Військовий з Харківщини віддав свою нирку 11-річній донечці (фото)

15.01.2024 14:29 Суспільство
Марічка разом зі львівськими лікарями / Фото: Перше медичне об'єднання Львова Марічка разом зі львівськими лікарями / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Нещодавно у Львові провели операцію для 11-річної Марічки з Харківської області, яка з народження страждає від полікістоза нирок. Донором для дівчинки зголосився стати її тато.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, пише «Слобідський край».

Про хворобу 11-річної Марічки з Харківщини батьки дізналися майже одразу після її народження. У дитини виявили полікістоз нирок — це рідкісне спадкове захворювання, за якого у паренхімі нирок утворюється велика кількість кіст, що перешкоджають нормальному функціонуванню органу.

Батьки дівчинки роками стежили за станом дитини: здавали аналізи та проходили регулярні обстеження. Попри це, 4 роки тому, стан Марічки суттєво погіршився. Кісти все більше блокували роботу нирок, через що порушувався природний процес фільтрації крові та перетворення зайвої рідини на сечу. В організмі дитини накопичувалося все більше токсинів. Зарадити стрімкому погіршенню та розвитку ниркової недостатності могла лише трансплантація.

— Батьки прагнули зробити все можливе, аби врятувати донечку! У тому числі і віддати власний здоровий орган. Так, донором для Марічки зголосився стати її тато військовий, розповіли лікарі. 

Марічка разом з татом і мамою у Львові

Марічка разом з мамою і татом після операції, Львів / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Для проведення трансплантації родину скерували до Центр трансплантології у Львові. Зокрема, у дитячу Лікарню Святого Миколая. Родинну пересадку нирки успішно виконали трансплантологи відділення трансплантології. А вже за тиждень сім’я змогла повернутися додому — на Харківщину. На прощання Марічка підготувала для своїх рятівників малюнки з подякою.  

— Дуже радіємо за Марічку і бажаємо їй міцного здоров’я та щасливої долі, — йдеться у повідомленні.

Марічка з Харківської області та малюнки

Лікарі Центру трансплантології Львів

Малюнки з подякою від Марічки та лікарі Центру трансплантології, Львів / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Раніше ми розповідали історію династії медиків з Близнюківщини. Старша фельдшерка бригади «швидкої» Марія Звягінцева рятує людей у рідній Близнюківській громаді, а її син Андрій спочатку під вибухами снарядів та бомб рятував немовлят та породіль у Сумах, а потім лікарський халат змінив на військову форму.

Нагадаємо також, у лікарнях двох громад Харківщини з’явилося нове обладнання вартістю майже 2 мільйони гривень.

Автор:
Анна Хливнюк