Готуємо з огірків-переростків: чотири найкращі рецепти на зараз і про запас

17.09.2023 13:20 Корисно

Недогледіли – і у вас на грядках замість маленьких зелененьких та солоденьких огірочків висять або лежать пожовклі, більш схожі на кабачки, здоровенні огірки-переростки? Не сумуйте та не поспішайте їх викидати: у справжньої господині завжди знайдеться рецепт або спосіб, як їх використати. 

Зрозуміло: згодувати огірки-переростки домашній худобі – це найпростіше, але просте рішення не завжди найкраще або найекономніше. Тому готуємо незвичайні страви, де можна з успіхом використати ваших велетнів. До того ж частина рецептів дозволяє приготувати цікаві та незвичні страви про запас – на зиму. 

Мариновані огірки

Знадобляться: 

  • 4-5 перерослих огірків,
  •  1 велика цибуля,
  •  2 столові ложки солі,
  •   1 чайна ложка цукру,
  •    1 ложка коріандру (за бажанням),
  •    1 ложка гірчиці (за бажанням),
  •    2 столові ложки оцту.

    Наріжте перерослі огірки на тонкі кружечки та посипте сіллю. Перемішайте і залиште на годину для видалення надлишкової рідини.

    Ретельно промийте огірки, щоб видалити сіль, і дайте їм підсушитися.

    Наріжте цибулю на півкільця та додайте її до огірків.

    У невеликій каструлі зігрійте оцет, додайте цукор, сіль та спеції за смаком. Доведіть до кипіння і вимкніть вогонь.

    Залийте огірки та цибулю гарячим маринадом і дайте їм охолонути.

    Після охолодження перекладіть мариновані огірки у скляну банку та закрийте кришкою. Зберігайте у холодильнику.

Огірковий реліш на зиму

Знадобляться:

  • 1,5 кг огірків (дрібно), 
  • 0,5 кг цибулі (дрібно),
  • 3-4 перці солодкого різного кольору (дрібно),
  • перець чілі (1/3, якщо не дуже полюбляєте гострі страви),
  • сіль 2 ст. ложки,
  • цукор 175 г,
  • куркума 1 ст. ложка,
  • гірчиця гостра -  80 г,
  • гірчиця в зернах (французька) - 80 г,
  • гірчиця солодка (медова,  американська або лимонна)  -  80 г,
  • оцет 9 % -  100-120 мл (треба пробувати,  аби не було сильно кисло),
  • 1 ст. ложка крохмалю картопляного.

Все, окрім крохмалю,  змішати і залишити на 4-5 годин.

Довести до кипіння – коли огірки змінять колір,  соус готовий. Додати розведений у невеликій кількості води крохмаль,  перемішати,  дати закипіти на 1-2 хвилини.

Розлити в стерилізовані баночки, закрити кришками та укутати до остигання.

Огірковий реліш – це соус, який має пікантний та незвичний смак, чудово підійде до бургерів, салатів, сандвічів, хот-догів та будь-якого смаженого м’яса. Також може слугувати заправкою для зимових салатів типу «олів’є». 

Огіркова паста з волоським горіхом

Знадобляться: 

  •     2-3 перерослі огірки,
  •     1 столова ложка оливкової олії,
  •     1/2 склянки волоського горіха,
  •     1 чайна ложка лимонного соку, 
  •     1 зубчик часнику,
  •     сіль і перець за смаком.

    Наріжте огірки на шматочки та вичавіть воду.

    У блендері об'єднайте огірки, оливкову олію, горіхи, сік лимона та часник. Зробіть однорідну консистенцію.

    Додайте сіль і перець за смаком.

    Подавайте огіркову пасту до хліба або як соус до м'яса та риби.

Огірковий салат з кефіром

Знадобляться: 

  •     2-3 перерослі огірки,
  •     1 велика цибуля,
  •     1,5 склянки кефіру,
  •     1 чайна ложка гірчичної олії,
  •     сіль і перець за смаком,
  •     зелень (кріп, петрушка) для прикраси.

Огірки ретельно помийте та почистіть, бо вони мають жорстку та товсту шкіру.

Потім наріжте огірки тонкими кружечками, а цибулю – напівкільцями.

Змішайте в окремому посуді  сіль та перець, додайте олію, кефір та добре перемішайте.

 Залийте огірки та цибулю отриманою сумішшю, ретельно перемішайте.

 Подавайте салат охолодженим та прикрасьте свіжою зеленню.

Корисна порада

Огірки-переростки  також допоможуть забезпечити доглянуту шкіру. Спробуйте приготувати природну маску для обличчя з перерослих огірків, додавши трохи меду чи йогурту. Результат – освіжена та зволожена шкіра з природним блиском.