Як зберегти продукти в холодильнику в умовах відключення електрики

03.07.2024 17:20 Корисно
Фото: thegard.city Фото: thegard.city

Відомі міністанції забезпечують житло електрикою на 4 години. Але зараз електрики може не бути і 10, і 12 годин, а то й більше. В умовах спекотного літа працюючий холодильник – це не тільки питання грошей і часу (купили, приготували, поклали, а воно зіпсувалося), а ще й безпеки для здоров’я, адже літо – час кишкових інфекцій. Тож пропонуємо два варіанти – дорогий і дешевий, але дещо клопіткий. 

Джерело безперебійного живлення: конструюємо самі

Можна зробити джерело безперебійного живлення на основі двох пристроїв: інвертора та акумуляторів. Це зможе забезпечити житло енергією на 8–9 годин так, що мешканці не помітять відключення світла. 

Перший пристрій – джерело безперебійного живлення (ДБЖ) на основі сонячного інвертора. Якщо живлення потрібне тільки для Інтернету, комп’ютера, холодильника і лампочок по квартирі, то підійде ДБЖ на 24 В 3000 ВА. Якщо йдеться про потужніші пристрої – то краще купити вище 48 В. 

Що стосується акумуляторів, то розрахувати потрібну ємність можна за формулою: (мінімальне споживання у ВТ/24 (робоча напруга вашого інвертора)) × 10. Наприклад, при середньому споживанні 500 Вт необхідно купувати акумулятори сумарною ємністю щонайменше 200 А. Врахуємо, що при послідовному підключенні сила струму не підсумовується, тож це буде збірка 2 × 12 × 200 або 2 × 12 × 100 × 2.

Пляшки з водою у допомогу

Спосіб 1. Для морозилки

Узяти дволітрову пластикову пляшку, насипати туди 6 повних столових ложок солі, налити води так, щоб вона не доходила до краю приблизно на 5 см, і щільно закрити кришечкою. Добряче потрусити, щоб сіль змішалася з водою. Покласти в морозилку. Згодом повторюємо для наступної пляшки. 

Як це працює. 2 л води з 6 ложками солі замерзають за температури –6 °С. При поміщенні в морозилку пляшка швидко остигає до –6 °С, потім довго замерзає, потім швидко остигає до температури морозильної камери. Весь цей час компресор холодильника працює. При відключенні світла відбувається зворотний процес. Пляшка швидко нагрівається до –6 °С, а потім довго підтримує цю температуру за рахунок танення солоної води.

Кількість пляшок залежить від обсягу морозилки, кількості продуктів, тепловтрат, тривалості відключення світла та підбирається експериментально. Почніть з однієї пляшки на кожній полиці.

Спосіб 2. Для холодильника.

 Це простіше і доволі дієво. Можна взяти декілька навіть літрових пляшок, налити води – без солі, залишивши приблизно четверту частину порожньою, та покласти у морозилку. У разі відключення електрики на тривалий час перекласти їх у камеру холодильника.

Звісно, обидва способи «працюють» за умови, що у вас добра ізоляція дверцят і є вільне місце у морозилці. 

Корисні поради для збереження холоду

Порада 1. Можна також використати спеціальні контейнери для термосумок, але для великого холодильника їх знадобиться багатенько. 

Порада 2. Чим менше ви у випадку відключення електрики відчиняєте  дверцята холодильника, тим менше теплого повітря туди заходить і тим довше він зберігає холод. 

Читайте також: Як зробити настільну піч з двох консервних банок

Раніше ми писали також,  Як зробити світильник власноруч: три найпростіші способи

Оперативні новини читайте в нашому Telegram