Відходи для відбудови деокупованих територій: у Харків повертається еко-хаб

13.08.2023 12:27 Суспільство

У місті Харків відновив роботу еко-хаб, який спрямований на переробку відходів. Відтепер він також працюватиме у селі Руська Лозова. 

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Kharkiv Zero Waste.

Zero Waste Yard  – перший в Україні простір, який було створено для переспрямування відходів у відбудову деокупованих територій. Як зазначили на сторінці хаба, він працюватиме на двох локаціях: у Харкові за адресою вулиця Малопанасівська, 5/7, а також у звільненому селі Руська Лозова, що на Дергачівщині (CC ярд).

Зокрема, у харківській локації функціонуватимуть кілька зон:

– Зона сортування, куди можна принести відходи, які будуть відправлені на переробку.

– Зона повторного використання, куди кожен охочий може принести речі, які підлягають повторному використанню, і, відповідно, їх узяти.

– Крамниця реюзу, де за певну оплату можна придбати речі для повторного використання.

– Крамниця zero waste.

– Майстерня ремонту та апсайклінгу, де можна полагодити або подарувати друге життя своїм речам.

  • Апсайклінг – тобто вторинне використання. Означає творче перевтілення відходів у витвори мистецтва, побутові вироби, одяг, аксесуари тощо.

– CC зона (від англ. circular construction) – зона циркулярного будівництва і ремонту, куди можна принести усе, що може бути використано для відбудови села Руська Лозова.

«Відтепер працюємо практично щодня. Стежте за нами у соціальних мережах, зовсім скоро ми повідомимо графік роботи Zero Waste Yard», – зазначили організатори.

Екохаб, переробка відходів. Харків та Руська Лозова

Нагадаємо, Харківський метрополітен з 10 серпня 2023 року по 31 грудня 2023 року закрив міжвестибюльний пішохідний перехід на станції «Перемога». Це пов’язано з необхідністю проведення ремонтних робіт.

Нагадаємо також, що відома українська архітектурна агенція розробила нові літери для станції «Київська» у місті Харків.

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Автор:
Владислава Ткаченко