У Краснокутську реалізують природничі проєкти за підтримки країн ЄС

27.11.2023 13:19 Суспільство
Урок про комах у Краснокутську/Green Art Tour - Громадська організація Урок про комах у Краснокутську/Green Art Tour - Громадська організація

У Краснокутській громаді Харківської області ініціюють різні проєкти для розвитку екоосвіти, їх підтримують як українські партнери, так і країни ЄС. У місцевому ліцеї відкрили простір біорізноманіття, а в Національному природничому парку «Слобожанський» створюють дослідницький пункт.

 Про це повідомляє «Слобідський край».

Відкрили простір біорізноманіття

У Краснокутській громаді наразі створюють концепцію розвитку туризму на додачу до стратегії розвитку громади. Над цим працює і місцева громадська організація «Green Art Tour», яка була створена в грудні 2021 року. До її офіційного створення ініціативні громадяни почали втілювати багато ідей у напрямі культури, креативних індустрій, культурних подій, туризму, освітніх та молодіжних практик.

– Після створення організації ми одразу зайнялися пошуком можливостей для того, щоб реалізовувати свої ідеї саме як цілісні проєкти. Ми дуже тісно почали займатися пошуком партнерств, пошуком можливостей і комунікацією з місцевою владою, з українськими та міжнародними організаціями, – каже проєктний менеджер ГО «Green Art Tour» Артур Койчуренко.

Але у 2022 році почалася повномасштабна війна, і всі зусилля організації пішли на волонтерську діяльність за співпрацею з благодійними фондами. Тож жителі громади залучали гуманітарну допомогу, меблі та побутову техніку для місць тимчасового розміщення переселенців.

– Десь з вересня минулого року ми вже почали вертатися, скажімо так, на свій шлях. Ми зрозуміли, що все одно повинні займатися тим, для чого були створені – культурний розвиток, природоохоронний напрям, розвиток молодіжних ініціатив, підтримка молоді та освітнього процесу, – ділиться Артур Койчуренко.

Так, у травні 2023 року ГО «Green Art Tour» разом з Українською природоохоронною групою подали заяву на реалізацію проєкту «Поруч з природою: простір біорізноманіття в Краснокутську» за фінансової підтримки ГО «Екодія» та Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини в рамках проєкту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ) «Посилення громадянського суспільства в реалізації національної кліматичної політики». Проєкт було підтримано, й одразу почалися роботи з його втілення.

До створення простору біорізноманіття в Краснокутському ліцеї № 1 залучали дітей, фахівців-ботаніків, співробітників закладу та волонтерів. Так, команда засіяла на території ліцею газон, який складається із суміші різних видів трав. Такі газони стали популярними завдяки їх вигляду та екологічності. Згодом поруч з газоном установили «готелі для комах» – спеціальні будиночки, які забезпечать їм безпечне місце та створять умови для проживання і розмноження.

Діти з Краснокутська висадили експерементальний газон

Діти засіяли газон з різнотрав'я на території Краснокутського ліцею №1.

Поки тривала робота з відкриття простору, у ліцеї вже проводили уроки з біорізноманіття. На заняттях діти могли роздивитися їх під мікроскопом, а допомагали в цьому фахівці: ентомолог, ботанік та міколог. Уже в листопаді простір біорізноманіття на території Краснокутського ліцею № 1 запрацював повноцінно.

– Головна ідея проєкту – це впровадження природоорієнтованих рішень у міському просторі. Уже зараз учні разом з викладачами та ботаніками досліджують місцеву флору і вплив клімату на експериментальних ботанічних ділянках, які нещодавно були закладені в ліцеї. Тут можна проводити дослідження у рамках уроків біології та географії, слідкувати за природою. Ми, можна сказати, заклали своєрідний куточок автентичної природи у міському просторі. Крім того, це просто естетична локація, куди кожен може прийти, подивитися, дізнатися більше про природу, – говорить Артур Койчуренко.

Також у просторі біорізноманіття є наочні матеріали, такі як совятники, інформаційні матеріали, будиночки для їжачків тощо.

Розвивають дослідницьку діяльність

Ще один  природничий проєкт реалізовується в національному природному парку «Слобожанський», який розташований у Краснокутській громаді. Раніше у «Слобожанському» проводили багато волонтерських ініціатив: запрошували людей до наукової роботи, а волонтерів – до створення екологічних та туристичних маршрутів. Також проводилися дослідження популяції бобрів, білого лелеки, хижих птахів на території Краснокутської, Богодухівської й сусідніх громад.

За допомогою нового проєкту на території парку планують розширити дослідницьку діяльність та відкрити нову освітню локацію для дітей та дорослих. Ідею створення екологічного дослідницького пункту в «Слобожанському» було підтримано Посольством Словенії в Україні. Представники посольства цієї країни приїжджали до Краснокутщини.

– Краснокутська громада має на своїй території найбільшу кількість об’єктів природо-заповідного фонду в Харківській області. Тут дуже багато унікальних територій, які зараз важливо підтримувати та досліджувати. Нам удалося залучити допомогу посольства Словенії на створення наукового, волонтерського та освітнього простору, де люди могли б зустрічатися, навчатися і спільно працювати з науковцями, професійними природоохоронцями, з представниками різних напрямів природних наук, – розповідає проєктний менеджер ГО.

Так, на території парку роблять локацію, де будуть проводитися екоосвітні заходи. Тут зможуть збиратися науковці, небайдужі громадяни, учні, природоохоронці та екологи.

– Це місце, де можна побачити, як працюють науковці. Будуть проводитися воркшопи, майстер-класи для дорослих та дітей. Усе це направлено на розвиток зацікавленості людей у вивченні свого краю, щоб вони знали про зміни клімату, біорізноманіття, екосистеми, – каже Артур Койчуренко.

Наразі на території парку завершують роботи на інфраструктурних об’єктах, а паралельно створюють інформаційно-освітні матеріали.

Краснокутськ Слобожанський

Будівництво наукової локації у парку.

– У кінці листопада в нас проходе щорічний облік бобрів, це найбільш відома акція Слобожанського парку. Вже дуже багато років її проводимо. І якраз під цей захід плануємо провести зустрічі та роботу на новій локації парку, – говорить проєктний менеджер ГО.

Задля підтримки науково-дослідної роботи національного природного парку «Слобожанський» було закуплено обладнання – мікроскоп та камери для нього, біноклі, ноутбук, фотокамера, штатив для фото та відеообладнання, метеорологічна станція, електронний мікроскоп, портативна зарядна станція EcoFlow, фотопастки, ентомологічні пастки, спорядження для підняття по деревах.

Вивчають мову та культуру

ГО «Green Art Tour» працює над багатьма проєктами для розвитку екологічної та культурної освіти жителів Краснокутської громади. У липні минулого року для дітей запрацював культурно-освітній табір «Нишпорки». Юні жителі та переселенці Краснокутська, Мурафи та Пархомівки відкривали для себе світ української культури, історії, туристичних та краєзнавчих цікавинок.

– Ми з кінця минулого року дуже потужно займаємося цим напрямом. У Краснокутську працював молодіжний освітній простір «Куток», а зараз є розмовно-інтеграційний клуб «РІКА», де вивчають українську мову та свій край і його культуру, – ділиться Артур Койчуренко.

Нагадаємо, діти з Краснокутського ліцею №1 вже попрактикувалися в обліку бобрів.  А учні Краснокутського ліцею висадили експериментальний газон. Також Краснокутська громада перемогла у конкурсі Найкращий парк України. 

Автор:
Анастасія Хушану