В Україні у цьому році олійних культур посіють більше – Міністерство аграрної політики

03.04.2023 09:21 Агропром
Фото: Портал аграрних новин Фото: Портал аграрних новин

У цьому році прогнозується збільшення посівних площ під олійні культури та часткове зменшення під зернові і кукурудзу. 

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Урядовий портал.

«На 10-15 % буде збільшено посівні площі під соняшник, сою і ріпак. Гарна новина – планується збільшення посівів цукрового буряку. Виробництво зернових культур зменшиться, бо восени посіяно менше озимої пшениці через несприятливі погодні фактори. На 10-12 % скорочено посівні площі кукурудзи у зв’язку з дорогою логістикою», – розповів в ефірі Національного телемарафону заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

За його словами, цього року аграрії зіткнулися з низкою викликів, особливо на деокупованих територіях. Зокрема, скорочення посівних площ, заміновані поля, фінансові проблеми, обмеження ринків збуту і дорога логістика, адже країна-агресор продовжує блокувати повноцінну діяльність чорноморських портів.

Водночас заступник міністра повідомив, що Уряд робить усе можливе, щоб вирішити ці проблеми. Затверджено програму про продовження пільгового кредитування для агросектора, працює штаб щодо гуманітарного розмінування, пролонгована зернова ініціатива. Також суттєво розвинулась альтернативна логістика – розбудовані додаткові автомобільні і залізничні пункти пропуску.

У цілому по валовому виробництву і потенційній вартості майбутнього врожаю Україна вийде на показники аналогічні порівняно з 2022 роком.

Нагадаємо, на території Сахновщинської громади Харківської області сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності розпочалися весняно-польові роботи.

Нагадаємо також, що  у Харківській області небезпечними залишаються понад 570 тисяч гектарів посівних площ. Наразі тривають перемовини щодо отримання експериментальної техніки для проведення розмінування. Фермерів закликають не починати весняно-польові роботи на небезпечних угіддях.

Для розмінування сільгоспугідь Харківської області потрібно щонайменше сім одиниць важкої техніки, яка здатна працювати на сільгоспугіддях.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Автор:
Галина Гришко