Весняна посівна кампанія на Харківщині: скільки і які культури посіяли

19.04.2024 17:20 Агропром
Весняна посівна кампанія/фото: агрофірма «Киселі» Весняна посівна кампанія/фото: агрофірма «Киселі»

На Харківщині триває весняна посівна кампанія. Наразі зернові та зернобобові культури висіяли на 108 тисячах гектарів. Це складає 38 % до прогнозованого. В цілому протягом цьогорічних весняно-польових робіт на Харківщині прогнозують засіяти 284 тисячі гектарів сільгоспугідь.

Як розповідає медіа «Слобідський край», про це на брифінгу 19 квітня повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов. 

«Третій рік землероби сіють в умовах російської агресії. Через бойові дії та забруднення вибухонебезпечними предметами аграрії області проводять польові роботи на 68 % оброблюваних земель. Під урожай 2024 року загальна посівна площа сільськогосподарських культур займатиме 1,3 мільйона гектарів. Це на 3,5% більше, ніж у 2023 році», – зазначив Євген Іванов.

Він також розповів, що нинішнього року, з урахуванням теплої зими, сівбу зернових почали на 10 діб раніше наміченого. Очікується, що агрозахід триватиме до кінця травня.

Структура посівних площ на Харківщині загалом лишається традиційною. Цього року тільки збільшені площі під соняшник та зменшені під кукурудзу.

За даними заступника начальника ХОВА, нині ярий ячмінь посіяли на 42 тисячах гектарів, горох – на 17 тисячах гектарів. Яру пшеницю висіяли на 9 тисячах гектарів, овес – на 4, 4 тисячі гектарів; кукурудзу на зерно – на 32 тисячах гектарів. Інші зернові та зернобобові культури посіяні на 2,3 тисячі гектарів.

Найбільше засіяно площ у тих районах, де немає замінованих земель, - Богодухівському, Красноградському та Лозівському.

Раніше ми писали, що фермерам з Харківщини нададуть насіння ярої пшениці: хто зможе отримати.

Нагадаємо, аграрії Харківщини отримають 30 % знижку на залізничні перевезення.