На Харківщині розробили програму підтримки захисників та захисниць

20.12.2023 11:25 Влада
Джерело: ХОВА Джерело: ХОВА

Під час обласного форуму з питань реалізації ветеранської політики начальник ХОВА Олег Синєгубов представив проєкт програми підтримки захисників і захисниць Харківщини. Зокрема, це допомога в реабілітації, працевлаштуванні та підтримка сімей воїнів.

Житло, освіта та реабілітація

Як повідомляє медіа «Слобідський край», на Харківщині пройшов обласний форум з питань реалізації ветеранської політики. За даними Харківської ОВА, наразі в регіоні зареєстровано понад 29 тисяч учасників бойових дій, з яких 385 – особи з інвалідністю. Під час заходу було презентовано проєкт обласної програми підтримки захисників і захисниць Харківщини. Її розглядатимуть на найближчій сесії Харківської обласної ради.

– Українські захисники й захисниці, а також члени їх родин потребують захисту не тільки з боку держави, але й з боку органів місцевого самоврядування. Разом з обласною радою ми розробили програму на 2024–2028 роки з підтримки наших воїнів і їх родин. Закликаю підтримати її й у територіальних громадах, – зазначив Олег Синєгубов.

Наразі Комплексна Програма підтримки Захисників і Захисниць України та їх сімей передбачає понад 527 мільйонів гривень фінансування з обласного та місцевих бюджетів. Також до цієї програми залучають міжнародних партнерів – Великопольське воєводство Польщі вже заклало один мільйон євро у своєму бюджеті на 2024 рік на її реалізацію.

У програму, зокрема, входить погашення 3- та 6-процентних ставок на кредитування при купівлі житла. Також заплановано покриття 50 % плати за житлово-комунальні послуги українських воїнів і членів їх родин.

– Ще одна складова нашої програми стосується навчального процесу. Якщо захисник бажає здобути вищу освіту у ВНЗ Харківської області, з обласного бюджету буде відшкодовано 20 тисяч гривень за кожен навчальний рік, – розповів начальник ХОВА.

Програма передбачає й адресну грошову допомогу в розмірі восьми тисяч гривень дітям, які втратили батьків на фронті та не досягли повноліття. Також, винятково для Харківщини, буде започатковано нову відзнаку воїнів. За отримання цієї відзнаки надаватимуть нагороду в розмірі 20 тисяч гривень. Крім того, програма містить підтримку українських воїнів, які беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях. За призові місця спортсменам виплачуватимуть 100 тисяч гривень, а також 80 тисяч гривень – тренеру.

Читайте також: Володимир Зеленський відзначив рівень фортифікаційних споруд у Харківській області.

Також під час обласного форуму обговорювали програму «Доступні ліки» та інші проєкти Національної служби здоров’я України з лікування ветеранів.

– Повернення постраждалих цивільних громадян та військових, ветеранів до активного повноцінного життя є зараз одним із завдань, які стоять перед медичною системою регіону. Ветерани війни можуть розраховувати на безоплатні медичні послуги – діагностику, лікування, реабілітацію. Це все покривається Програмою медичних гарантій, – наголосив Олег Синєгубов.

Програма медичних гарантій включає реабілітацію після хірургічних втручань, лікування в стаціонарах, паліативну допомогу та інші процедури. Крім того, вона охоплює реабілітацію при лікуванні онкології, інфаркту, інсульту та туберкульозу.

Допоможуть працевлаштуватися

Продовжується реалізація й експериментального проєкту на Харківщині – «Помічник ветерана». Наразі участь у ньому беруть Богодухівська, Валківська, Балаклійська, Красноградська, Лозівська, Харківська, Чугуївська та Пісочинська громади. До речі, у 2024 році планується розширити проєкт на всі громади області. За словами начальника ХОВА, «Помічник ветерана» допоможе воїнам розібратися в тому, як реалізовувати свої права.

– Помічниками стають демобілізовані захисники або захисниці, члени їх родин або рідні загиблих, які вже відновилися в цивільному середовищі й можуть допомогти іншим адаптуватися, – сказав Олег Синєгубов.

Пріоритетом залишається й створення сприятливих умов для працевлаштування ветеранів. За словами начальника ХОВА, військові не мають відчувати себе зайвими в суспільстві після демобілізації.

– Навіть якщо людина отримала інвалідність у ході бойових дій, після повернення додому маємо запропонувати їй перелік вакансій. Завдяки цьому вона відчуватиме себе потрібною і продовжить допомагати нашій країні, – зазначив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, розвідникам передали два унікальні броньовики, сконструйовані харків’янами. 

Автор:
Максим Леман