Баранчик до Великодня: п’ять рецептів святкової страви
Традиція робити на Великдень баранчика з тіста більш поширена на Заході України: туди вона, своєю чергою, перейшла від наших сусідів – поляків і чехів. Символіка його зрозуміла, адже саме баранчик (точніше, ягня – «агнець») був у Біблії жертовною твариною. Великодній баранчик є символом жертовності Ісуса Христа в ім’я прощення людських гріхів.
Як паска має безліч рецептів, так само і великодній баранчик існує в безлічі варіацій. Взагалі-то для його приготування потрібна форма, але деякі майстрині готують його за рецептом, з яким форма не потрібна. Тож залишилося вибрати, який рецепт вам більше до вподоби, а ще – купити за потреби спеціальну форму.
Ми писали також про те, коли Великдень та Великий піст у 2024
Великодній баранчик з пісочного тіста
З пісочного тіста дуже добре зробити печиво у формі великоднього баранчика. Тут вам стане у пригоді форма для вирізання. Її можна зробити власноруч: просто намалюйте довільного баранчика на цільному папері та виріжте. Можна залучити до цього дітей, і це стане справжньою сімейною справою.
Знадобляться:
- 3 ст. л. борошна,
- 1/3 ст. л. цукру,
- ванілін,
- сода – на кінчику ножа,
- 2 яйця,
- 300 г вершкового масла,
- родзинки.
Усі сухі інгредієнти змішайте. Розітріть отриману суміш з яйцями та маслом. Замісіть однорідне тісто, загорніть його у харчову плівку та покладіть у холодильник на пів години.
Дістаньте тісто з холодильника, розкачайте до товщини 5 мм. Використовуючи форму, яку ви зробили, виріжте з тіста баранчиків.
Викладіть вироби на деко, посипте цукром, з родзинок зробіть кожному баранчику очі.
Випікайте печиво у формі великоднього баранчика до золотистого кольору у духовці, розігрітій до 200 градусів.
Раніше ми писали про рецепт на Великдень - паску «Духову»
Традиційний великодній баранчик
Для його приготування вам буде потрібна спеціальна форма, яку потрібно купити в магазині.
Знадобляться:
Для тіста
- 180 г борошна,
- 4 яйця,
- 200 г цукру-пудри,
- 1 пакетик ванільного цукру,
- 60 г гарячого молока,
- вершкове масло,
- лимонна цедра.
Для помадки-прикраси
- 200 г цукру-пудри,
- 1 яєчний білок,
- лимонний сік.
Відокремити білки від жовтків, жовтки розтерти з цукром, влити молоко і все збити.
Додати цедру, ванільний цукор і просіяне борошно.
Білки збити на круту піну з дрібкою солі, влити в тісто й обережно перемішати.
Форму ретельно змастити маслом і притрусити борошном, влити тісто й випікати при 180 градусах протягом 30 хв.
Остудити, не виймаючи з форми, охолодженого баранчика полити помадкою.
Морквяний великодній баранчик
Щоб додати користі та смаку до великоднього баранчика, спробуйте додати до випічки моркву. Цілком імовірно, що саме цей рецепт стане вашим найулюбленішим.
Знадобляться:
- 3 яєчні жовтки,
- 2 яєчні білки,
- 125 г цукру,
- 100 г моркви,
- 2 ст. л. лимонного соку,
- 1 ч. л. цедри лимона,
- 100 г борошна,
- 125 г меленого мигдалю,
- 50 г поламаного гарбузового насіння,
- дрібка солі,
- 2 ч. л. розпушувачу,
- 50 г білої глазурі.
Моркву натріть на дрібній тертці. Жовтки збийте з цукром, додайте до них лимонні сік і цедру.
В окремій посудині змішайте борошно, розпушувач і мигдаль. Введіть сюди збиті жовтки. Білки збийте з сіллю, після цього введіть їх у тісто разом з морквою та гарбузовим насінням.
Форму для випікання баранчика змастіть маслом, притрусіть борошном, після чого можна викладати тісто.
Випікайте великоднього баранчика протягом 40 хвилин за температури 175 °С. Готову випічку залиште на деякий час у формі, після чого витягніть і повністю охолодіть.
Прикрасьте великоднього баранчика глазур’ю. Зробіть йому очі з родзинок, гарбузового насіння або інших улюблених ягід або горішків.
Великодній баранчик із сиром
Такий сирний баранчик і великодній стіл прикрасить, і обов’язково сподобається не тільки діткам, а й дорослим. Тим більше, що цього баранчика не печуть у формі, а ліплять, як скульптуру.
Знадобляться:
- 500 г борошна,
- 25 г свіжих дріжджів,
- 100 мл теплого молока,
- 125 г цукру,
- 1 пакетик ванільного цукру,
- дрібка солі,
- 1 ч. л. лимонної цедри,
- 125 г вершкового масла,
- 125 г кисломолочного сиру,
- 2 яйця,
- 1 жовток для змащення.
Борошно просіяти на робочу поверхню гіркою й зробити в ній поглиблення.
Дріжджі розпустити в теплому молоці, залишити на 10 хвилин, потім вилити в заглиблення в борошні. Змішати з борошном, накрити серветкою і залишити на 30 хвилин.
У приготовлену опару додати решту інгредієнтів (крім жовтка) і замісити тісто. Залишити на 30 хвилин у теплому місці.
Тісто вимісити й розділити на 16 частин. Одну зробити вдвічі більшою – це буде голова. Кожну з частин скачати в овальну кулю та сформувати баранчика – з тулубом, головою та ріжками, ніжками та навіть хвостиком. Вмикайте фантазію та залучайте дітей.
Готового баранчика накрити рушником і залишити на 15 хвилин, щоб тісто піднялося.
Змастити жовтком і викласти на вистелене пергаментом деко. Випікати 25 хвилин при 190 °С.
Готовий виріб вийняти, дати трохи охолонути, місце шиї перев’язати стрічкою, за бажання посипати цукровою пудрою й корицею і подати до святкового столу на радість дітям і дорослим.
Великодній баранчик з горіхами та маком
Загалом до тіста можна додати все, що вам подобається, – результат все одно буде відмінним. Плюс цього рецепта – він також не вимагає спеціальної форми, тут ви сам собі скульптор.
Знадобляться:
- 500 г борошна,
- 1 пакетик сухих швидкорозчинних дріжджів,
- 1 ч. л. цукрової пудри,
- 2 ч. л. солі,
- 2 збитих яйця,
- 50 г розтопленого вершкового масла,
- подрібнені горіхи, мак, ягоди смородини – за смаком.
Борошно з’єднати з дріжджами, додати цукрову пудру, сіль, 1,5 яйця, розтоплене масло і 250 мл теплої води.
Замішувати тісто протягом 5 хвилин.
Далі – поставити тісто в тепле місце. Коли воно збільшиться в об’ємі вдвічі, місити руками на кухонній дошці, додаючи горіхи.
Із четвертої частини тіста зробіть голову баранчика, вуха й ноги.
У решту тіста додайте мак і сформуйте з нього кульки. Розташуйте на змащеному жиром деку, сформувавши тіло.
Прикріпіть голову, вуха та ноги.
Тримайте в теплому місці, поки об’єм тіста збільшиться вдвічі. Намажте збитим яйцем і посипте мигдальними горіхами.
З ягід смородини зробіть очі.
Випікайте в попередньо розігрітій духовці при 200–220 °С протягом 25 хвилин.