Як реалізується концепція «Доброго врядування» в Україні у воєнний час

25.05.2024 14:15 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Виклики, які ставить повномасштабна війна перед місцевим самоврядуванням, та законодавче супроводження європейської інтеграції – теми засідання наглядової ради Програми Ради Європи.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила медіа «Слобідський край» про те, що взяла участь у засіданні наглядової ради Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Вона нагадала, що метою Програми, реалізація якої відбувається в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023–2026 роки, є зміцнення системи демократичного врядування та публічної адміністрації України на всіх рівнях відповідно до європейських стандартів під час війни та у повоєнний період.

Учасники зустрічі розглянули результати, поточний стан та перспективи виконання Програми у 2023 році.

– Вдячна Офісу Ради Європи за увагу до України та допомогу на шляху євроінтеграції нашої держави. рф жодним чином не зможе вплинути на те, щоб українці змінили свій вибір. Умови війни ставлять перед громадами, районами, регіонами низку складних завдань, але наше самоврядування зобов’язане брати на себе відповідальність за добробут і захист прав, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Українська асоціація районних та обласних рад, заявила її очільниця, проводить активну діяльність у національному правотворчому полі через надання пропозицій до низки проєктів законів. Зокрема таких, що стосуються питань європейської інтеграції України.

Крім того, як повідомила Тетяна Єгорова-Луценко, представники Асоціації беруть участь у консультаціях Ради Європи стосовно законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів щодо реформування територіальної організації  виконавчої влади в Україні (№ 4298).

Під час засідання наглядової ради Тетяна Єгорова-Луценко внесла низку пропозицій, що мають визначити пріоритетні напрями співпраці з Радою Європи, та обіцяла на наступній зустрічі презентувати концепцію роботи й розвитку районного рівня влади, щоб почути думку експертів щодо її відповідності євростандартам.

Раніше «Слобідський край» писав про міжнародну підтримку, яку отримують українськи органи місцевого самоврядування.