Як переселенців із Харківщини прийняли на Одещині

12.06.2024 09:29 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Одеську область відвідала з робочим візитом делегація представників органів місцевого самоврядування Харківської області, звідки у приморському регіоні зараз перебуває більше 11 тисяч переселенців.

Про це медіа «Слобідський край» повідомила президентка УАРОР, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка очолювала делегацію, у складі якої були голова Харківської районної ради Олександр Цупило, начальник Вільхівської сільської військової адміністрації Олександр Шмиголь, начальниця Роганської селищної військової адміністрації Марія Черненко, голова Малоданилівської селищної ради Олександр Гололобов.

Керівники місцевих рад провели низку зустрічей з колегами. Співпраця розвивається на рівні районів та громад.

Представники органів місцевого самоврядування Харківської області провели зустріч з головою Одеської обласної ради Григорієм Діденком, міським головою Геннадієм Трухановим, очільником Одеської районної ради Віталієм Барвіненком, головою Чорноморської міської ради Василем Гуляєвим, головою Авангардівської селищної ради Сергієм Хрустовським.

– Подякувала за надану місту Харкову допомогу в розмірі 36 мільйонів гривень. Це надзвичайно показовий приклад, як міста та регіони можуть підтримувати один одного. Обговорили можливість взаємодії громад обох регіонів, механізми допомоги і забезпечення потреб в інших сферах, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Релокований бізнес працює

Керівниця Харківської обласної ради повідомила, що Чорноморська громада стала партнером де окупованої Вільхівської громади. Були визначені конкретні напрями, за якими розвиватиметься двостороння співпраця. Авангардівська громада розвиватиме співробітництво з Малоданилівською.

Крім того, в ході робочого візиту Одеська та Харківська районні ради підписали Меморандум про співробітництво.

– Одещина прийняла харківських підприємців, релокований бізнес успішно працює. У регіоні проживає більше 11 тисяч переселенців з Харківщини. Під час робочого візиту відвідали місто Чорноморськ, а також селище Авангард, де мешкає більше 200 внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з території Харківської області, у їх числі – 43 дитини. Такий рівень підтримки з боку одеситів має бути прикладом для всієї України. Наша сила в єдності, – переконана Тетяна Єгорова-Луценко.

Хочуть повернутися додому

Під час робочої поїздки до Одеської області голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко відвідала Дитячу громадську організацію «Дитячий центр Мауглі».

Тетяна Єгорова-Луценко подякувала керівнику Руслану Хомутенку за всебічну допомогу внутрішньо переміщеним особам та вручила йому відзнаку Харківської обласної ради.

– Не могла не завітати до Дитячої громадської організації «Дитячий центр Мауглі». І ось чому. Всебічна допомога переселенцям, спортивний розвиток маленьких жителів Харківщини – всім цим займається голова організаційного комітету Української федерації карате, віце-президент Одеської обласної федерації карате Руслан Хомутенко. Те, що ви робите для наших жителів, є дуже цінним. А головне – діти у надійних руках, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Зі свого боку Руслан Хомутенко наголосив, що такий візит справив велике враження на дітей з Харківської області, які відвідують Центр.

– Візит був дуже важливим для нас всіх і особливим для харків’ян. Як світились їх очі, коли їм розповідали про Харківщину! З якою ласкою вони розповідали про Одесу, проте яким щирим дружнім і гучним було їх «Так! Звичайно!» на запитання: «Повернетеся?», – розповів Руслан Хомутенко.

Нагадаємо, що на Харківщині діє Соціальна програма розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області. Вже під час дії воєнного стану до програми вносилися зміни, на меті яких «збільшення в прикордонній області кількості молоді, яка усвідомлює власну національну та громадянську ідентичність, у повній мірі відчуває належність до української нації як самобутньої спільноти, об’єднаної назвою, символами, географічним та етносоціальним походженням, історичною пам’яттю, суспільно-державними (національними) цінностями, зокрема українською мовою і народними традиціями».

Раніше «Слобідський край» писав, що евакуйовані діти Харківської області відпочинуть у західних регіонах