Як президент ЧССР з жителями села на Харківщині листувався

28.05.2020 18:00 Хронограф
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
50 років тому, коли на Харківщині урочисто святкували 25 років з дня перемоги, до жителів села Соколове Зміївського району з листом-привітанням звернувся Людвік Свобода. До листа також додавався подарунок.

Газета "Соціалістична Харківщина" № 93 від 15 травня 1970 року в повідомленні "Президент ЧССР – жителям Соколів"* писала: "Село Соколів, Харківської області. (РАТАУ). В день 25-річчя визволення Чехословаччини від фашистських загарбників Президент ЧССР Людвік Свобода прислав у дар Соколівському музеєві радянсько-чехословацької дружби картину. На ній зображено битву радянських і чехословацьких воїнів з німецько-фашистськими окупантами.

Людвік Свобода звернувся до жителів села Соколів з посланням:

"Ваш вклад, дорогі громадяни Соколова, говориться зокрема в посланні, в досягненні Перемоги був немалий. Як і в інших місцях в тилу і на фронті радянські громадяни допомагали нашим воїнам виконувати завдання, так і ви допомагали чехословацьким воїнам відбивати шалені атаки ворога в Соколові. З вашою допомогою вдалося вчасно створити оборонні позиції. Ви нам дали притулок і теплу їжу, ви виносили поранених бійців в безпечні місця. За все це вам подяка і визнання всього чехословацького народу.

З нагоди 25-ї річниці визволення Чехословаччини Радянською Армією прийміть, дорогі громадяни Соколова, від мене і від усіх, хто під Соколовим прийняв своє бойове хрещення, від усієї чехословацької Народної армії і всього чехословацького народу найпалкіші привітання, вдячність і любов за те, що ви з такою шаною дбаєте про могили чехословацьких воїнів, які загинули в битві під Соколовим, що стільки піклування ви присвячуєте пам’яті про цю битву в своєму чудово оформленому музеї, який добре доглядається. Наш народ ніколи цього не забуде!"

Картина і послання експонуються тепер у музеї Радянсько-чехословацької дружби".

* З 1971 року Соколів носить назву Соколове.

Читайте також: Про три слова, пам’ять і війну: спогади людини 21 сторіччя 

Автор:
Інна Можейко