Як у Харкові цирк будували

25.09.2021 12:30 Хронограф
Стоп -кадр відео з ресурсу "Віртуальний музей Старого цирку Грікке" Стоп -кадр відео з ресурсу "Віртуальний музей Старого цирку Грікке"

50 років тому харків'яни з нетерпінням чекали не тільки завершення будівництва метро, але й цирку – тому все, що відбувалось на Червоношкільній набережній, викликало велику зацікавленість, а наша газета регулярно друкувала фотозвіти з будівництва.

Зрозуміло, що газетярі тієї пори, як і сучасні, часто застосовували слова "унікальний" та "оригінальний". У випадку з нашим цирком принципіально оригінального було не дуже багато: проєкт був типовим, розробленим у московському інституті "Гіпротеатр" архітектором Соломією Гельфер. Усього відомо десять будівель-близнюків. Зрозуміло, що в кожному випадку місцевий архітектор робив "прив\'язку" до місцевості та вносив деякі корективи у проєкт.

Цирк у Воронежі, Новосибірську, Самарі та Уфі. Фото: bravo-voronezh.ru

В Україні на цей час вже були побудовані аналогічні будівлі в Кривому Розі та Донецьку. Що стосується застосування вантів – то це теж не було новиною, адже саме так було споруджено відому будівлю ККЗ "Україна" – первістка вантової архітектури в СРСР. 

Читайте тут: Як у результаті звичайної реконструкції Харків отримав один з його символів

Відомо, що тодішній директор Харківського цирку Федор Яшинов багато співпрацював з архітектором, який "допрацьовував" типовий проєкт для Харкова, В. Кас\'яном. Пандуси для розвантаження, стайні з душем для коней, просторе і зручне приміщення за форгангом (цирковою завісою), гримерки і костюмерні все було вивірено і продумано. 

Газета "Соціалістична Харківщина" № 179 від 11 вересня повідомляла: "На Червоношкільній набережній споруджується цирк. Роботи ведуть будівельники БМУ № 86. Їм доводиться виконувати багато унікальних операцій: це обумовлюється самим проектом оригінальної споруди. Так, наприклад, покрівлю буде «покладено» на вантову сітку, натягування якої нині якраз ведеться. Будівництво цирку має закінчитися уже в наступному році".

На знімку: бригада монтажників, очолювана О. Усиком (зліва), готується до натягування вантів. Фото з архіву "Слобідського краю"