Баранчик до Великодня: п’ять рецептів святкової страви

24.04.2024 10:20 Корисно
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Традиція робити на Великдень баранчика з тіста більш поширена на Заході України: туди вона, своєю чергою, перейшла від наших сусідів – поляків і чехів. Символіка його зрозуміла, адже саме баранчик (точніше, ягня – «агнець») був у Біблії жертовною твариною. Великодній баранчик є символом жертовності Ісуса Христа в ім’я прощення людських гріхів.

Як паска має безліч рецептів, так само і великодній баранчик існує в безлічі варіацій. Взагалі-то для його приготування потрібна форма, але деякі майстрині готують його за рецептом, з яким форма не потрібна. Тож залишилося вибрати, який рецепт вам більше до вподоби, а ще – купити за потреби спеціальну форму. 

Ми писали також про те, коли Великдень та Великий піст у 2024

Великодній баранчик з пісочного тіста

З пісочного тіста дуже добре зробити печиво у формі великоднього баранчика. Тут вам стане у пригоді форма для вирізання. Її можна зробити власноруч: просто намалюйте довільного баранчика на цільному папері та виріжте. Можна залучити до цього дітей, і це стане справжньою сімейною справою.

Великодний баранчик з пісочного тіста

Знадобляться: 

  • 3 ст. л. борошна,
  • 1/3 ст. л. цукру,
  • ванілін,
  • сода – на кінчику ножа,
  • 2 яйця,
  • 300 г вершкового масла,
  • родзинки.

Усі сухі інгредієнти змішайте. Розітріть отриману суміш з яйцями та маслом. Замісіть однорідне тісто, загорніть його у харчову плівку та покладіть у холодильник на пів години.

Дістаньте тісто з холодильника, розкачайте до товщини 5 мм. Використовуючи форму, яку ви зробили, виріжте з тіста баранчиків.

Викладіть вироби на деко, посипте цукром, з родзинок зробіть кожному баранчику очі.

Випікайте печиво у формі великоднього баранчика до золотистого кольору у духовці, розігрітій до 200 градусів.

Раніше ми писали про рецепт на Великдень - паску «Духову»

Традиційний великодній баранчик

Для його приготування вам буде потрібна спеціальна форма, яку потрібно купити в магазині.

Знадобляться: 

Для тіста

  • 180 г борошна, 
  • 4 яйця, 
  • 200 г цукру-пудри,
  • 1 пакетик ванільного цукру, 
  • 60 г гарячого молока, 
  • вершкове масло, 
  • лимонна цедра.

 Для помадки-прикраси

  •  200 г цукру-пудри,
  •  1 яєчний білок,
  •  лимонний сік.

Відокремити білки від жовтків, жовтки розтерти з цукром, влити молоко і все збити. 

Додати цедру, ванільний цукор і просіяне борошно. 

Білки збити на круту піну з дрібкою солі, влити в тісто й обережно перемішати. 

Форму ретельно змастити маслом і притрусити борошном, влити тісто й випікати при 180 градусах протягом 30 хв. 

Остудити, не виймаючи з форми, охолодженого баранчика полити помадкою.

Морквяний великодній баранчик

Щоб додати користі та смаку до великоднього баранчика, спробуйте додати до випічки моркву. Цілком імовірно, що саме цей рецепт стане вашим найулюбленішим.

Знадобляться:

  • 3 яєчні жовтки,
  • 2 яєчні білки,
  • 125 г цукру,
  • 100 г моркви,
  • 2 ст. л. лимонного соку,
  • 1 ч. л. цедри лимона,
  • 100 г борошна,
  • 125 г меленого мигдалю,
  • 50 г поламаного гарбузового насіння,
  • дрібка солі,
  • 2 ч. л. розпушувачу,
  • 50 г білої глазурі.

Моркву натріть на дрібній тертці. Жовтки збийте з цукром, додайте до них лимонні сік і цедру. 

