Готуємо з огірків-переростків: чотири найкращі рецепти на зараз і про запас
Недогледіли – і у вас на грядках замість маленьких зелененьких та солоденьких огірочків висять або лежать пожовклі, більш схожі на кабачки, здоровенні огірки-переростки? Не сумуйте та не поспішайте їх викидати: у справжньої господині завжди знайдеться рецепт або спосіб, як їх використати.
Зрозуміло: згодувати огірки-переростки домашній худобі – це найпростіше, але просте рішення не завжди найкраще або найекономніше. Тому готуємо незвичайні страви, де можна з успіхом використати ваших велетнів. До того ж частина рецептів дозволяє приготувати цікаві та незвичні страви про запас – на зиму.
Мариновані огірки
Знадобляться:
- 4-5 перерослих огірків,
- 1 велика цибуля,
- 2 столові ложки солі,
- 1 чайна ложка цукру,
- 1 ложка коріандру (за бажанням),
- 1 ложка гірчиці (за бажанням),
- 2 столові ложки оцту.
Наріжте перерослі огірки на тонкі кружечки та посипте сіллю. Перемішайте і залиште на годину для видалення надлишкової рідини.
Ретельно промийте огірки, щоб видалити сіль, і дайте їм підсушитися.
Наріжте цибулю на півкільця та додайте її до огірків.
У невеликій каструлі зігрійте оцет, додайте цукор, сіль та спеції за смаком. Доведіть до кипіння і вимкніть вогонь.
Залийте огірки та цибулю гарячим маринадом і дайте їм охолонути.
Після охолодження перекладіть мариновані огірки у скляну банку та закрийте кришкою. Зберігайте у холодильнику.
Огірковий реліш на зиму
Знадобляться:
- 1,5 кг огірків (дрібно),
- 0,5 кг цибулі (дрібно),
- 3-4 перці солодкого різного кольору (дрібно),
- перець чілі (1/3, якщо не дуже полюбляєте гострі страви),
- сіль 2 ст. ложки,
- цукор 175 г,
- куркума 1 ст. ложка,
- гірчиця гостра - 80 г,
- гірчиця в зернах (французька) - 80 г,
- гірчиця солодка (медова, американська або лимонна) - 80 г,
- оцет 9 % - 100-120 мл (треба пробувати, аби не було сильно кисло),
- 1 ст. ложка крохмалю картопляного.
Все, окрім крохмалю, змішати і залишити на 4-5 годин.
Довести до кипіння – коли огірки змінять колір, соус готовий. Додати розведений у невеликій кількості води крохмаль, перемішати, дати закипіти на 1-2 хвилини.
Розлити в стерилізовані баночки, закрити кришками та укутати до остигання.
Огірковий реліш – це соус, який має пікантний та незвичний смак, чудово підійде до бургерів, салатів, сандвічів, хот-догів та будь-якого смаженого м’яса. Також може слугувати заправкою для зимових салатів типу «олів’є».
Огіркова паста з волоським горіхом
Знадобляться:
- 2-3 перерослі огірки,
- 1 столова ложка оливкової олії,
- 1/2 склянки волоського горіха,
- 1 чайна ложка лимонного соку,
- 1 зубчик часнику,
- сіль і перець за смаком.
Наріжте огірки на шматочки та вичавіть воду.
У блендері об'єднайте огірки, оливкову олію, горіхи, сік лимона та часник. Зробіть однорідну консистенцію.
Додайте сіль і перець за смаком.
Подавайте огіркову пасту до хліба або як соус до м'яса та риби.
Огірковий салат з кефіром
Знадобляться:
- 2-3 перерослі огірки,
- 1 велика цибуля,
- 1,5 склянки кефіру,
- 1 чайна ложка гірчичної олії,
- сіль і перець за смаком,
- зелень (кріп, петрушка) для прикраси.
Огірки ретельно помийте та почистіть, бо вони мають жорстку та товсту шкіру.
Потім наріжте огірки тонкими кружечками, а цибулю – напівкільцями.
Змішайте в окремому посуді сіль та перець, додайте олію, кефір та добре перемішайте.
Залийте огірки та цибулю отриманою сумішшю, ретельно перемішайте.
Подавайте салат охолодженим та прикрасьте свіжою зеленню.
Корисна порада
Огірки-переростки також допоможуть забезпечити доглянуту шкіру. Спробуйте приготувати природну маску для обличчя з перерослих огірків, додавши трохи меду чи йогурту. Результат – освіжена та зволожена шкіра з природним блиском.
Раніше ми писали про сезонні страви з кабачків.
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.
Читайте також: Два рецепти лечо на зиму: літні смаки у вашій коморі
Читайте також:
Місячний календар садівника та городника на вересень