Тисячі гривень за первоцвіти: на Харківщині стартувала акція-операція «Первоцвіт-2024»

26.02.2024 16:50 Суспільство
Відповідальність за зірвані первоцвіти несе не тільки продавець, а й покупець квітів/фото: Екологічна інспекція Відповідальність за зірвані первоцвіти несе не тільки продавець, а й покупець квітів/фото: Екологічна інспекція

 На Харківщині стартувала всеукраїнська екологічна акція – операція «Первоцвіт-2024». Вона триватиме з лютого до травня. Метою акції є запобігання незаконному збиранню, транспортуванню та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин.

Як повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на Державну екологічну інспекцію у Харківській області, ті, що збирають, реалізують та купують первоцвіти, порушують  природоохоронне законодавство України, закони «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього природного середовища України», а також правила торгівлі.

Екологи попереджають – за порушення законодавства передбачений штраф. Зокрема, порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, у відповідності до статті 88-1 КУпАП (частина 1), тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Порушення вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та природно-заповідних фондів та занесені до Червоної книги України або охороняються відповідно до міжнародних договорів України, згідно зі статтею 88-1 КУпАП (частина 2), тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 4250 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Екологи закликають не зривати, не продавати й не купувати первоцвіти заради збереження їхньої краси для майбутніх поколінь.

Ми писали, що у Харкові жителі району ХТЗ помітили нафтову пляму, що витікає з джерела за 3,5 кілометра від нафтобази, в яку 9 лютого влучили ворожі «шахеди», а через Додаток ЕкоЗагроза відтепер можна дізнатися про стан довкілля тут і зараз.