У громадах Харківщини святкували День вишиванки (фото, відео)

16.05.2024 18:36 Суспільство
Діточки з Малинівської громади / Фото: Малинівська селищна рада Діточки з Малинівської громади / Фото: Малинівська селищна рада

У Харківській області 16 травня у вишиті сорочки та сукні вбралися діти та дорослі, аграрії, вчителі, лікарі, посадовці, комунальники та студенти.

Як пише «Слобідський край», до Дня вишиванки долучилися всі громади Харківщини. 

Зі святом жителів привітала Краснокутська селищна рада: Це свято для нас вкрай важливе саме сьогодні, адже показує, що українці єдині не лише духом і прагненням до Перемоги, а й об’єднані єдиним генетичним кодом нації – вишиванкою. Адже одягаючи вишиванки у такій болючий для України час, ми показуємо ворогу, що українська культура, яка віками створювалася нашими предками, ніколи не згине!

Краснокутськ, День вишиванки

День вишиванки- 2024, Краснокутськ

День вишиванки у Краснокутську / Фото:  Краснокутська селищна рада

 – Особливе значення День вишиванки має в умовах повномасштабної російсько-української війни. Одягнена 16 травня вишиванка стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про українську нескореність. Тож нехай День вишиванки ще більше єднає нас навколо перемоги. Долучайтесь до святкування Всесвітнього дня вишиванки! І хай доля береже нас і нашу прекрасну Україну! – звернувся до земляків голова Коломацької громади Володимир Гуртовий.

 День вишиванки, Коломак

День вишиванки у Коломаку / Фото: Володимир Гуртовий

У Печенізькій громаді мешканці поклали квіти до Алеї пам'яті та вшанували пам'ять полеглих Героїв хвилиною мовчання, розповів начальник Печенізької селищної військової адміністрації Олександр Гусаров.

– Сьогодні колектив Печенізької селищної ради разом з усіма зустрічає День вишиванки й віддає шану цій незабутній традиції. Сила енергії вишитої української сорочки відчувається зараз по-особливому. З Днем вишиванки усіх, для кого це не лише традиційний український одяг, а символ, ідентичність і гордість! Бережемо своє, – сказав він.

День вишиванки, Печеніги 

День вишиванки - 2024, Печеніги

День вишиванки у Печенігах / Фото: Олександр Гусаров

У вишиванки вбралися жителі Старосалтівської громади.

– Сьогодні, у День вишиванки, ми відзначаємо не лише красу та витонченість вишиваної сорочки, але й нашу єдність як нації. Це свято об'єднує нас у відчутті гордості за наше минуле та уявленні про майбутнє, – зазначили у Старосалтівській СВА.

 Старий Салтів, День вишиванки

День вишиванки - 2024, Старий Салтів

День вишиванки, Старий Салтів, діти 

День вишиванки у Старому Салтові / Фото: Старосалтівська СВА

Зі святом земляків привітали колективи Дергачівської міської військової адміністрації, міської ради, медичних, житлово-комунальних та освітніх установ Дергачівщини.

– Це народне свято, яке покликане зберегти споконвічні традиції створення та вшанування етнічного вишитого українського одягу. Вишиванка – це символ краси та національної ідентичності українського народу. Бажаю всім українцям мирного неба, світлих надій, упевненості у завтрашньому дні та довгих мирних років життя у квітучій Україні! – сказав начальник Дергачівської міської військової адміністрації Вячеслав Задоренко.

 День вишиванки, Дергачі

День вишиванки у Дергачах / Фото: Вячеслав Задоренко

Свято відзначили у Первомайській громаді.

– Сьогодні ми з гордістю одягаємо вишиванки, щоб продемонструвати свою єдність і шану до наших традицій. Це свято, яке об'єднує нас, робить нас сильнішими та дає нам сили йти вперед. Носімо вишиванки з гордістю! Зберігаймо і примножуймо наші традиції! Разом ми творимо нашу історію! Разом ми будуємо сильну і вільну Україну! – сказав голова Первомайської громади Микола Бакшеєв.

 День вишиванки, Первомайський

День вишиванки у Первомайському / Фото: Микола Бакшеєв

Жителів громади привітали у Балаклійській МВА: Вишиваємо Перемогу. Кожен на своєму місці. Щодня. Великими та малими кроками. З вірою, надією та любов’ю! Одягай вишиванку з гордістю, носи з гідністю, пам'ятай про родовід! Віримо в ЗСУ! Наближаємо Перемогу разом!

Привітала земляків зі святом начальниця Чугуївської МВА Галина Мінаєва: В цей день українці по всьому світу одягають вишиті сорочки. І Чугуївська громада не виняток, бо тут знають, шанують та поважають національну культуру та традиції.

– Сьогодні вночі ворог вкотре наніс підступний удар по нашому місту. Поранені мирні мешканці, зруйноване їхнє житло. Проте залякати нас, змусити забути, що ми українці, в нього знову не вийшло і ніколи не вийде. Зранку сотні мешканців нашої громади, від дітлахів до людей поважного віку, вдягнули вишиванки, демонструючи незламність українського духу. Бажаю всім нам пам’ятати та примножувати добрі традиції, передавати їх нашим нащадкам. Зичу здоров’я та миру, натхнення та віри в перемогу! – сказала вона.

Галина Мінаєва

Начальниця Чугуївської МВА Галина Мінаєва / Фото: Галина Мінаєва

У Краснограді на Алеї пам’яті 16 травня започатковано акцію «Вишиванки памʼяті: обʼєднані кольори вічності», щоб віддати данину поваги полеглим Героям, їхній службі та самопожертвам. 

– Герої не вмирають, вони завжди будуть жити у нашій памʼяті і наших серцях. У цей важкий час, коли Україна стоїть на захисті своєї незалежності та волі, День вишиванки стає символом сили, єдності та непохитності. Слава Україні! Героям Слава! – сказала голова Красноградської міської ради Світлана Кривенко.

День вишиванки, Красноград

День вишиванки у Краснограді / Фото:  Світлана Кривенко

Голова Лозівської громади Сергій Зеленський: Долю України нині вишивають на полі бою. Червоними та чорними нитками. Ось такий візерунок хрестиком – найтоповіший. Будьмо вдячними нашим захисникам та захисницям за щастя бути українцями, за можливість вбратися у вишиванки, шануючи традиції свого народу. Підтримуймо наших оборонців, віримо в свою країну та наближаймо Перемогу.

Дрони, Лозова

День вишиванки 2024, Лозова

День вишиванки, Лозова

День вишиванки у Лозовій / Фото: Сергій Зеленський

Із Днем вишиванки українців привітали працівники Великобурлуцької селищної ради:

Зараз День вишиванки має особливий сенс – українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя на страшній війні.
Тому, нехай одягнена вишиванка 16 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ і ми неодмінно переможемо!

День вишиванки, Великий Бурлук

День вишиванку у Великому Бурлуку / Фото: Великобурлуцька селищна рада

У Малинівській громаді до Дня вишиванки кожного року проходять флешмоби. Їх мета – нагадати людям у цей день, що саме вишиванка є генетичним кодом нації.

До флешмобу долучаються жителі громади, які в соцмережах публікують фото у вишиванках. Також у флешмобі взяв участь Малинівський хореографічний колектив «Імпульс», розповіли у відділі освіти, культури, спорту та молоді Малинівської селищної ради.

Відео дивіться тут

Автор:
Галина Гришко