хранили хабар для группировки «Харьков».

У гіпермаркеті знаходилась велика кількість будівельної та побутової хімії та інші легкозаймисті матеріали. Тож полум’я миттєво охопило приміщення площею 13 тисяч квадратних метрів. Стовп чорного диму було видно в усьому місті. На місце трагедії швидко прибули всі рятувальні служби, а Державна екологічна інспекція рекомендувала харків’янам, особливо тим, що перебували неподалік пожежі, зачинити вікна та забрати дітей з вулиць. Фарба та інші хімікати, що зайнялися, могли створити додаткову загрозу для здоров’я людей.

Масштабну пожежу вдалося загасити лише через 16 годин.

– На місці трагедії працюють штаб слідчого управління поліції та криміналістична лабораторія. Ідентифікація тіл триває, – повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Всі, хто втратив зв’язок з близькими, мають звернутися до працівників штабу слідчого управління або за номером 102. Міністр закликав родичів першої лінії здавати зразки ДНК, щоб прискорити процес ідентифікації.

Станом на 28 травня, повідомляє Головне управління ДСНС України у Харківській області, розчищено вже майже 80% площі зруйнованого ворожим ударом будівельного гіпермаркету.

Відомо про 18 загиблих та понад 50 постраждалих людей. Аварійно-пошукові роботи тривають. Від ДСНС залучено 178 осіб та 17 одиниці техніки. Психологи ДСНС надають допомогу рідним загиблих.

На знак скорботи за загиблими 27 травня було оголошено у Харкові Днем жалоби.

УДАРИ ПО ЦЕНТРУ МІСТА

25 травня окупанти також вдарили по центру Харкова, де розташовані житлові будинки, відділення пошти, перукарня, кафе. Це був четвертий «приліт» у Харкові за день. Постраждали 11 осіб. Серед поранених – чотирнадцятирічний юнак.

«Прильот» по центру Харкова/фото: ДСНС Харківщина

Російські окупанти б’ють по цивільних об’єктах міста / Фото: ДСНС Харківщини

– Тактика загарбників не змінюється. Ворог прагне налякати людей і змусити їх виїхати з міста, – сказав міський голова Ігор Терехов.

ПРОСЯТЬ НЕ ХОДИТИ У ПАРК

Центральний парк росіяни обстрілювали 19 та 25 травня. Адмі­ністрація цього популярного у Харкові місця відпочинку змушена була звернутися до містян з проханням поки що не приходити до них.

– Друзі, ви бачите, що рашисти зосередилися на терорі цивільних, кидаючи ракети, бомби по людних місцях. З огляду на це просимо вас поки що утриматися від відвідування Центрального парку. Бережіть себе та близьких, – йдеться у повідомленні у телеграм-каналі парку від 27 травня.

ПІД ОБСТРІЛАМИ – БІЗНЕС

27 травня о 16:15 російська армія завдала авіаційного удару по двох районах Харкова – Холодногірському та Шевченківському. У Холодногірському – влучання прийшлися по двох місцевих підприємствам, які спеціалізуються на сільськогосподарській та харчовій продукції. Внаслідок вибуху зруйновано дах одного з виробничих цехів.

«Прильот» по підприємству у Харкові/фото: ДСНС Харківщина

Росія атакує виробничі підприємства, коли там працюють люди / Фото: ДСНС Харківщини

Як розповіли у Харківській обласній прокуратурі, один з авіаційних боєприпасів впав приблизно за 20 метрів від входу на територію фірми з виробництва солодощів. Другий – у виробниче приміщення підприємства, що займалось виготовленням систем поливу для сільськогосподарських підприємств.

Унаслідок атаки загинула 46-річна жінка, ще 12 людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Усі постраждалі – працівники зазначених підприємств.

ВОРОГ ЗАЛЯКУЄ ХАРКІВ’ЯН

Таку думку висловили й аналітики американського Інституту вивчення війни. Вони зазначають, що російські літаки завдають ударів зі свого повітряного простору, не ризикуючи бути ураженими системами ППО України. Бо країни-союзники забороняють ЗСУ використовувати західне озброєння для ударів по військових цілях та у повітряному просторі агресора.

– Російські війська, найімовірніше, будуть продовжувати ці удари в межах наступальної операції на півночі Харківської області доти, доки заборони Заходу не дозволяють українським силам адекватно протистояти прикриттю російських військових на території рф, – зазначають аналітики.

СВІТ – ПРО БОМБАРДУВАННЯ ГІПЕРМАРКЕТУ

Політики багатьох країн одразу відреагували на трагедію в «Епіцентрі».

– П’ятниця. Кремлівський цар нібито подає сигнал, що хоче миру. Субота – бомбардування гіпермаркету, повного цивільних. Не купуйтеся на кремлівські казки, – заявив Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом нагадав про битву за Маріуполь, де також було чимало людських жертв серед цивільних: «Жахливо й  по-варварськи. Подбаймо про те, щоб підтримувати Україну і захищати її цивільне населення. Пам’ятаймо Маріуполь».

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Руссопулос так прокоментував російські удари: «Підрив будівельного гіпермаркету в Харкові в суботу є ще одним доказом жорстокості та злочинності російської влади. Винуваті будуть притягнуті до відповідальності».

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс також засудив удар росії по цивільному об’єкту в Харкові та нагадав, що Сполучене Королівство підтримує Київ засобами ППО. Зокрема, у травні Британія передасть 100 ракет для захисту неба.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив масовані російські атаки на Харків і закликав європейські країни терміново посилити українську ППО. «Я рішуче засуджую жахливі напади росії на місто Харків, зокрема, на переповнений торговий центр, в результаті яких загинули і були поранені мирні мешканці. Всі виконавці цих та інших російських військових злочинів будуть притягнуті до відповідальності», – написав Боррель у мережі Х.

Дипломат наголосив, що систематичні злочини Росії проти «мирного населення та цивільної інфраструктури знову підкреслюють необхідність для Європи терміново посилити підтримку протиповітряної оборони: вона рятує життя і захищає українські міста».

Коментуючи засудження міжнародною спільнотою російської агресії, Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Важливо, щоб таке засудження призвело до цілком справедливих наслідків. Щоб, нарешті, у нас з’явилось достатньо систем ППО для захисту України, наших міст. І щоб у партнерів з’явилась достатня рішучість для превентивного захисту від російських терористів так, як били б по будь-яких інших терористах – знищуючи їх до того, як вони почнуть знищувати життя».

ЧИМ ВІДПОВІДАТИ АГРЕСОРУ

У міру посилення атак на Харків загострюється дискусія про використання західної зброї проти росії. НАТО закликало країни – учасниці Альянсу дозволити Україні використовувати західну зброю проти військових цілей на території росії. Відповідну декларацію прийняла Парламентська асамблея блоку на весняному засіданні в столиці Болгарії Софії.
 
– Лінія фронту і кордон більш-менш ідентичні, але в українців зв’язані руки, якщо вони не можуть атакувати військові об’єкти на території росії, – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг. 
 
Водночас деякі партнери вже надали Україні таку згоду, але це не оголошується публічно. Про це в інтерв’ю «Європейській правді» заявила міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже.

Нагадаємо, ще один День жалоби місто пережило 20 травня. Напередодні у селі Новоосинове від російських атак загинули двоє людей, у селищі Ківшарівка – троє. Невдовзі ракетний обстріл забрав життя шістьох людей у селі Черкаська Лозова. Серед загиблих опинилася жінка, яка перебувала на 7 місяці вагітності.