В окремій посудині змішайте борошно, розпушувач і мигдаль. Введіть сюди збиті жовтки. Білки збийте з сіллю, після цього введіть їх у тісто разом з морквою та гарбузовим насінням.

Форму для випікання баранчика змастіть маслом, притрусіть борошном, після чого можна викладати тісто. 

Випікайте великоднього баранчика протягом 40 хвилин за температури 175 °С. Готову випічку залиште на деякий час у формі, після чого витягніть і повністю охолодіть.

Прикрасьте великоднього баранчика глазур’ю. Зробіть йому очі з родзинок, гарбузового насіння або інших улюблених ягід або горішків.

Великодній баранчик із сиром

Такий сирний баранчик і великодній стіл прикрасить, і обов’язково сподобається не тільки діткам, а й дорослим. Тим більше, що цього баранчика не печуть у формі, а ліплять, як скульптуру. 

Знадобляться:

  • 500 г борошна,
  • 25 г свіжих дріжджів,
  • 100 мл теплого молока,
  • 125 г цукру,
  • 1 пакетик ванільного цукру,
  • дрібка солі,
  • 1 ч. л. лимонної цедри,
  • 125 г вершкового масла,
  • 125 г кисломолочного сиру,
  • 2 яйця,
  • 1 жовток для змащення.

Борошно просіяти на робочу поверхню гіркою й зробити в ній поглиблення. 

Дріжджі розпустити в теплому молоці, залишити на 10 хвилин, потім вилити в заглиблення в борошні. Змішати з борошном, накрити серветкою і залишити на 30 хвилин. 

У приготовлену опару додати решту інгредієнтів (крім жовтка) і замісити тісто. Залишити на 30 хвилин у теплому місці.

Тісто вимісити й розділити на 16 частин. Одну зробити вдвічі більшою – це буде голова. Кожну з частин скачати в овальну кулю та сформувати баранчика – з тулубом, головою та ріжками, ніжками та навіть хвостиком. Вмикайте фантазію та залучайте дітей. 

Готового баранчика накрити рушником і залишити на 15 хвилин, щоб тісто піднялося.

Змастити жовтком і викласти на вистелене пергаментом деко. Випікати 25 хвилин при 190 °С.

Готовий виріб вийняти, дати трохи охолонути, місце шиї перев’язати стрічкою, за бажання посипати цукровою пудрою й корицею і подати до святкового столу на радість дітям і дорослим. 

Великодній баранчик з горіхами та маком

Загалом до тіста можна додати все, що вам подобається, – результат все одно буде відмінним. Плюс цього рецепта – він також не вимагає спеціальної форми, тут ви сам собі скульптор. 

Знадобляться: 

  • 500 г борошна,
  • 1 пакетик сухих швидкорозчинних дріжджів,
  • 1 ч. л. цукрової пудри,
  • 2 ч. л. солі,
  • 2 збитих яйця,
  • 50 г розтопленого вершкового масла,
  • подрібнені горіхи, мак, ягоди смородини – за смаком.

Борошно з’єднати з дріжджами, додати цукрову пудру, сіль, 1,5 яйця, розтоплене масло і 250 мл теплої води. 
Замішувати тісто протягом 5 хвилин. 

Далі – поставити тісто в тепле місце. Коли воно збільшиться в об’ємі вдвічі, місити руками на кухонній дошці, додаючи горіхи.

Із четвертої частини тіста зробіть голову баранчика, вуха й ноги. 

У решту тіста додайте мак і сформуйте з нього кульки. Розташуйте на змащеному жиром деку, сформувавши тіло. 

Прикріпіть голову, вуха та ноги.

Тримайте в теплому місці, поки об’єм тіста збільшиться вдвічі. Намажте збитим яйцем і посипте мигдальними горіхами. 

З ягід смородини зробіть очі. 

Випікайте в попередньо розігрітій духовці при 200–220 °С протягом 25 хвилин.